روزنامه توسعه ایرانی نوشت: اسمش را گذاشتهاند «معامله بزرگ»؛ گرچه دیگر کلیشهای شده اما اسم بامسمایی است برای ائتلاف میان رسواگر و رسواشده!
چهرهها و رسانههای پایداری در این دم دمهای منتهی به انتخابات چنان صدای تشت رسوایی اسحاق، آقازاده کانادادوستِ قالیباف را بلند کردند که برخی گمان بردند با این تشت رسوایی که از بام افتاد و با این جد و جهد پایداری برای بلند کردن صدایش، قطعا و حتما ائتلاف میان این دو منتفی است و حالا دیگر راه قالیباف و پایداری از هم جداست؛ غافل از آنکه سیاست وقتی به مثابه دکان قدرت باشد، هر چیزی را میتوان در آن معامله کرد و اصلا از همین روست که آقایان از هفته گذشته مکرر خبر میدادند که «معامله بزرگ» در راه است و منتظر باشید که «شورای ائتلاف» و «جبهه پایداری» عنقریب است که لیست مشترک بدهند.
آن لیست مشترک منتشر شد و نشان داد که تمام نزاع پایداریچیها و قالیبافچیها در این چهار سال، صرفا خرده اختلافهای قابل معاملهای هستند که در تقسیم غنایم و کرسی قدرت چندان محلی از اعراب ندارند؛ میشود بر سرشان به مصالحه رسید و حتی میتوان از این خردهاختلافها برای سهمخواهی و امتیازگیری بهره نیز جست؛ مشروط بر آنکه همه بر سر یک سفره بنشینند.
بدین ترتیب در این سفره مشترکی که دیروز تحت عنوان لیست ائتلافی «شورای ائتلاف» و «جبهه پایداری» منتشر شد، هم مریدان آیتالله مصباح حضور دارند؛ هم رفقای سرهنگ؛ از اسماعیل کوثری و علی خضریان در اردوگاه جبهه پایداری تا محمود نبویان و سعید احدیان به عنوان دوستان سرهنگ.
سرلیستی و یارفروشی
با این حال آنچه جلب نظر میکرد غیبت برخی یاران وفادار محمدباقر قالیباف بود. در لیست منتشر شده نشانی از مجتبی توانگر که از آن به عنوان نوک حمله جبهه قالیباف به پایداریها یاد میشود، نبود. ابوالفضل عمویی، جلیل محبی و محسن پیرهادی، نزدیکترین دوستان قالیباف که در بزنگاهها همواره برای حمایت از او در برابر جبهه پایداری سینه سپر کردهاند جایی در لیست منتشر شده نداشتند؛ از این رو تحلیلها بر این بود که قالیباف در مصالحه با پایداری به حذف آن دسته از یارانش که تیغ تیز به روی پایداری میکشیدهاند، تن داده است.
نزاع بر سر لیست ائتلافی چنان بود که در پشت پردهها نماند و یک سکانس از آن به نمایش روی پرده هم کشید؛ به طوری که مالک شریعتی نیاسر پس از انتشار لیست اعلام کرد که به دلیل حضور محسن دهنوی، چهره نزدیک به قالیباف از فهرست منتشر شده انصراف میدهد. ساعتی بعد اما محسن دهنوی خبر داد که «به درخواست بزرگان شورای ائتلاف جهت حفظ وحدت نیروهای انقلاب»، از حضور در لیست انصراف داده است؛ در نهایت شریعتی ماند، دهنوی خط خورد.
آقایان کاسب
مهمترین فصل مشترک لیست فعلی با لیست ائتلافی که چهار سال پیش منتشر شد اما سرلیستی قالیباف است. او گرچه با حذف تعدادی از نزدیکترین یاران خود موافقت کرده، اما در عوض بار دیگر سرلیستی ائتلاف را به دست آورده است.
سرلیستی قالیباف اما به باور بسیاری به اندازه گذشته نمیتواند خیال او را برای کسب کرسی اول بهارستان آسوده کند. صادق محصولی به عنوان مرد شماره یک پایداریها پیش از انتشار لیست مشترک گفته بود: «وقتی معیار اصلی انتخاب نامزدها برای نمایندگی مجلس اصلح بودن باشد باید توجه کرد افرادی که شائبه تخلف، چه تخلف مالی و چه تخلفهای دیگر داشته باشند نباید در فهرست نامزدهای نمایندگان مجلس قرار بگیرند.»
این شائبه این روزها بیش از هر کس دیگری متوجه رئیس فعلی مجلس و مخاطب این تهدید نیز بیش از هر کسی قالیباف است. او گذشته از هلدینگ یاس، املاک نجومی، وویس لو رفته دو سردار سپاه که در آن نام قالیباف هم میآید، اتهامات ممانعت او برای تحقیق و تفحص از شهرداری در مجلس، شبهات درباره خیریههای همسرش، سیسمونیگیت و موارد اتهامی دیگر، در همین چند هفته مانده به انتخابات، دو پرونده جنجالی تازه پیدا کرد؛ یکی پولپاشی و تراولچکهای مشکوک دستیارش محمدسعید احدیان و دیگری پرونده قطور مهاجرت پسرش به کانادا؛ نکته آنکه هر دو این موارد با آب و تاب بسیار از شبکههای صدا و سیمایی که در چنبره پایداریچیهاست انعکاس پیدا کرد.
حال سوال اینجاست که چرا پایداریهایی که چنین قالیباف را رسوا کردند، حالا با همان سرهنگ رسوا لیست مشترک میدهند؟ خودشان میگویند این وحدت است. واکنشها به این ائتلاف اما نشان میدهد که ناظران آنچه رخ داده را «وحدت» تفسیر نمیکنند. محمد مهاجری معتقد است که آنچه شکل گرفته نتیجه کاسبکاری قالیباف و محصولی است. او در واکنش به این لیست مشترک نوشت: «آقایان قالیباف و محصولی کاسب قدرت و ثروتند. کاسبها ظاهرا توی سروکله هم میزنند، اما وقتی به خلوت میروند همهچیز را تقسیم میکنند. نمونهاش ائتلاف۹۸ و امسال بر سرانتخابات.»
او سپس با سادهلوح خواندن پایداریچیها، ادامه داده که نقش آقاتهرانی در این میان، تایید توافق کاسبها و مالهکشی کار آنهاست.
پدرخواندههای عزیز مکتب ماکیاولی
در این کاسبی انتخاباتی برخی معتقدند این جبهه پایداری است که آویزان قالیباف شده تا به واسطه او رأی بیاورد. حسن بیادی، دبیر کل جبهه آبادگران یکی از آنهاست که به ایلنا گفته است: «جبهه پایداری از خودش چیزی ندارد و واقعا جایگاهی ندارد. به همین دلیل سریع میروند با شورای ائتلاف وحدت میکنند. اگر جایگاهی داشت خودش مستقل شرکت میکرد.»
از سوی دیگر اما وجهه و نیمچه اعتبار قالیباف با رسواییهای پی در پی چنان سقوطی کرده که او دیگر پایگاه چندانی برای رأیآوری ندارد. سعید محمد که این روزها به همراه علیاکبر رائفیپور از جبهه «صبح ایران» رونمایی کرده است، به ایلنا گفته: «یکی از مشکلات قالیباف را هر فردی داشت، صد باره حذف یا برکنار میشد.»
با این نگاهی که به قالیباف وجود دارد، ائتلاف قالیباف- پایداری با واکنش تند اصولگرایان نیز مواجه شده است. سید حسین نقوی حسینی، عضو سابق جبهه پایداری در این باره به «نامهنیوز» گفته است: «من هم از شنیدن خبر ائتلاف جبهه پایداری با شورای ائتلاف تعجب کردم، زیرا جبهه پایداری چهار سال است که منتقد شورای ائتلاف و به نحوه عملکرد منتخبان شورای ائتلاف معترض بوده است، اما حالا میآید و در لیست مشترک با شورای ائتلاف قرار میگیرد، لیستی که فقط پنج سهمیه از آن را در اختیار گرفته است. اگر واقعا جبهه پایداری با شورای ائتلاف، ائتلاف کند، زیر سؤال میرود و نمیتواند پاسخگوی ادعایی باشد که همه این سالها سر میداده است. به نظر اگر پایداری با شورای ائتلاف همراه شود، پرونده سیاسیاش بسته میشود.»
علیاکبر رائفیپور، سخنران پرحاشیهای که وارد گود انتخابات شده و سرسختانه علیه قالیباف موضع میگیرد هم به شدت از این ائتلاف انتقاد کرده و پرسیده: «میشود یک نفر بیاید و توضیح دهد مکتبیهای حاضر در لیست با چه توجیهی حضور در لیستی را پذیرفتهاند که سر لیست آن هنوز یک کلمه بابت داستان فرزندش توضیح به مردم نداده است؟»
او به پایداریها تاخته و خطاب به آنها نوشته است: «پدرخواندههای عزیز آش شما شورتر از این حرفهاست که با آب بستن مشکل حل بشود!»
این پدرخواندههای عزیز اما نشان دادهاند که هدف وسیلهشان را توجیه میکند؛ حتی اگر آن وسیله قالیبافی باشد که در هر گیتی پروندهای دارد. قالیباف نیز به تجربه ثابت کرده اساسا از مصونیتی برخوردار است که بابت هیچ گیتی پاسخی نخواهد داد و هیچ گیتی هم مانع عبور او از سد نظارت استصوابی نمیشود!
محبوبه ولی
- 14
- 6