چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳
۰۹:۳۰ - ۰۱ تير ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۴۰۰۱۳
مجلس

نماینده ادوار مجلس: گزارش تخلفات اوقاف منتشر شود، دیگر کسی وقف نمی‌کند

قالیباف مانع در دستورکار قرار گرفتن طرح تحقیق‌وتفحص از سازمان اوقاف است؟

محمدباقر قالیباف,رئیس مجلس شورای اسلامی

روزنامه اعتماد نوشت: «چرا اجازه مطرح شدن طرح تحقيق و تفحص از سازمان اوقاف را نمي‌دهيد؟» اين پرسش هرچند ديروز توسط هادي بيگي‌نژاد نماينده ملاير در مجلس يازدهم خطاب به محمدباقر قاليباف مطرح شد، اما پيش از اين ‌بارها و بارها از سوي ديگر نمايندگان مجلس يازدهم به بهانه‌هاي مختلف تكرار شده است. اين‌بار حاشيه‌هايي كه پيرامون سازمان اوقاف در خصوص برخي پرونده‌هاي خاص شكل گرفته، باعث شده صداي اعتراض برخي نمايندگان در صحن طنين‌انداز شود و از شخص محمدباقر قاليباف به خاطر عدم اعلام وصول طرح تحقيق و تفحص انتقاد كنند.

بيگي‌نژاد ديروز خطاب به رييس مجلس گفت: «مدت زيادي است كه بحث تحقيق و تفحص از سازمان اوقاف مطرح است و شما اجازه مطرح شدن اين موضوع را نمي‌دهيد. مسوولان زيادي (حداقل در حوزه انتخابيه بنده) به دليل عملكرد عده قليلي مورد اتهام قرار گرفته‌اند، لذا اجازه دهيد اين تحقيق و تفحص جلو رود.»

اشاره نماينده ملاير متوجه ابهاماتي است كه اخيرا در خصوص عملكرد سازمان اوقاف در برخي استان‌ها (از جمله استان قزوين شكل گرفته و پاسخي به آنها داده نمي‌شود. قاليباف اما در پاسخ به اين انتقادات اعلام كرد: «من مانع تحقيق و تفحص نيستم و حق هم ندارم كه مانع آن شوم. خواهش مي‌كنم به اين موضوع توجه كنيد.» اين اظهارنظر رييس مجلس در شرايطي مطرح شد كه بيگي‌نژاد به «اعتماد» گفته: مدت‌هاست كه طرح تحقيق و تفحص از سازمان اوقاف به هيات رييسه مجلس يازدهم ارايه شده، اما تا به امروز و به فاصله ۹ماه به پايان عمر مجلس يازدهم و انتخابات مجلس آينده زمينه طرح آن فراهم نشده است.

در ادامه نماينده مردم تفرش در مجلس هم با اشاره به اينكه ۱۴۱نماينده طرح تحقيق و تفحص از سازمان اوقاف را امضا كرده‌اند، گفت: «لازم است طرح تحقيق و تفحص از سازمان اوقاف با قيد فوريت در دستوركار صحن مجلس قرار گيرد.» ولي‌الله بياتي از قاليباف خواست تا زمينه طرح اين تحقيق و تفحص را هرچه سريع‌تر فراهم سازد.

چرا طرح‌هاي تحقيق و تفحص عملياتي نمي‌شوند

اما موضوع تحقيق و تفحص از سازمان اوقاف به ايام اخير و مجلس يازدهم باز نمي‌گردد. پيش از اين در ۴آبان ۹۱ و در زمان مجلس نهم، غلامعلي جعفرزاده ايمن‌آبادي نماينده مردم رشت خبر از تلاش نمايندگان براي تحقيق و تفحص از سازمان اوقاف داده بود. ايمن‌آبادي با اعلام خبر طرح تحقيق و تفحص از سازمان اوقاف و امور خيريه كشور به «اعتماد» گفته بود: «درآمدهاي اوقاف جزو درآمدهاي دولت نيست و ديوان محاسبات بر اين درآمدها نظارتي ندارد و اوقاف و امور خيريه ترازنامه شفافي را تهيه و منتشر نمي‌كند. تحقيق و تفحص از سازمان اوقاف و امور خيريه هفته بعد از سركشي نمايندگان به حوزه‌هاي انتخابيه امضا و ارايه مي‌شود.» هفته بعدي كه جعفرزاده در آبان ماه سال ۹۱از آن خبر داده بود هرگز از راه نرسيد. جعفرزاده، نماينده ادوار نهم و دهم مجلس در مجلس نهم مامور تهيه يك گزارش درباره كم و كيف فعاليت‌هاي سازمان اوقاف و تخلفات صورت‌گرفته در آن مي‌شود. او درباره يافته‌هاي آن گزارش و نتيجه تحقيقاتي كه انجام داده بود به «فراز» گفت: «در مجلس نهم بنده خودم شخصا موظف شدم كه گزارشي در خصوص عملكرد سازمان اوقاف براي كميسيون اصل نود، هماهنگ با دستگاه‌هاي نظارتي تهيه كنم. به محض انتشار خبر، اطلاعات موثقي به دست من رسيد. يكي دو تا دستگاه نظارتي با ما همكاري لازم را داشته و اسناد و اطلاعات بسيار خوبي به ما دادند.» اين نماينده ادوار مجلس از تهديدها و فشارهاي بسياري خبر مي‌دهد كه در مسير اين تحقيق و تفحص قرار داشت؛ فشارهايي كه از منظر جعفر آبادي نهايتا منتج به عدم احراز صلاحيت او براي انتخابات مجلس يازدهم شد. او معتقد است حجم تخلفاتي كه در جريان (تحقيق و تفحص) اين پرونده به آن برخورد كردم چنان بود كه وقتي خبر (حاشيه‌هاي اخير) اوقاف را شنيدم، اصلا تعجب نكردم.  بر اساس اعلام جعفرزاده، «گزارش تهيه شده درباره تخلفات وقت در كميسيون اصل ۹۰ مجلس يازدهم قرار دارد و كميسيون اصل۹۰ مي‌تواند با قرائت اين گزارش مردم را در جريان مشكلات سازمان قرار دهد.» تلاش «اعتماد» براي آگاهي از محتواي اين گزارش در تماس با نصر‌الله پژمانفر و علي خضريان رييس و سخنگوي اصل۹۰ مجلس بي‌نتيجه ماند تا اين پرونده در افكار عمومي همچنان باز بماند.

تحقيق و تفحص براي رفع اتهامات است!

هادي بيگي‌نژاد نماينده مردم ملاير در گفت‌وگو با «اعتماد» درخصوص روند پيگيري تحقيق و تفحص از سازمان اوقاف مي‌گويد: «آقاي قاليباف امروز (چهارشنبه) پشت تريبون مجلس اعلام كرد به دليل اختلاف نظرهايي كه از نظر حقوقي و فقهي وجود داشت، اين تحقيق و تفحص اعلام وصول نشده است. آقاي قاليباف اين ابهامات را با مديران سازمان اوقاف، جلو مي‌بردند. آقاي قاليباف ماجرا را نگه داشتند تا بتوانند تحقيق و تفحص را با آن ابهامات همراه كنند. اما چون زمان آن طولاني شد، تصميم گرفته شد تحقيق و تفحص هم انجام و اين ابهامات شرعي و سياسي هم جداگانه دنبال شود.» اين نماينده در پاسخ به اين پرسش كه نهايتا آيا تحقيق و تفحص در دستور كار قرار گرفت يا نه، گفت: «در دستور قرار گرفته است، اينكه چه زماني در دستور كار قرار گرفته است، ممكن است يك هفته يا دو هفته يا بيشتر شود. پس از راي‌گيري، هيات رييسه تحقيق و تفحص و ساير اعضاي مورد نظر انتخاب مي‌شوند.» نماينده ملاير درباره محتواي اين تحقيق و تفحص و اينكه قرار است در چه موضوعي انجام شود، گفت «بررسي‌ها براي هر شهري جداگانه انجام مي‌شود، در هر استان، سازمان اوقاف مشكلات مخصوص به خود را دارد. زماني كه تحقيق و تفحص انجام شود، ممكن است مشخص شود بسياري از ابهامات و حاشيه‌هاي مطرح شده پيرامون سازمان اوقاف از نظر حقوقي و فقهي درست بوده‌اند. چون نمي‌توان با قاطعيت قضاوت كرد. من هم در صحبت‌هايم در صحن گفتم به خاطر برخي مسائل، شبهاتي ايجاد و به بسياري از مديران اتهام وارد شده است. ما بايد اين مسائل را رد كنيم. اگر تعدادي از مديران اوقاف ايراد دارند و تخلف كرده‌اند آنها بايد پاسخگو باشند.»

او ادامه داد: «با برخي از همكاران صحبت كردم، اعلام كردند در حال حاضر اختلاف‌نظرهايي در سازمان اوقاف وجود دارد كه حتي اگر تحقيق و تفحص هم انجام شود ممكن است نتيجه‌بخش نباشد، بايد اين مشكلات بر طرف شود تا بعد تحقيق و تفحص انجام شود. قرار شد موضوع تحقيق و تفحص در دستور كار قرار بگيرد تا پس از رفع مشكلات سياسي و فقهي، بررسي‌ها انجام شود.»

بيگي‌نژاد در پاسخ به پرسش ديگري در اين خصوص كه آيا به موضوع اجاره موقوفه قزوين به يكي از اقوام مديران ارشد اوقاف و حاشيه‌هاي آن رسيدگي مي‌كنيد، گفت: «اين موضوع مرتبط با قبل از درخواست ما براي تحقيق و تفحص است، اما ممكن است به اين پرونده هم رسيدگي شود. شيوه موردنظر من به اين شكل است كه نمايندگان شهرهاي مختلف در هيات تحقيق و تفحص عضو مي‌شوند و اطلاعات مورد نياز را به هيات‌رييسه كميته تحقيق و تفحص ارسال مي‌كنند تا جمع بندي‌هاي لازم صورت بگيرد.»

***

روایت تکان‌دهنده نماینده ادوار مجلس از یک تحقیق؛ گزارش تخلفات اوقاف منتشر شود، دیگر کسی وقف نمی‌کند

در روز‌های اخیر ماجرای واگذاری موقوفه امینی‌ها در قزوین به عروس سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان اوقاف در سرخط خبر‌های ایران قرار گرفته. موقوفه‌ای با ۱۵۰ هکتار زمین و یک دادمداری هزار رأسی که قیمت اجاره ماهانه آن تنها یک میلیون تومان تعیین شده است.

گفته می‌شود این موقوفه در بدترین حالت ماهی بالای ۵۰۰ میلیون تومان درآمد دارد. پیشتر در مجلس نهم تحقیقی در قالب یک پرونده توسط غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی، نماینده آن زمان رشت درباره عملکرد سازمان اوقاف صورت گرفته بود که هیچگاه نتایج و جزئیات آن منتشر نشد.

محمدباقر قالیباف,رئیس مجلس شورای اسلامی

نماینده ادوار مجلس در گفتگو با فراز از کمیسیون اصل ۹۰ مجلس خواسته تا آن گزارش را منتشر و جزئیات آن را به اطلاع عمومی برساند.

غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی گفت که حجم تخلفات کشف شده در آن پرونده انقدر بالا بود که از ماجرای عروس حجت الاسلام خاموشی تعجب نکرده است. او تاکید می‌کند که حاضر است درباره تمام جزئیات آن گزارش در مراجع مسئول پاسخگو باشد. غلامعلی جعفرزاده، نماینده ادوار نهم و دهم مجلس نماینده‌ای است که پیشتر در دوره نهم مامور تهیه یک گزارش درباره کم و کیف فعالیت‌های سازمان اوقاف و تخلفات صورت گرفته در آن شده بود.

وی درباره یافته‌های آن گزارش و نتیجه تحقیقاتی که انجام داده بود، گفت: یکی از دستگاه‌هایی که نظارت شرعی و قانونی حتی اخلاقی در آن رعایت نمی‌شود، سازمان اوقاف است. در مجلس نهم بنده خودم شخصا موظف شدم که یک گزارشی را در خصوص عملکرد سازمان اوقاف برای کمیسیون اصل نود، هماهنگ با دستگاه‌های نظارتی تهیه کنم. به محض انتشار خبر، اطلاعات موثقی به دست من رسید. یکی دو تا دستگاه نظارتی با ما همکاری لازم را داشته و اسناد و اطلاعات بسیار خوبی به ما دادند.

این نماینده ادوار مجلس افزود: در حال حاضر تمامی آن اسناد در کمیسیون اصل ۹۰ موجود است و اگر کمیسیون اصل ۹۰ آن را منتشر کند، بنده خودم شخصا پاسخگوی همه مسائل مربوط به آن را خواهم بود. جعفرزاده توضیح داد: چکیده این اطلاعات این است که سازمان اوقاف تمامی اجتهاد‌های شخصی را در وقف دخالت می‌دهد و نظر واقف را نسبت به مسائلی که خودش تشخیص می‌دهد، تغییر می‌دهد.

وی با اشاره به حجم این دست تخلفات تاکید کرد: من خودم هیچوقت در این مملکت تا زمانیکه این رویه‌ها تغییر نکند، هیچ چیزی را وقف نمی‌کنم و به مردم هم توصیه می‌کنم که اموالتان را وقف نکنید. جالب اینجاست حتی در دوران شاه هم، چنین اتفاقاتی نمی‌افتاد، اما متاسفانه در جمهوری اسلامی با تفسیر برخی روایات و احکام، مجوز‌هایی برای خودشان درست کردند که نظر واقف را تغییر دهند که این بدترین کار است.

این نماینده پیشین مجلس گفت: کمیسیون اصل ۹۰ قصد داشت که یک نسخه از آن گزارش را برای دفتر رهبری بفرستد. این گزارش با وجود تمام مدارک و مستندات، هنوز در کمیسیون اصل ۹۰ است. این گزارش تلخ و ناراحت کننده که نشان از عدم تعهد اخلاقی و دینی است، ثابت می‌کند که در این سازوکار با نماد و اسم مذهبی چه کار‌ها که نمی‌توان کرد.

جعفرزاده افزود: اگر این گزارش توسط کمیسیون اصل ۹۰ منتشر شود و سازمان اوقاف آن را تکذیب کنند، آنوقت من خودم پاسخگوی آن‌ها خواهم بود.

وی گفت: حجم تخلفاتی که در جریان این پرونده به آن برخورد کردم چنان بود که وقتی خبر بازی عروس‌های آقایان در اوقاف را شنیدم، اصلا تعجب نکردم.

اوقاف خودش را موظف به پاسخگویی نمی‌داند

جعفرزاده ایمن آبادی در پاسخ به این سوال که «این تخلفات چگونه صورت گرفته چه توجیه فقهی داشته» گفت: مسئولان مربوطه به من شخصا نتوانستند سند قانع کننده‌ای ارائه دهند. خیلی مغرورانه و متکبرانه هم با من برخورد کردند و خودشان را موظف به پاسخگویی نمی‌دانستند. یکسری از این گزارشات را خود کارکنان سازمان اوقاف در اختیار ما قرار گذاشتند. آن چیزی که در حافظه من است گزارشات بسیار تلخی است که وقتی به ان فکر می‌کنم قلبم به درد می‌آید. وی درباره دلیل عدم انتشار جزئیات این گزارش در سال‌های قبل گفت: بنده موظف بودم این گزارش را تحویل کمیسیون اصل ۹۰ بدهم و این کار را کردم. اگر کمیسیون اصل ۹۰ آن را منتشر کند بنده پاسخگوی همه ابعاد این گزارش خواهم بود. من افشاگر نبودم که افشا کنم.

یکی از دلایل ردصلاحیتم، تحقیق درباره اوقاف بود

این نماینده ادوار مجلس با بیان اینکه «بنده سر این گزارش خیلی تهدید شدم»، افزود: در شورای نگهبان در مورد همین گزارش به من حمله کردند. در شورای نگهبان بابت همین موضوع خیلی به من بی‌احترامی شد. من به آن‌ها گفتم این تخلفات در اوقاف در حال انجام شدن است، چرا اوقاف از من شکایت کرده؟

جعفرزاده با بیان اینکه «یکی از دلایل رد صلاحیت بنده برای مجلس یازدهم پیگیری همین مسئله بود»، تصریح کرد: بنده یک چوب کبریت را هم به اوقاف نمی‌دهم چه برسد به اموال دیگر و هر کسی از نزدیکان من اینکار را کند، من قطعا جلوی او را خواهم گرفت. وقف نجات‌دهنده کشور اسلامی‌است چیزی در ایران اتفاق می‌افتد اسمش وقف نیست! یکسری انسان‌های نا صالحی هستند که با اجتهاد‌های شخصی آبرویی برای سازمان اوقاف نگذاشتند.

ماجرای عروس فلانی در مقابل دیگر تخلفات اوقاف هیچ است

وی درباره پرونده‌های بررسی شده در جریان تحقیق مجلس نهم گفت: جزئیات آن پرونده‌ها که اگر منتشر شود اشک همه را در می‌آورد. یعنی بدین صورت که موقوفه عروس فلانی در مقابل این پرونده‌ها ناچیز است!

جعفرزاده افزود: بنده ۱۰ مورد را مورد بررسی قرار دادم و هر ۱۰ موردشان می‌تواند یک آبروریزی بزرگ و تاریخی برای سازمان اوقاف باشد. اوقاف اگر نمی‌ترسد گزارش را منتشر کرده و از من شکایت کند آن وقت من می‌دانم چگونه پاسخگو باشم.

این نماینده سابق مجلس مجلس تاکید کرد: بنده به شما قول می‌دهم که با انتشار این گزارش ۹۵ درصد در سازمان اوقاف ریزش خواهیم داشت. چون هر هفته سازمان اوقاف یک برنامه قرآنی می‌گذارد دلیل بر این نمی‌شود که هر کاری دلش می‌خواهد انجام بدهد. من فقه نخواندم، اما چه دینی می‌گوید زمین وقفی تغییر پیدا کند؟!

  • 18
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی: ۷
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش