شهریار حیدری در گفتوگو با شفقنا در رابطه با افزایش موج مهاجرتها در کشور اظهار کرد: کشورهای اروپایی، کشورهای پیری محسوب می شوند در حالی که ایران کشوری جوان بوده و از نظر تولید دانش جزو کشورهای برتر است؛ به اندازه ۹ کشور اروپایی دانشگاه داریم که این دانشگاهها نقش زیادی در تولید علم و در عین حال تولید بیکاری دارند؛ یعنی تعداد زیاد دانشگاهها و فارغالتحصیلان هم مزیت محسوب میشود و در عین حال به دلیل عدم تامین شغل برای فارغالتحصیلان باعث به وجود آمدن مشکلاتی میشود.
وی افزود: سالانه ۲۵۰ هزار فارغ التحصیل در حوزه فنی و مهندسی داریم این بزرگترین نعمت یک کشور محسوب می شود اما این نعمت بزرگ، بعضا مورد غفلت مدیران و دستگاه های مرتبط خصوصا در حوزه ساماندهی نخبگان، واقع شده که باعث مهاجرت آنها به کشورهای غربی و حتی آسیایی میشود؛ از این جهت انگیزه مهاجرتها بیشتر اقتصادی و درآمدی است. در حوزه وزارت بهداشت و درمان، دلیل مهاجرت پزشکان محدودیتهای دریافتی به استناد مواد قانونی است، لذا مهاجرت را به ماندن در کشور ترجیح می دهند.
آقای حیدری با بیان اینکه تحصیل کردگان بیکار و پزشکان بیشترین موج مهاجرت ها را دارند، اظهار کرد: موج مهاجرتها در آینده آسیب جدی به پایههای علمی کشور وارد میکند زیرا مهاجرین عمدتا افراد باهوش و متخصص هستند؛ همچنین سالانه ۲۵۰ هزار فارغ التحصیل در حوزه فنی مهندسی داریم که این ظرفیت در کمتر کشوری وجود دارد که باید آن را به فرصت تبدیل کنیم.
وی افزود: اگر در داخل کشور به آنها نیاز است که باید از همین افراد استفاده شود اگر قرار است به خارج بروند، باید سازمانی با محوریت نخبگان و وزارتخانه های مربوطه، به صورت صادرات خدمات فنی و مهندسی به کشورهای دیگر اعزام شوند تا ارز آوری داشته باشیم؛ اما با کمال تاسف این حد بی توجهی نسبت به تحصیلکردگان و متخصصان را در هیچ کجای دنیا شاهد نیستیم. متولی این امر دولت است و یکسری اقداماتی از سوی دولت برای جذب نخبگان انجام شده است اما کافی نیست که اگر اقدام موثری وجود داشت شاهد این حجم مهاجرتها نبودیم.
آقای حیدری در پایان خاطرنشان کرد: مهاجرت به سطوح مختلف اعم از دانشجویان و متخصصین سرایت کرده است. یک عده هم چون در داخل حذب دانشگاهها نمیشوند، به راحتی دانشگاه های خارجی آنها را جذب می کنند که اهدف آن کشورها، ارز آوری و برای کشور ما ارز بری است؛ یعنی کسانی که برای ادامه تحصیل مهاجرت میکنند شاید در زمره نخبگان نباشند اما ممکن است صاحب فن باشند که نهایتا بعد از فارغ التحصیلی به حجم بیکاران کشور اضافه می شوند؛ بنابراین وزارت علوم، بهداشت و سازمان ملی نخبگان باید متولی ساماندهی وضعیت موجود باشند.
- 10
- 5