چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۳
۱۷:۰۷ - ۲۰ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۵۵۰۲
خاورمیانه

ناگفته‌هایی در مورد روابط ایران و تاجیکستان/ سعودی‌ها از نظر دینی نمی‌توانند در تاجیکستان نفوذ کنند

تاجیکستان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه
بسیاری از مواردی که از آن به عنوان عوامل تیره شدن مناسبات ایران و تاجیکستان یاد می‌شود کمی از واقعیت دور است و عامل اصلی آن نیست.

به گزارش  تسنیم، تاجیکستان کشوری محصور در خشکی و واقع در منطقه آسیای مرکزی است که در همسایگی کشور نا امنی مانند افغانستان قرار دارد. این کشور پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی همواره در بسیاری از موارد به حمایت فدراسیون روسیه نیاز داشته و به گونه‌ای به این کشور وابسته است.

 

ولی طی ۱۰ سال اخیر از نظر نظامی و امنیتی این وابستگی‌ها کاهش پیدا کرده و تاجیکستان سعی کرده که در زمینه نظامی و امنیتی با چین و آمریکا نیز وارد تعامل شود، برای مثال طی چند سال اخیر چین و آمریکا در زمینه آموزش نیروهای امنیتی و مرزبانی، همچنین ساخت چند مرکز نظامی سهیم بودند.

 

افزون بر آن، مانورهای نظامی مشترک تاجیکستان با نیروهای آمریکایی و چینی خود بیانگر کاهش نفوذ نظامی روسیه می‌باشد، در صورتی که روسیه طی ۱۰ سال اخیر نه اینکه هیچ سرمایه گذاری در ساختار قدرتی تاجیکستان نداشته بلکه بخش‌های مهمی از آن را به چین و آمریکا واگذار کرده است.

 

با این حال روسیه همچنان ۲ اهرم‌ فشار را در اختیار دارد که مورد اول آن مهاجرین کاری تاجیک در روسیه و مورد دوم نیز پایگاه نظامی روس‌ها در تاجیکستان است. در حال حاضر مسکو در زمینه اقتصاد و فرهنگ دیگر نفوذ چندانی ندارد، امروز تعداد دانشجویان تاجیکی تحصیل‌کرده در غرب، آمریکا و چین از تعداد دانشجویان فارغ‌التحصیل روسیه بیشتر است.

 

دیگر اینکه کشور چین تسلط زیادی بر اقتصاد تاجیکستان پیدا کرده و طبق آخرین آمار بیش از ۱۰۰ هزار کارگر چینی در تاجیکستان مشغول کار هستند. علاوه بر آن، قرض‌های خارجی دریافتی تاجیکستان از چین، از مرز ۲ میلیارد دلار گذشته که معادل بودجه یک ساله کشور است. چین بیشترین سرمایه گذاری در اقتصاد این کشور را دارد و اهداف پکن تنها به درآمد مالی در تاجیکستان محدود نمی‌شود، بلکه این کشور به واسطه اهمیت ژئوپلیتیک و ترانزیتی تاجیکستان، در صدد است که نفوذ و تسلط خود را هر چه بیشتر افزایش بدهد.

 

نکته مهم این است که تاجیکان هیچ علاقه‌ای به حضور چین در کشور خود ندارند و از نفوذ و تسلط چین نگرانند. در این شرایط اگر ایران و روسیه رابطه مناسبی با تاجیکستان نداشته باشند، ایالات متحده آمریکا می‌تواند با جریان‌سازی و راه‌اندازی انقلاب رنگی، نیروی مورد نظرش را بر مسند قدرت بنشاند. در واقع غرب برای راندن چین نیاز به یک ساکاشویلی خواهد داشت که امروزه بیش از ۱۰ هزار تاجیک در آمریکا و ۲۰ هزار نفر دیگر در اروپا، زمینه‌ مناسبی برای ایجاد چنین جریانی محسوب می‌شوند.

 

واقعیت این است که امروز روسیه حاضر به همکاری با ایران در تاجیکستان نیست، ولی خود روسیه نیز از نظر فرهنگی و اقتصادی پاسخگوی نیازهای دوشنبه نمی‌باشد و البته جذابیتی هم ندارد. آن معدود پیر‌کمونیست‌های به جا مانده هم طی چند سال دیگر‌ میدان را به تکنوکرات‌های غربی و چینی واگذار خواهند کرد.

 

از نظر دینی هم کشور عربستان سعودی به طور سنتی جایگاهی در تاجیکستان ندارد، این یک واقعیت انکار ناپذیر است. جز چند سلفی، اشخاص دیگر با چنین چارچوب عقیدتی، نفوذی در جامعه تاجیکستان ندارند.

 

سرمایه‌هایی که تاجیکستان از سعودی‌ها دریافت می‌کند، بیشتر صرف امور دولتی شده و خرج دایره‌های دینی کشور نمی‌شود. امامعلی رحمان‌اف (رئیس جمهوری تاجیکستان) هرگز اجازه نخواهد داد که سعودی‌ها در بین جامعه دین‌داری تاجیک نفوذ پیدا کنند و در همین ۲ سال اخیری که روابط سعودی با دوشنبه گسترش پیدا کرده، بیشترین افراد دین دار به جرم سلفیت بازداشت و زندانی شدند و البته سلفی‌گری در تاجیکستان ممنوع است.

 

این یقین وجود دارد که رحمان‌اف اجازه نخواهد داد سعودی‌ها یا برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، در حوزه دینی تاجیکستان نفوذ پیدا کنند و به شدت امور دینی را تحت نظر دارند.

 

ایران در زمینه امور مذهبی در تاجیکستان نسبت به سعودی‌ها دستی بالاتر دارد، ایران یک جامعه قوی اهل سنت حنفی دارد که در مدت کوتاه توانست بسیاری از طلاب تاجیک را آموزش بدهد، بنابراین جامعه سنی‌های حنفی ایران ظرفیت گسترده و خوبی در راستای تحقق آرمان‌های اسلامی در منطقه و تاجیکستان است.

 

موارد بالا برای تاکید بر این موضوع است که دلواپسی‌های به وجود آمده در مورد نفوذ سعودی‌ها و اینکه عربستان سعودی جای ایران در تاجیکستان را گرفته است زیاد واقعی نیستند و سعودی‌ها به هیچ وجه در جایگاهی نیستند که بتوانند رقیب ایران در تاجیکستان باشند.

 

در واقع رقیب ایران در تاجیکستان چین و غرب است و تهران می‌تواند در میدان دوشنبه به عنوان دومین کشور مؤثر بعد از روسیه باشد.

 

اختلاف دولت دوشنبه با ایران هم بر سر سرمایه همان شخص بابک زنجانی است نه نهضت اسلامی تاجیکستان. چون اگر قرار بود که دولت تاجیکستان به خاطر نهضت با ایران روابط خود را کاهش دهد، می‌بایست با آلمان و اروپا کاملاً قطع رابطه می‌کرد، چراکه در حال حاضر اروپا میزبان بیش از ۵ هزار مهاجر نهضتی و رهبران نهضت اسلامی تاجیکستان است.

 

اروپایی‌ها نه تنها در کنفرانس‌های مختلف از رهبریت نهضت دعوت می‌کنند، بلکه در سطح رسمی و سیاسی با نهضت روابط دارند، برای نمونه در اواخر ماه سپتامبر هیأتی متشکل از اعضای نهضت سفر ۳ روزه‌ای به بروکسل داشتند که در این سفر بیش از ۱۵ دیدار با نمایندگان پارلمان اروپا، دفتر‌ رئیس کیمسیون اروپا، دستگاه سیاست خارجی و همه احزاب اروپایی داشتند و طرف تاجیک کوچکترین اعتراضی هم‌ نکرد.

 

اینطور که برخی کارشناسان ایران و تاجیکستان می‌گویند، علت این رویکرد دولت دوشنبه نسبت به ایران در ۲ مورد نهفته است، اول اینکه دولت تاجیکستان با چنین سیاستی می‌خواهد به برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس نشان دهد که در جبهه آنها قرار دارد و متحد آنها است تا آنها را ملزم به حمایت مالی کند و بتواند کسری مالی خود را جبران کند.

 

دوم اینکه با چنین سیاست سرد و تهمت پراکنی علیه ایران زمینه مذاکرات بر سر پرونده زنجانی را از بین ببرد تا طرف ایرانی مجالی برای مطرح کردن ۲ میلیارد دلار سرمایه بر سر قضیه زنجانی را نداشته باشد. این ۲ میلیارد دلار اهمیت زیادی دارد، چراکه بودجه یک ساله تاجیکستان تقریباً همین رقم است.

 

بدین ترتیب بسیاری از مواردی که به عنوان چالش در مناسبات ایران و تاجیکستان مطرح می‌شود، تقریباً خارج از واقعیت است و از آنها تنها می‌توان به عنوان عوامل مؤثر یاد کرد نه عوامل اصلی.

 

البته دولت ایران هم مواضع واقع‌ بینانه‌ای را در این خصوص اعمال می‌کند و بیشترین هدف تهران تنش زدایی و ارتباط گسترده با تاجیکستان است و در راستای مناسبات بیشتر با دولت دوشنبه تلاش خواهد کرد. 

 

 

 

 

 

  • 12
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش