به گزارش ایسنا، در نشست علنی امروز _سهشنبه هشتم آبان_ مجلس شورای اسلامی، بررسی گزارش کمیسیون تلفیق درباره لایحه بودجه ۱۴۰۳ در دستور کار قرار گرفت و تعدادی از نمایندگان برای سخنرانی در موافقت با کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ در صحن علنی مجلس ثبتنام کرده بودند، مخالفان نیز به بیان دیدگاهها و دلایل خود در مخالفت با کلیات لایحه پرداختند.
پژمانفر: لایحه بودجه ۱۴۰۴ استقراضی است/ ساختار بودجه اصلاح نشده است
حجت الاسلام نصرالله پژمانفر در جلسه علنی امروز و در جریان بررسی کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ به عنوان مخالف گفت: امروز اگر بودجه تصویب شود ما نمیتوانیم بگوییم که لایحه دولت بوده و دولت باید پاسخ دهد بلکه ما هم در مجلس شورای اسلامی پاسخگو هستیم. پس اگر لایحه تأیید شود مجلس هم باید در مقام پاسخگویی باشد.
وی اضافه کرد: بودجه نقاط قوتی دارد که از جمله آن افزایش یکپارچگی منابع، افزایش شفافیت، در نظر گرفتن بدهی دولت به شهرداریها، نیروهای مسلح و تأمین اجتماعی است که باید درباره آن تشکر کرد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در لایحه بودجه موضوع جبران خدمات دیده نشده است، اظهار کرد: دولت حقوق را ۲۰ درصد برای سال آینده افزایش داده و تورم را ۳۳ درصد پیشبینی کرده است لذا در واقع میزان جبران خدمات در بودجه پیشبینی نشده است و این وضعیت مشکلات معیشتی را برای دولت افزایش میدهد.
پژمانفر با بیان اینکه اهداف و پیامدهای تغییر ارزی در بودجه نیامده است، تصریح کرد: سال گذشته ۱۶ میلیارد ارز برای کالاهای اساسی آورده شده بود که تبدیل به ۱۲ میلیارد شد یعنی چهار میلیارد ارز برای کالاهای اساسی کم شده است منتها در لایحه بودجه شفاف نیست که قرار است از کجا تأمین شده و چه مسیری طی شود تا فشار بر مردم وارد نشود؟ برداشت جامعه این است که با این وضعیت فشار مضاعفی بر مردم به خصوص اقشار آسیبپذیر وارد میشود.
وی با بیان اینکه اولویتهای برنامه هفتم توسعه در بودجه مورد توجه قرار نگرفته است، اظهار کرد: اگر بودجه با برنامه هماهنگ نباشد در سالهای بعد امکان اصلاح آن نیست. باید ساختار بودجه اصلاح میشد که این اتفاق رخ نداده و در بودجه مواردی همچون روابط مالی نفت و دولت و بهرهبرداری شرکتهای دولتی و بودجه ارزی تدوین نشده است.
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ با بیان اینکه لایحه بودجه به موضوع رشد هشت درصدی اقتصاد پایبند نیست، گفت: این بودجه استقراضی است چرا که عدد بسیار زیادی از اوراق و برداشت از صندوق توسعه ملی پیشبینی شده است اولین بار است که دولت در ابتدای سال سراغ برداشت از صندوق توسعه ملی رفته که یک خطر محسوب میشود.
پژمانفر خاطرنشان کرد: درست است که دولت از رهبری برای برداشت از صندوق توسعه ملی اذن گرفته منتها برداشت ۵۴۰ همتی از صندوق برای بودجههای عمرانی بود نه اینکه این میزان را برای بودجه جاری صرف کنند.
وی در جمعبندی، لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ را دارای اشکالات متعددی خواند و خواستار ارجاع آن به دولت برای اصلاح شد و همچنین گفت: یکی از ایرادات لایحه بودجه این است که اختیار تعیین مبالغ تسهیلات تکلیفی به بانک مرکزی داده شده حال اینکه در بودجه امسال ما مشخصاً ارقام مختلفی برای تسهیلات تکلیفی تعیین کردهایم ولی بانک مرکزی به درستی اجرا نکرده و ما دائماً در حال پیگیری هستیم.
حسنپور: پس از سالها بودجه کشور شفاف شده است
شهباز حسن پور بیگلری در جلسه علنی امروز و در جریان بررسی کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ به عنوان موافق اظهار کرد: از به موقع ارائه دادن لایحه بودجه ۱۴۰۴ تشکر میکنیم. بعد از سالها بودجه شفاف شده است و متوجه شدیم چقدر هزینه و مصرف داریم. امروز باید ثابت کنیم ما نمایندگان نیز میخواهیم مشکل مردم را حل کنیم. اعتبارات عمرانی ۴۰ درصد افزایش پیدا کرده است و قرار است در ۶ ماه اول سال ۷۰ درصد آن عملی شود. همسان سازی حقوق بازنشستگان و رتبهبندی معلمان به میزان لازم پیشبینی شده است.
این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی ادامه داد: امروز بحث سیستم بانکی دغدغه همه مردم است و برای اولین بار سرمایه بانکها ۲۰۰ همت افزایش پیدا میکند. همه کسانی که از دولت طلب دارند میتوانند با دولت تهاتر کنند.
حسن پور تأکید کرد: مجوزهای تشویقاتی برای سرمایهگذاری توسط شرکتها در لایحه بودجه ۱۴۰۴ پیشبینی شده است. منابع مالی برای حل مشکلات مردم در بودجه پیشبینی شده است. افزایش حقوق کارمندان دولت نیز در بودجه پیشبینی شده است.
وی گفت: تعیین تکلیف وضعیت موضوعات کلان کشور مهم است و باید دولت را کمک کنیم و به آن مهلت دهیم تا بر اساس برنامه هفتم توسعه عمل کند و دستورالعملهایی که تاکنون اجرایی نکرده را برنامهریزی کند.
نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی در پایان یادآور شد: اختیار به مدیران استانی در لایحه بودجه پیشبینی شده است. آقای پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه دغدغه مردم را میدانند. البته باید تحریمها و شرایط سیاسی خارج از کشور را در نظر داشته باشیم.
قوامی: لایحه بودجه ۱۴۰۴ تبعیت کمی و کیفی از برنامه هفتم پیشرفت ندارد
هادی قوامی در جلسه علنی امروز در جریان بررسی کلیات بودجه ۱۴۰۴ به عنوان مخالف کلیات این لایحه گفت: در شرایطی هستیم که نرخ تورم دو رقمی است و بر اساس اهداف برنامه باید نرخ تورم کاهش پیدا کند؛ یکی از منشاءهای اصلی تورم در سالهای گذشته کسری بودجه دولت است. در صورت افزایش کسری بودجه دولت تورم افزایش و نقدینگی رشد پیدا میکند و در نتیجه ارزشهای حاکم بر تولید نابود و نابرابریهای منطقهای بیشتر میشود.
نماینده مردم اسفراین با طرح این پرسش که آیا با یک بودجه انبساطی میشود به اهداف برنامه پیشرفت دست یافت؟ عنوان کرد: قطعاً پاسخ منفی است؛ علت انبساطی بودن بودجه این است که رشد بودجه عمومی از رشد نرخ تورم بیشتر است؛ الان مجلس باید محکم در برابر کلیات بودجه بایستد و علت مخالفت ما با بودجه صیانت از اهداف قانونگذار و اهداف برنامه هفتم پیشرفت است.
این نماینده مجلس اظهار کرد: یکی از نقاط قوت آقای رئیسجمهور، پایبندی به برنامه هفتم پیشرفت است و یکی از مهمترین ویژگیهایی که بودجه سال آینده باید داشته باشد تبعیت کمی و کیفی از این برنامه است؛ بر اساس مستندات موجود این تبعیت کمی و کیفی وجود ندارد چراکه ما بر اساس برنامه به دنبال رشد اقتصادی ۸ هستیم. آیا رشد اقتصادی ۸ درصد در طول ۵ سال آینده محقق میشود؟ طی سه سال گذشته بر اساس آمار مرکز آمار و بانک مرکزی متوسط رشد اقتصادی ۴.۵ درصد بوده است، این در حالیست که در سال آینده رشد اقتصادی با نفت سه و نیم درصد و بدون نفت دو و نیم درصد پیشبینی شده است درحالی که این رشد باید از متوسط سه سال گذشته فراتر برود.
قوامی با تاکید بر اینکه یکی از الزامات مهم تحقق رشد ۸ درصدی بهرهوری است، افزود: در این خصوص باید درصدی از رشد اقتصادی سال آینده از کانال بهرهوری تعیین شود؛ دولت بگوید که در زمینه بهرهوری میخواهد چه اقدامی در سال آینده انجام دهد؟ صریح میگویم که نرخ بهرهوری در سال آینده مانند سالهای گذشته صفر است. برای اینکه بهرهوری را شکل دهیم باید قیمتها را اصلاح کنیم و نگاهمان را به قیمتها درست کنیم اما این اتفاقات در بودجه سال آینده نیفتاده است؛ در واقع تبعیت کمی و کیفی مورد انتظار ما از برنامه هفتم به دلایل مذکور تحقق پیدا نکرده است.
ذوالنوری: بودجه سال ۱۴۰۴ شفاف است
حجتالاسلام مجتبی ذوالنوری در جلسه علنی امروز در جریان بررسی کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ به عنوان موافق کلیات اظهار کرد: منابع بسیار محدود است و باید با توجه به این موضوع و همچنین در نظر گرفتن بودجه سالهای قبل، بودجه ۱۴۰۴ را بررسی کنیم.
وی با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری برای اصلاح ساختار بودجه اظهار کرد: بند سه سیاستهای برنامه هفتم توسعه روند اصلاح ساختار بودجه را تعیین کرده که یک راه آن شفافسازی است.
این عضو کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس شورای اسلامی توضیح داد: معمولاً برخی از موضوعات بودجهای برای دولتها به عنوان حیاط خلوت محسوب میشد که یکی از آن بودجه سنگین هدفمندی است یکی از دلایلی که بودجه سال آینده انبساطی جلوه داده شده، این است که دولتهای قبل بودجه هدفمندی را در لایحه نمیآوردند اما امسال رقم کلان آن آمده و سقف بودجه را بالا بردند به همین دلیل تلقی آن است که بودجه انبساطی شده حال آنکه بودجه امسال شفاف است.
ذوالنوری اضافه کرد: علاوه بر این در سالهای گذشته بودجه نیروهای مسلح در عدد بودجه نمیآمد و بر اساس تدابیر رهبری افزایش پنج درصدی پیشبینی میشد امسال رقم سنگین ۷.۸ درصدی به سقف بودجه برای بودجه نیروهای مسلح افزوده شده لذا تلقی میشود که بودجه انبساطی است.
این نماینده مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: در بودجه سال آینده جلوی درزها و راههای فرار گرفته شده و بر نقاط تاریک نورافکن انداخته و همه چیز شفاف است.
ذوالنوری همسانسازی و همتراز کردن منابع و مصارف را از نقاط قوت دیگر لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ برشمرد و گفت: در ادوار گذشته بسیاری از منابع تعیین شده غیرواقعی و دستنیافتنی بود اما تلاش شده که بودجه امسال منابع واقعی باشد. تورم را از ۴۱ درصد امسال به ۳۰ درصد تقلیل داده که با منابع فعلی کشور غیر از این محقق نمیشود. البته امیدواریم همین رقم هم محقق شده تا شاهد بالارفتن تورم نباشیم.
وی با بیان اینکه در بودجه منابع اجرای متناسب سازی حقوق بازنشستگان دیده شده است، اظهار کرد: دولت امسال اذنی از رهبری برای برداشت از صندوق توسعه جهت پرداخت مطالبات گندمکاران، کارگران و موارد دیگر گرفت امسال در بودجه همان ابتدا این موضوع را تعیین تکلیف کرده تا در میانه سال به مشکل نخورند.
این عضو کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس شورای اسلامی پیشبینی انتشار اوراق به جای استقراض از بانک مرکزی را از دیگر نقاط قوت لایحه بودجه خواند و از نمایندگان درخواست کرد که به کلیات رأی داده و در جزئیات اصلاحات لازم را اعمال کنند.
حاجیدلیگانی: نشانی از رشد ۸ درصدی اقتصاد در بودجه ۱۴۰۴ نیست
حسینعلی حاجی دلیگانی در جلسه علنی امروز در جریان بررسی کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ در مخالفت با کلیات آن گفت: لایحه بودجه ۱۴۰۴ که اولین بودجه دولت چهاردهم است، منطبق با برنامه هفتم توسعه نیست. به نظر میرسد ارادهای از سوی دولت برای اجرای برنامه هفتم وجود ندارد. نشانی از رشد ۸ درصدی اقتصاد نیز در بودجه ۱۴۰۴ نیست.
وی ادامه داد: طبق سخنان رهبر انقلاب، تورم باید تک رقمی شود اما مطابق لایحه بودجه ۱۴۰۴ نرخ تورم بیشتر نیز خواهد شد. همچنین نرخ بهره بانکی نیز افزایش پیدا خواهد کرد. تأمین برخی از نیازها و کالاهای اساسی در بودجه سال آینده پیش بینی نشده است.
نماینده مردم برخوار، شاهینشهر و میمه در مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: آیا مطلبی درباره رفع کسری برق در لایحه بودجه آمده است؟ خیر. برای واردات بنزین نصف منابع لازم در بودجه پیش بینی شده است. دولت موضع خود را درباره بنزین به شکل شفاف در بودجه بیان کند.
حاجی دلیگانی در پایان گفت: کسانی که واجد شرایط سهام عدالت هستند از گرفتن آن محروم و کسانی که به آن نیاز ندارند از آن استفاده میکنند. در لایحه بودجه ۱۴۰۴ برای حل این موضوع راهحلی آورده نشده است. ۴۷ هزار خدمتگزار مدرسه در کشور کم است و برای حل این موضوع و میزان حقوق آنان نیز راه حل و بودجهای پیش بینی نشده است.
بنزین ۴۰ درصد گران میشود؟
حسین صمصامی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی در مخالفت با کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ مدعی شده؛ تورم سال جدید به دلیل تصمیماتی بود که در بودجه سال گذشته در زمینه کالاهای اساسی اتخاذ شد و اگر ما بخواهیم ارز کالاهای اساسی را باز هم کاهش دهیم قطعاً تورم در سال آینده افزایش چشمگیری خواهد یافت و این موضوع نارضایتی مردم را از افزایش میدهد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی تاکید کرده؛ اگر میخواهید تورم در سال آینده افزایش یابد، به کلیات بودجه رأی دهید. رأی مثبت به کلیات لایحه بودجه به معنای آن است که ما موافق افزایش قیمت کالاهای اساسی و کوچک شدن سفره مردم هستیم.
صمصامی اظهار کرده؛ پیش بینی ما آن است که در لایحه بودجه سال آینده افزایش قیمت بنزین تا ۴۰ درصد آمده است چراکه بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان برای آن منابع پیش بینی شده است.
- 10
- 3
کاربر مهمان
۱۴۰۳/۸/۸ - ۲۲:۴۱
Permalink