«ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهوری روسیه، که از او بهعنوان تغییردهنده مسیر جنگ سوریه، یاد میکنند، روز گذشته در سفری از پیش اعلامنشده وارد شهر لاذقیه سوریه شد و دستوری ناگهانی را نیز صادر کرد؛ این در حالی است که در نبرد میدانی نیروهای حامی بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه، به طرف ادلب روانه شدند تا کنترل آخرین پایگاه مخالفان اسد را در دست بگیرند؛ نبردی که پیروزی در آن به معنای پاکسازی خاک سوریه از تمامی مخالفان دولت دمشق است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، رئیسجمهوری روسیه پس از آنکه وارد سوریه شد در پایگاه حمیمیم در لاذقیه با بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، دیدار کرد. پایگاه حمیمیم محل استقرار نیروهای روسیه در سوریه است. در استقبال از رئیسجمهوری روسیه، سرگئی شویگو، وزیر دفاع و سرگئی سورووکین، فرمانده نیروهای روسیه در سوریه حضور داشتند.
پوتین پس از گفتوگو با همتای سوری خود، دستور خروج نیروهای روسیه از سوریه را رسما صادر کرد. او در جمع نیروهای روسی در پایگاه حمیمیم گفت: به رئیس ستاد کل نیروهای مسلح دستور دادهام تا مقدمات خروج بخش عمدهای از نیروهای ما در سوریه را فراهم کند و این نیروها را به پایگاههای اصلیشان بازگرداند.
او افزود: طبق توافقنامههای بینالمللی، مرکز حمیمیم برای تحقق آشتی بین سوریها به کار خود ادامه میدهد و دو پایگاه ما در طرطوس و حمیمیم تأسیس شده و به طور دائمی مورد استفاده قرار خواهند گرفت. نیروهای ما در پایگاه دریایی طرطوس و پایگاه هوایی حمیمیم حضور خواهند داشت.
رئیسجمهوری روسیه بلافاصله پس از این دیدار به مصر رفت تا با عبدالفتاح السیسی، همتای مصری خود درباره گسترش روابط دوجانبه و تحولات منطقهای دیدار کند. سفر به لاذقیه تنها دیدار ناگهانی پوتین بهشمار نمیرود چراکه او بهناگاه و پس از اعلام پایتختی بیتالمقدس (اورشلیم) از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، تصمیم گرفت با سفر به آنکارا با رجب اردوغان، همتای ترکیهای خود درباره این تصمیم جنجالی گفتوگو کند. مسکو و آنکارا که تا چندی پیش مواضع جداگانهای در برابر اسد داشتند، اکنون نهتنها در سوریه در یک صف ایستادهاند، بلکه قصد دارند در تحولات منطقهای سیاستی یکسان اتخاذ کنند. پوتین و اردوغان ازجمله رهبرانی بودند که بلافاصله این اقدام واشنگتن را محکوم و تأکید کردند که تصمیم ترامپ، تمام منطقه را به آشوب میکشد.
گشودهشدن جبهه ادلب
خروج بخش اصلی نیروهای روسی از سوریه تنها اتفاق مهم در نبرد میدانی این کشور بهشمار نمیرود؛ نیروهای ارتش سوریه با هدف حمله به مقر اصلی مخالفان اسد در استان ادلب، عملیات نظامی خود در استان حماه را با پشتیبانی روسیه تشدید کردند.
به گفته مخالفان مسلح اسد، نیروهای دولتی سوریه و همپیمانان برای اولینبار در طول بیش از سه سال گذشته مواضع گروههای تروریستی را در بخشهای جنوب شرقی ادلب مورد هدف قرار دادند. طبق گزارشها، نیروهای ارتش سوریه با هدف رسیدن به ادلب از سمت صحرا و دگرگونکردن معادله نظامی در مناطق حد فاصل بین حومه حماه و ادلب در حال پیشروی هستند و بر چند روستا در داخل مرزهای اداری ادلب مسلط شدهاند. این در حالی است که هیئت تحریرالشام (النصره سابق) و برخی گروههای ارتش آزاد سوریه اعلام کردند که تجهیزاتی را به حومه حماه فرستادهاند تا روستاها و شهرکهای این مناطق را از ارتش سوریه پس بگیرند.
روزنامه والاستریتژورنال به نقل از اطلاعات روسیه نیز نوشت که جنگ آتی و بمباران شدید هوایی از سوی روسیه و سوریه در استان ادلب خواهد بود چراکه گروههای زیادی مثل داعش، جبهه النصره، فتحالاسلام، احرارالشام و دیگر گروهها در آنجا هستند. این روزنامه ادامه داد: گردهمآمدن مخالفان سوریه در استان ادلب مقدمهای برای بزرگترین جنگ نهایی در سوریه خواهد بود اما برخی از منابع مخالف از اختلافات داخلی میان مسئولان و اعضای جبهه النصره در پی پیشروی داعش در حومه جنوب شرقی ادلب خبر دادند. بخش هماهنگیهای افراد مسلح از اختلافات داخلی میان افراد مسلح تحریرالشام در پی پیشروی داعش در حومه جنوب شرقی این استان و تسلط بر چند روستا که آخرین آن روستای باشکون در حومه جنوب شرقی ادلب است، خبر دادند و مسئول «بخش نظامی» را عامل شکستهای هیئت تحریرالشام دانستند.
آغاز مذاکرات ژنو
یک منبع وابسته به سازمان ملل اعلام کرد که استفان دیمیستورا، فرستاده این سازمان به سوریه، از دور کنونی مذاکرات ژنو راضی نیست چراکه اطلاعاتی درباره استقرار داعش در ادلب و اینکه جنگ آتی در ادلب خواهد بود، به او رسیده است. او معتقد است مذاکرات در ژنو در این صورت بیفایده خواهد بود چراکه جنگ ادلب کمتر از دو هفته دیگر آغاز خواهد شد. بدینترتیب اینطور بهنظر میرسد که مذاکرات ژنو هشت شکست بخورد اما برخی از منابع نیز پیشبینی کردند کمیتهای مشترک برای تدوین قانون اساسی سوریه تشکیل خواهد شد تا روند بررسی اصلاحات و برگزاری انتخابات کلید بخورد.
- 17
- 3