شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۱۱:۴۰ - ۳۱ خرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۳۳۴۷۱
مجلس

مجلس انقلابی؛ منتظر تصویر جدیدی از طرح صیانت باشید!

محدودیت های اینترنت در ایران,طرح صیانت و کاهش سرعت اینترنت

مجلس روز یکشنبه ۲۹ خرداد «خارج شدن مصوبات شورای عالی فضای مجازی از شمول آیین دادرسی دیوان عدالت اداری» را تصویب کرد که به گفته کارشناسان حقوقی و ارتباطاتی به معنی تصویب طرح صیانت از فضای مجازی است که سال‌ها آن را پیگیری می‌کند. با تصویب و نهایی شدن این قانون جدید مجلس توسط شورای نگهبان، دیگر شکایت‌ها و اعتراض‌های مردم نسبت به مصوبات شورایی مانند شورای عالی فضای مجازی در دیوان عدالت اداری بررسی نمی‌شود. کارشناسان حقوقی و ارتباطی اعلام می‌کنند که به نوعی با این قانون جدید مجلسیان به‌دنبال احیای طرح صیانت از فضای مجازی هستند. طرحی که بعد از اعتراض‌های بسیار کاربران و فعالان حوزه‌های مختلف از زیر نظر بررسی مجلس خارج و برای بررسی بیشتر به شواری عالی فضای مجازی سپرده شد.

در اولین واکنش روز یکشنبه ۲۹ خرداد، امیر ناظمی، معاون سابق وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت دوازدهم، در توئیتی نسبت به قانون جدیدی که مجلس به تصویب رسانده واکنش نشان داد. ناظمی در این توئیت خود نوشت: «وقتی مردم حق شکایت از یک مصوبه را نداشته باشند و هیچ کس حتی نتواند شکایت کند که فلان مصوبه خلاف قوانین و مقررات است، در واقع همان طرح صیانت به حساب می‌آید که مجلس امروز تصویبش کرد.» ناظمی در ادامه همین توئیت خود اعلام کرد که اصل ۱۷۳ قانون اساسی: «به منظور رسیدگی به شکایات، تظلمات و اعتراض‌های مردم نسبت به مامورین یا واحدها با آیین‌نامه‌های دولتی و احقاق حقوق آنها، دیوانی به نام «دیوان عدالت اداری» زیر نظر رئیس قوه قضاییه تاسیس شده است. به باور او اکنون با در نظر گرفتن این قانون که رسیدگی به مصوبات شورای عالی فضای مجازی در حوزه تحت صلاحیت دیوان عدالت اداری نیست، مجلسیان حق اساسی مردم را درباره اعتراض به برخی قوانین و مقررات گرفته‌اند.

اما این فقط ناظمی نبود که نسبت به این قانون جدید مجلس واکنش نشان داد. محمدجواد آذری‌جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات پیشین نیز با اشاره به اظهارات یکی از نمایندگان درمورد ازدواج دختران با مسلمانان غیرایرانی و مصوبه دیوان عدالت در کانال تلگرامی خود نوشت: «آنچه نماینده‌ محترمی در مجلس شورای اسلامی درباره بانوان ایرانی مطرح کرد، می‌تواند یک طرح عملیات روانی برای پرت‌ کردن حواس افکارعمومی از مصوبه غمبار دیروز مجلس در خصوص سلب حقوق ملت ایران در امکان پیگیری مخالفت با مصوبات شورای عالی فضای مجازی و شورای عالی انقلاب فرهنگی باشد.»

خارج شدن رسیدگی به مصوبات شورای عالی فضای مجازی از حوزه صلاحیت دیوان عدالت اداری، از این نظر مورد انتقاد قرار گرفته که در ماه‌های اخیر بعد از اعتراض نسبت به طرح صیانت از فضای مجازی که توسط کمیسیون مشترک این طرح در مجلس مورد بررسی قرار گرفته بود، برای خواباندن این اعتراض‌ها بررسی این طرح در مجلس متوقف و شورای عالی فضای مجازی مسوول بررسی این طرح شد. حال بسیاری این نگرانی را مطرح می‌کنند که در واقع مجلس با در نظر گرفتن این قانون جدید می‌‌خواهد اختیارات شورای عالی فضای مجازی را بیشتر کند تا اگر قرار بر تصویب طرح صیانت از فضای مجازی در شورای عالی فضای مجازی گرفته شد، فضا برای هیچ اعتراضی از سمت کاربران و کارشناسان فراهم نباشد.

باید منتظر تصویر جدیدی از طرح صیانت باشیم

در همین خصوص دکترداوود صفایی استاد علوم ارتباطات به «جهان صنعت» گفت: ما باید منتظر تصویر جدیدی از طرح صیانت باشیم. برداشتی که از این مصوبه می‌شود این است که جایی برای شکایت از اجرای این مصوبه برای مردم و نهاد‌ها باقی نمی‌ماند و به نوعی نهادهای قضایی را کنار گذاشته‌اند. به نظر می‌رسد این مصوبه در پی محدود کردن فضای مجازی است و چارچوب‌های حقوقی و قانونی وجود ندارد. به عبارتی ممکن است در مرحله اجرا، از بحث طرح صیانت هم به مراتب بدتر باشد و دستاورد‌های آن برای توسعه فضای مجازی نامطلوب است.

وی در ادامه گفت: به هر حال فضای مجازی جنبه‌های مثبت و منفی دارد و در همه جای دنیا هم این بحث وجود دارد. اما برخورد سلیقه‌ای با این موضوع به منظور حل مشکلات منفی، نمی‌تواند کارساز باشد و حتی ممکن است نتیجه عکس دهد. مهم‌ترین رکن مدیریت فضای مجازی خانواده است. خانواده، می‌تواند فرزند خود را با جنبه‌های مثبت و منفی فضای مجازی آشنا و آن را هدایت و کنترل کند. صفایی در ادامه افزود: می‌توان این‌گونه پیش‌بینی کرد که با این مصوبه، فضای مجازی به شدت محدود شود، اما اینکه نحوه و شکل محدودیت چگونه خواهد بود بستگی به سلیقه و دیدگاه افرادی است که حق تصمیم‌گیری دارند.

محدودیت های اینترنت در ایران,طرح صیانت و کاهش سرعت اینترنت

این نوع مبارزه چاره‌ساز نیست

وی در ادامه خاطرنشان کرد: به نوعی با این مصوبه حق مردم محدود شده و زمانی که این حق انتخاب محدود شود، آسیب‌های زیادی را به فضای مجازی وارد می‌کند. همچنین تجربه چند دهه اخیر نشان می‌دهد قوانینی که در راستای محدودیت فناوری‌های جدید به ویژه فناوری‌های ارتباطی نوشته می‌شود، کارایی ندارد و این نوع مبارزه چاره‌ساز نیست.

وی در پایان گفت: با اجرای طرح صیانت به این شکل، بازار فیلترشکن‌ها و شکل‌های دیگری از فناوری که امروز رایج است، داغ می‌شود و امکان محدودیت فضای مجازی وجود ندارد و به همین دلیل به ناچار هزینه‌های زیاد و آسیب‌های فراوانی را در پی خواهد داشت و هدف‌های مدنظر برای اصلاح و بهبود فضای مجازی متاسفانه از این مدل طرح‌ها حاصل نخواهد شد.

ایده‌های شکست‌خورده

همچنین روح‌الله مهرجو کارشناس فناوری اطلاعات نیز به «جهان صنعت» گفت: طرح صیانت از کاربران فضای مجازی از دو بعد قابل بررسی و تحلیل است. از بعد کارشناسی ایراداتی مطرح شده که از جمله این ایرادات می‌توان به اجرایی نبودن طرح، قطع اینترنت بین‌الملل و دخالت در حریم خصوصی افراد اشاره کرد.

وی در ادامه گفت: همچنین اگر چه گفته شده طرح صیانت از کاربران فضای مجازی به نفع اپلیکیشن‌های داخلی است، اما بسیاری از این اپلیکیشن‌ها طی بیانیه‌ای با طرح مذکور مخالفت کرده‌اند. در مجموع می‌توان گفت طرح صیانت از کاربران فضای مجازی طرحی است که در پی محدودسازی و مسدود‌سازی است و این در حالی است که تجربه ۴۰ ساله انقلاب نشان می‌دهد استفاده از چنین ایده‌هایی در حوزه فرهنگ نهایتا شکست خورده‌اند.

علی حسینی

  • 12
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۶
غیر قابل انتشار: ۹
جدیدترین
قدیمی ترین
به پایان خود نزدیک می شوید حداکثر دو یا سه سال دیگه
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش