شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۱۷:۴۴ - ۲۵ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۶۹۴۲
خاورمیانه

 بیانیه اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی و تهدیدی که باید جدی گرفت

فلسطین,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه
در عصر روز ۱۵ آذر ترامپ در سخنانی ضمن آنکه قدس را پایتخت رژیم صهیونیستی اعلام کرد، دستور تلاش برای انتقال سفارت به قدس را هم صادر نمود. البته باید توجه داشت ترامپ انتقال سفارت را برای یک بازه شش ماهه دیگر هم تعلیق کرد تا شرایط این کار فراهم شود.

به گزارش فردا، در عصر روز ۱۵ آذر ترامپ در سخنانی ضمن آنکه قدس را پایتخت رژیم صهیونیستی اعلام کرد، دستور تلاش برای انتقال سفارت به قدس را هم صادر نمود. البته باید توجه داشت ترامپ انتقال سفارت را برای یک بازه شش ماهه دیگر هم تعلیق کرد تا شرایط این کار فراهم شود. در روز‌های اخیر مسئله فلسطین پس از مدت‌ها نه به مسئله نخست جهان اسلام، بلکه به موضوع اول موضع‌گیری و تبادل بحث کشور‌های غیر اسلامی و مجامع بین‌المللی تبدیل شد.

 

یکی از واکنش‌ها برگزاری نشست فوق‌العاده سران کشور‌های عضو سازمان همکاری اسلامی در استانبول که با حضور نمایندگان ۴۸ کشور از جمله ۲۰ نفر از روسای جمهور یا پادشاهان و امیران و نیز شمار زیادی از نخست وزیران، وزرای امور خارجه و دیگر مقامات کشور‌های عضو بود. حضور سعودی‌ها در سطح پایین دیپلماسی یکی از حاشیه‌های مهم این اجلاس بود. این اجلاس با هوشمندی و توان دیپلماسی بالای ترک‌ها به یک دستاورد بزرگ برای اردوغان تبدیل شد. در این اجلاس اردوغان با پخش تصاویر و اتخاذ جملاتی آتشین خود را به عنوان حامی نخست قدس شریف به جهان اسلام معرفی کرد. این در حالی است که ترکیه بار‌ها نشان داده است روابطش با رژیم صهیونیستی بر اساس منافع ملی و اقتصادی است نه آرمان قدس و فلسطین. در این خصوص خدیجه کاراخان، مشاور ارشد اقتصادی اردوغان در مصاحبه با دویچه وله مناسبات اقتصادی ترکیه با اسرائیل را برد-برد توصیف می‌کند و برای هر دو طرف سودمند می‌داند. او می‌گوید ترکیه قطعات خودرو، آهن، فولاد و لوازم الکتریکی به اسرائیل صادر می‌کند و سوخت و نفت از این کشور وارد می‌کند. مشاور ارشد اقتصادی اردوغان می‌گوید در سال ۲۰۱۶ تبادلات تجاری دو کشور به سقف ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون یورو رسید و این مبادلات در ۱۰ ماه گذشته سال جاری هم ۱۴ درصد رشد داشته است. اسرائیل در سال ۲۰۱۶ به ارزش یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو و در ۱۰ ماهه نخست ۲۰۱۷ یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون یورو کالا به ترکیه صادر کرده است.

 

بیانیه پایانی؛ پر از ابهام و بدون قاطعیت در دفاع از قدس

نشست فوق‌العاده سران کشور‌های عضو سازمان همکاری اسلامی با یک بیانیه به پایان رسید. در پاراگراف پایانی این بیانیه آمده است: «ما به عنوان اعضای سازمان همکاری اسلامی، بار دیگر بر حمایت کامل خود از برادران فلسطینی‌مان و در رأس آن‌ها؛ جناب آقای محمود عباس رئیس دولت فلسطین در مبارزاتشان برای تأسیس کشور مستقل و برخوردار از حق حاکمیت کامل فلسطین به پایتختی قدس شریف تأکید می‌کنیم.»

 

این پاراگراف و دیگر بند‌های بیانیه پایانی به‌طور ضمنی هم موجودیت اسرائیل را به رسمیت شناخته است؛ اما تأسف‌بارتر از آن عدم پافشاری و صراحت بیان در اسلامی و فلسطینی بودن کل قدس شریف بود. اقدامی که با بدبینی باید به آن نگریست.

 

البته ناگفته نماند سخنگوی وزارت خارجه ایران در پاسخ به پرسش خبرنگاران در خصوص اسناد مصوب در اجلاس گفت: «تحفّظ جمهوری اسلامی ایران در موضوع عدم شناسایی رژیم صهیونیستی در جریان نشست استانبول نیز اعلام و به صورت رسمی و مکتوب در اختیار دبیرخانه اجلاس قرار گرفته است.»

 

پایتختی قدس شرقی به ازای پایتختی قدس غربی؛ طرحی خطرناک و محتمل

در طرح‌های دو دولت فلسطینی-اسرائیلی و طرح مشهور سازش عربی، قدس غربی در سیطره رژیم و قدس غربی در اختیار فلسطینیان خواهد بود؛ اما در هیچ طرحی سخن از پایتختی قدس شرقی یا قدس غربی برای هر یک از طرفین نیامده است. به رسمیت شناختن قدس غربی به پایتختی رژیم صهیونیستی در هیچ قطعنامه یا طرحی نیامده است.

 

اما در ۱۷ فروردین ۱۳۹۶ پس از جنجال رسانه‌های صهیونیستی، وزارت خارجه روسیه بیانیه‌ای را بر روی خروجی سایت خود قرار داد که همه تحلیل‌گران را شوکه نمود. بیانیه‌ای که می‌توان از منظری آن را بسیار با اهمیت و تاریخی دانست. در بیانیه وزارت خارجه روسیه آمده است: «ما مجدداً تعهد خود بر اصول مورد تأیید سازمان ملل برای حل مشکل فلسطین و اسراییل که شامل به رسمیت شناخته شدن وضعیت اورشلیم (قدس) شرقی به‌عنوان پایتخت کشور فلسطینی که در آینده تشکیل خواهد شد است را مورد تأکید قرار می‌دهیم در همین زمان باید اعلام کنیم در قالب چنین مفهومی اورشلیم (قدس) غربی را پایتخت کشور اسراییل می‌بینیم.»

 

این مسئله را می‌توان ابتکار خطرناک سیاسی لابی اسرائیل دانست. این نگرانی وجود دارد که ممکن است آمریکا در یک عقب نشینی تاکتیکی قدس غربی را به پایتختی رژیم صهیونیستی به رسمیت بشناسد و برخی کشور‌های عربی هم در اقدامی سازش گونه با این مسئله تلاش کنند مسئله فلسطین را با رژیم صهیونیستی حل کنند. هم‌زمان شدن اقدام ترامپ با تلاش بسیار عربستان و برخی دیگر کشور‌های عربی در عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی مسئله‌ای بسیار نگران کننده است.

 

جمع بندی

جهان اسلام و مقاومت فلسطین باید هوشیار باشد که هرگونه عقب نشینی در مسئله قدس یا قدس غربی، آغاز یک معامله‌ای تلخ توأم با خیانت سازشگران و کشور‌های عربی و اروپایی برای حل کردن مشروعیت رژیم صهیونیستی برای همیشه خواهد بود. متأسفانه بیانیه پایانی اجلاس سران کشور‌های اسلامی در استانبول در مسیر این طرح خطرناک است. طرحی که قدس غربی را به پایتختی رژیم صهیونیستی خواهد بخشید تا شاید قدس شرقی به عنوان پایتخت دولت فلسطینی پذیرفته شود. در حالی که تشکیل دولت فلسطینی تعهد رژیم در سازش اسلو در سال ۱۹۹۳ بوده است و هیچ‌گاه به واقعیت نپیوست.

 

 

 

 

 

 

  • 16
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش