تركيه در حال ايجاد يك مجموعه جديد از گروههاي مسلح مخالف دولت سوريه در شمال غربي اين كشور است. به گزارش رويترز تركيه تلاش ميكند تا با حل و فصل اختلافهاي ميان گروههاي رقيب در شمال غرب سوريه يك نيروي نظامي با عنوان «ارتش ملي» سوريه ايجاد كند. به نوشته رويترز، اين اقدام تركيه در صورت موفقيت در بلندمدت ميتواند يك مانع جدي در برابر دولت بشار اسد براي تسلط مجدد مناطق شمال غربي باشد كه اكنون بخشهايي از آن در اشغال تركيه قرار گرفته است.
تركيه در آغاز عمليات خود با عنوان شاخه زيتون در شمال غربي سوريه، از گروهي با عنوان «ارتش آزاد» به عنوان چتري براي گروههاي مسلح همراه خود استفاده كرد، اما حالا تلاش ميكند تا با گسترش اين چتر به گروههاي قومي و مذهبي ديگر هم گسترش دهد، به خصوص كه با پايان مراحل آزادسازي مناطق جنوب سوريه، توجه ارتش سوريه به شمال غربي اين كشور، استان ادلب و مناطق تحت كنترل تركيه جلب خواهد شد.
به نوشته رويترز، تلاش تركيه اين است تا با استفاده از گروههاي معارض تحت حمايت خود يك نوار تحت تسلط «ارتش ملي» در اطراف مناطق باقيمانده تحت تسلط معارضان ايجاد كند؛ منطقهاي كه به دليل حضور نيروهاي تركيه و احتمالا به دليل خودداري ارتش سوريه از رويارويي مستقيم با ارتش تركيه، از گزند حملات دولت مركزي در امان خواهد ماند.
نيروي منظم با يونيفورم
بشار اسد، وعده داده است كه سانتيمتر به سانتيمتر از خاك سوريه را از اختيار مخالفان خارج كند و در اين مسير از پشتيباني ايران و روسيه برخوردار است. او تاكنون موفق شده بخش اعظم خاك سوريه را از اختيار گروههاي تروريستي و معارضان مسلح خارج كند و حاكميت دولت مركزي را تقريبا در بيشتر نقاط سوريه جز استان ادلب و مناطق شرق رودخانه فرات كه تحت تسلط امريكاست، بازيابي كرده است. به گزارش رويترز، نقش تركيه در شمال غربي سوريه، روزبه روز بيشتر ميشود و از كمكهاي بشردوستانه و نظامي فراتر رفته است.
بر اساس اين گزارش طي ماههاي گذشته تركيه جز كمك به بازسازي بيمارستانها و مدارس در اين مناطق دستكم ٥ شعبه از پست تركيه را هم در اين مناطق راهاندازي كرده است. سرهنگ هيثم عفيسي كه از سوي تركيه به عنوان فرمانده نيروي نظامي جديد «ارتش ملي» انتخاب شده است به رويترز گفته است: «ما تازه در آغاز راه هستيم.» اين فرمانده مخالفان كه از شهر اعزاز در نزديكي مرز تركيه با خبرگزاري بريتانيايي گفتوگو كرده است، تاكيد ميكند: « مشكلات زيادي در مسير تشكيل ارتش ملي وجود دارد كه بايد براي حل آنها تلاش كرد.»
هيثم عفيسي به تازگي دستورات تازهاي براي نظم بيشتر در نيروهاي تحت حمايت تركيه داده است. او از نيروهاي خود، خواسته است تا «از گشودن آتش به صورت تصادفي روي يكديگر خودداري كنند.» همزمان قرار است يك يونيفورم مشترك تازه براي نيروهاي تحت رهبري عفيسي با آرم ارتش ملي تهيه شود. بر اساس گزارش رويترز يك نيروي دژبان براي كنترل رفتار نظاميان «ارتش ملي» تشكيل شده است. براساس دستورات تازه اين دژبان قرار است «نيروي قانون و عدالت باشد و نه رقيبي براي نيروهاي گروههاي مختلف رقيب».
بر اساس دستورات تازهاي كه براي ايجاد نظام در نيروهاي «ارتش ملي» صادر شده، قرار است گروههاي رقيب نظامي از داشتن زندانها و دادگاههاي مستقل منع شوند و حق اجراي هيچ مجازات بدون محاكمهاي نداشته باشند.اما «ارتش ملي» با مشكلاتي از طرف گروههاي معارض رقيب هم مواجه است. يك هفته پيش زماني كه در يكي از پايگاههاي اين گروه مسلح در شهر الباب، مراسم سان گروهي از نيروهاي تازه استخدام شده «ارتش ملي» برگزار ميشد، يكي از گروههاي مسلح رقيب با استفاده از توپخانه به آن حمله كرد. فرمانده «ارتش ملي» اين حمله را «عمليات ضد انقلاب، چه از بيرون يا چه از درون» معرفي كرده است. به گفته هيثم عفيسي، مسوول اين حملات از سوي «ارتش ملي» شناسايي شده، اما او از معرفي گروه رقيب سر باز زد.
آمادگي براي نفوذ به ادلب
به نوشته رويترز، «ارتش ملي» سوريه تاكنون توانسته است، بيش از ٣٥٠٠ نيروي نظامي از گروههاي مختلف مخالف دولت مركزي به استخدام خود در آورد. تاكنون تلاشهاي مختلفي از سوي كشورهاي مختلف براي تشكيل يك نيروي نظامي واحد براي جنگ با دولت مركزي صورت گرفته است كه همه آنها به دليل رقابتها ميان گروههاي مختلف مسلح يا كشورهاي خارجي حامي گروههاي معارض با شكست مواجه شدند. رويترز مينويسد: تلاش اخير دولت تركيه به دليل حضور مستقيم نيروهاي نظامي تركيه در منطقه ممكن است، نتايج متفاوتي داشته باشد.
حضور نظامي تركيه در شمال سوريه با انجام دو عمليات تثبيت شد، ابتدا تركيه سال ٢٠١٦ عمليات «سپر فرات» را در خاك سوريه آغاز كرد تا بتواند زودتر از گروههاي شبهنظامي كرد، داعش را از اعزاز و جرابلس بيرون كند و اجازه ندهد كه جاي داعش، گروههاي كرد بر اين شهرها حاكم شوند. بعد از آن از ابتداي سال جاري ميلادي، عمليات شاخه زيتون توسط تركيه در خاك سوريه آغاز شده است. هدف اين عمليات خارج كردن شهر عفرين از تسلط گروه «يگانهاي مدافع خلق» بود.
نيروي زميني تركيه بعد از اين عمليات، بخشهايي از خاك سوريه را تحت اشغال خود درآورده است. هيثم عفيسي فرمانده «ارتش ملي» در گفتوگو با رويترز تاكيد ميكند: «پشتيباني از ارتش ملي كاملا بر عهده تركيه است و هيچ كشور خارجي ديگري در تشكيل اين گروه مشاركت ندارد.» وزارت خارجه تركيه حاضر به پاسخگويي در مورد اين موضوع نشده است. به گفته عفيسي، تركيه در زمينه «پرداخت حقوق سربازان، كمكهاي لجستيكي و در صورت نياز سلاح» از اين گروه حمايت ميكند. به گفته اين فرمانده مخالفان هدف اصلي اين نيروي نظامي مبارزه با «اسد، پكك و داعش» است.
طي ماههاي اخير تركيه دستكم ١٢ پايگاه نظامي در استان ادلب سوريه ايجاد كرده است. تركيه گفته است؛ هدف از ايجاد اين پايگاههاي نظامي «نظارت بر مناطق كاهش تنش» در استان ادلب است كه با موافقت ايران و روسيه، در راستاي اجراي توافق آستانه ايجاد شده است. دولت بشار اسد آماده ميشود تا براي آزادي استان ادلب از اختيار مخالفان مسلح وارد عمل شود. در اين شرايط مشخص نيست كه وضعيت پايگاههاي نظامي تركيه در اين استان چه خواهد شد.
فرمانده «ارتش ملي» به رويترز گفته است كه نيروهاي تحت فرماندهي او آماده هستند تا هر زمان لازم باشد به سرعت با نيروهاي شورشي مستقر در ادلب ائتلاف كنند. اغلب گروههاي مستقر در ادلب، از جمله گروههاي مسلح افراطي هستند كه با آزادي مناطق ديگر سوريه، با توافق دولت مركزي و تحويل سلاحهاي سنگين به اين استان انتقال داده شدهاند. بسياري از اين گروهها تحت حمايت القاعده و داعش هستند و كمتر حاضر به ائتلاف با ديگر گروههاي معارض در سوريه ميشوند و جنگهاي متعددي با گروههاي رقيب داشتند.
- 10
- 1