چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۰۹:۵۰ - ۲۹ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۷۹۵۴
خاورمیانه

خشم مردم کردستان از مرز احزاب گذاشت

اقلیم در تب تظاهرات مردمی

تظاهرات مردم کردستان عراق,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه
تظاهر کنندگان شعارهای «دزدها سرنگون می شوند» و «مرگ بر بارزانی، سرنگون باد طالبانی» و «حکومت فاسد سرنگون می شود» و «دولتی که سرزمین های مورد نزاع را از دست داد، سقوط می کند» سر می دادند.

استان سلیمانیه در اقلیم کردستان عراق روز دوشنبه در پی تظاهرات مردمی علیه خانواده بارزانی به انفجار رسید. اتفاقی که سبب شد مشکلات تازه ای به مشکلات پیچیده و متعدد دولت اقلیم کردستان افزوده شود. دولت اقلیم از سپتامبر گذشته، یعنی زمان برگزاری همه پرسی استقلال کردستان تا کنون در بحران به سر می برد و بر خلاف انتظار مقامات کردستان، نتایج رفراندوم، چه از لحاظ سیاسی و چه از لحاظ اقتصادی، نتایج معکوس و بدتر از آن چیزی که انتظار می رفت به دنبال داشته است. در سایه همکاری بغداد و آنکارا و تهران برای تشدید فشارها بر اقلیم کردستان اکنون اقلیم با سختی های مالی بسیاری مواجه است که بازتاب آن را در اوضاع اجتماعی شهروندان عادی اقلیم می توان دید، آن هم در حالی که اختلاف های شدیدی میان رهبران سیاسی و احزاب وجود دارد.

 

معترضان خشمگین مقرهای احزاب و سازمان های امنیتی را در شهرستان بیره مکرون در استان سلیمانیه به آتش کشیدند و علیه دولت اقلیم شعار سر دادند و خواستار مبارزه با فساد شدند.

 

خشم مردمی هیچ حزبی را در امان نگذاشت و بی توجه به میزان حضورشان در قدرت شامل همه احزاب شد که نشان از میزان ارتباط آن با مطالبات اجتماعی دارد.

 

عبدالرزاق شریف، یکی از رهبران جنبش کردی تغییر به خبرگزاری فرانس پرس گفت: «تظاهرکنندگان اقدام به آتش زدن مقرهای جنبش تغییر و حزب دموکراتیک کردستان و حزب اتحاد میهنی کردستان و مقرهای جماعت اسلامی و اتحاد اسلامی و آسایش (پلیس اقلیم کردستان) در بیره مکرون واقع در شمال غربی شهر سلیمانیه کردند.»  

 

شماری از شهرهای استان سلیمانیه، دومین شهر بزرگ اقلیم کردستان شاهد تظاهرات گسترده ای با مشارکت هزاران نفر از معلمان و کارمندان و فعالان مدنی بوده که خواستار استعفای دولت اقلیم و مبارزه با فساد که در عمیق شدن بحران اقتصادی خفه کننده اقلیم تاثیر گذار بوده است، شده اند.

 

تظاهر کنندگان شعارهای «دزدها سرنگون می شوند» و «مرگ بر بارزانی، سرنگون باد طالبانی» و «حکومت فاسد سرنگون می شود» و «دولتی که سرزمین های مورد نزاع را از دست داد، سقوط می کند» سر می دادند. اشاره شعار اخیر به شهر غنی از نفت کرکوک بود که دولت مرکزی توانست اخیرا بر آن مسلط شود.

 

با تسلط دولت مرکزی بر چاه های نفت کرکوک، دولت اقلیم کردستان دو سوم درآمدهای نفتی خود را که بدون موافقت دولت بغداد و به صورت فردی اقدام به حصول آن از طریق صادرات یک جانبه نفت می کرد، از دست داد. ۱۶ اکتبر به دستور دولت بغداد ارتش عراق توانست بر استان کرکوک مسلط شود و این منطقه را از کنترل کردها خارج کند.  

 

تظاهرات مخالفان در اقلیم بعد از بحران شدید سیاسی و اقتصادی خفقان آور که در پی اصرار مسعود بارزانی به برگزاری همه پرسی استقلال کردستان در ۲۵ سپتامبر گذشته به وجود آمد، تشدید شده است. با اصرار بارزانی به برگزاری رفراندوم دولت مرکزی تدابیری علیه کردستان با هدف حفظ یکپارچکی کشور اتخاذ کرد.

 

بارزترین برخورد دولت مرکزی با کردستان بستن فرودگاه های اربیل و سلیمانیه و مجبور کردن مسافران به استفاده از فرودگاه بغداد قبل از عزیمت به اقلیم کردستان است. همچنین دولت مرکزی سهم اقلیم را از کل بودجه کشور از ۱۷ درصد به ۱۲ درصد کاهش داده است.

 

رهبران اقلیم کردستان دولت بغداد را متهم می کنند که اقلیم را به پرتگاه انفجار هل داده و فشارهای شدیدی را علیه آن اعمال کرده است، تهدیدی که به نظر می رسد با تظاهرات روز دوشنبه جنبه واقعیت به خود گرفته است.

 

فعالان محلی می گویند که بحران دلایل عمیق تری دارد و به تراکم مشکلات سال های گذشته باز می گردد، همچنین انتخاب های اشتباه و رفتارهای بد و فساد و تسلط خانواده های سیاسی بر اداره امور اقلیم بر شدت بحران بسیار افزوده است.

 

در سال هایی که بازار جهانی نفت شاهد جهش در قیمت بود، رهبران اقلیم کردستان عراق اقدام به صادرات یک جانبه نفت کردند و علیه دولت مرکزی دست به کار شدند و از پرداخت سهم دولت مرکزی از این صادارات خودداری کردند، اما با سقوط ناگهانی قیمت نفت، هم زمان با پیچیده شدن اوضاع امنیتی و درگیر شدن اقلیم کردستان در جنگ با داعش، رهبران کردستان عراق در تنگنا گرفتار شدند. این تنگنا زمانی تشدید شد که رهبران حزب دموکراتیک کردستان بر برگزاری رفراندوم استقلال پافشاری کردند که سبب شد اقلیم در برابر حکومت مرکزی قرار بگیرد.

 

در تظاهرات روز دوشنبه پلیس ضد شورش اقدام به شلیک گاز اشک آور علیه تظاهرکنندگانی که به مقر حزب دموکراتیک در مرکز سلیمانیه نزدیک شده بودند کرد که در پی آن حالاتی از خفگی به وجود آمد. همچنین گذرگاه های امنیتی و راه های متعدد منتهی به مقرهای حزب در خیابان های اصلی در سلیمانیه را بست و نیروهای خود را در سراسر شهر مستقر کرد.  

 

تظاهرات روز دوشنبه یکی از سلسله تظاهراتی است که اقلیم از سوی کارمندان دولتی و کادرهای آموزشی می بیند. کارمندان دولت اقلیم کردستان سه ماه است که حقوق خود را دریافت نکرده اند. ظرف روزهای اخیر دولت اقدام به پرداخت حقوق ماه سپتامبر کرد اما صرفه جویی اجباری در حقوق افراد اعمال کرد. همچنین بخش خصوصی شاهد رکود شدیدی است که سبب شده ده ها شرکت محلی تعطیل شوند.

 

با وجود این که دولت عراق علیه داعش اعلام پیروزی کرده اما اوضاع امنیتی کشور همچنان متزلزل است و اتفاقات اقلیم کردستان می تواند بر سراسر عراق تاثیر بگذارد.

 

از سوی دیگر احتمال تظاهرات در دیگر شهرهای عراق از شمال تا جنوب وجود دارد چرا که اوضاع اجتماعی در این شهرها بهتر از اوضاع جاری در اربیل و دهوک و سلیمانیه نیست.  

 

 

  • 11
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش