سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳
۱۴:۴۰ - ۱۴ آبان ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۸۱۰۷۳
مجلس

مالکی، نماینده مجلس: برای ما فرق می‌کند که ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا شود یا هریس/ ما همچنان در اتاق مذاکره نشسته ایم

فداحسین مالکی,صحبت های فداحسین مالکی درباره انتخابات آمریکا
فداحسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: حتما برای ما فرق می‌کند که ترامپ دوباره رئیس‌جمهور آمریکا شود یا هریس به کاخ سفید برسد، اما یک اصل برای ما محرز است و آن این که این آمریکایی‌ها بودند که به تعهدات خود در برجام عمل نکردند، در حالی که ایران به تعهدات خود عمل کرد و الان توپ در زمین آمریکا است. به‌ویژه این ترامپ بود که با خروج از برجام، پرونده این توافق بین‌المللی را بست و اگر او مجددا به ریاست جمهوری برسد، به ناچار باید هزینه سنگینی را برای بازگرداندن ایران به میز مذاکره بدهد. این در حالی است که ایران هیچ‌گاه پرونده برجام را نبسته است، بلکه فعلا از میز مذاکره فاصله گرفته، اما هنوز در اتاق مذاکره حضور دارد.

به گزارش دیده‌بان ایران، در حالی که تنها یک روز تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باقی مانده است، رقابت نامزدهای احزاب جمهوری‌خواه و دموکرات یعنی «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور پیشین و «کامالا هریس» معاون کنونی رئیس‌جمهور بسیار نزدیک به یکدیگر پیش می‌رود. در این میان، اگرچه بعضی نظرسنجی‌ها از پیشتاز بودن ترامپ در ایالت‌های چرخشی یعنی هفت ایالتی که نتیجه آن‌ها از قبل مشخص نیست، حکایت دارد و این به معنای احتمال کسب آرای الکترال بیشتر توسط نامزد جمهوری‌خواهان و پیروزی او در انتخابات است، اما هریس همچنین امیدوار است در ایالت‌هایی که جمعیت بالایی از سیاه‌پوستان و رنگین‌پوستان در آن‌ها زندگی می‌کنند، بتواند اکثریت آرا را به دست بیاورد و در نهایت ترامپ را شکست بدهد.

در این میان اما در دهه‌های اخیر به‌ویژه از زمان شکل‌گیری مذاکرات هسته‌ای مستقیم میان ایران و آمریکا که در نهایت به امضای برجام منجر شد، انتخابات‌های ریاست جمهوری ایالات متحده برای افکار عمومی کشورمان اهمیت بالایی پیدا کرده است. اکنون نیز در شرایطی که منطقه خاورمیانه بیش از یک سال است که درگیر جنگی خونین شده و پای جمهوری اسلامی نیز به صورت غیرمستقیم به این جنگ باز شده است، به‌ویژه بعد از تشدید تنش‌ها میان ایران و اسرائیل در روزهای اخیر و حملات موشکی و هوایی مستقیم دو طرف به یکدیگر، این دوره از انتخابات آمریکا حتی از دوره‌های قبلی نیز برای ایرانیان از اهمیت بیشتری پیدا کرده است. در چنین شرایطی، سوال مهمی که در افکار عمومی مطرح می‌شود، این است که پیروزی ترامپ یا هریس، کدام یک می‌تواند بیشتر به نفع ایران باشد؟ 

انتخابات آمریکا را رصد می‌کنیم، همان‌طور که آن‌ها انتخابات ما را رصد می‌کنند

پاسخ این سوال و پرسش‌هایی دیگر درباره انتخابات آمریکا را از «فداحسین مالکی» عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی جویا شدیم و او نیز توضیح داد: در یک دهه گذشته هم انتخابات ایران و هم انتخابات آمریکا در منطقه خاورمیانه تاثیرگذار بوده است، زیرا جمهوری اسلامی ایران سال‌ها است که توانسته به عنوان یک کشور قدرتمند در منطقه، در معادلات سیاسی منطقه‌ای و بین‌المللی تاثیرگذار باشد. این اتفاق چندان به مذاق غربی‌ها بخصوص آمریکایی‌ها خوش نمی‌آید و بر همین اساس، ما همیشه انتخابات آمریکا را رصد می‌کنیم، همان‌طور که آن‌ها هم انتخابات ما را رصد می‌کنند. ضمن این که ما بسیاری از راهبردها و تاکتیک‌های خود را در سیاست خارجی، براساس معادلات بین‌المللی و منطقه‌ای ترسیم می‌کنیم.

نماینده زاهدان در مجلس ضمن طبیعی دانستن تاثیرگذاری روانی انتخابات آمریکا روی بازارهای ایران، گفت: نه فقط تحولات آمریکا بلکه تحولات سایر کشورهایی که در معادلات سیاسی بین‌المللی نیز تاثیرگذار هستند، روی بازارهای جهانی و به تبع آن روی بازارهای داخلی کشورها از جمله ایران تاثیر می‌گذارد؛ همان‌طور که نتایج انتخابات ایران، چه انتخابات مجلس و چه ریاست جمهوری، به هر حال تاثیر خود را روی بازارهای بین‌المللی دارد. البته درباره آمریکا این تفاوت مهم وجود دارد که این کشور به‌جز مسائلی که با ایران و منطقه خاورمیانه دارد، درگیری‌ها و تنش‌هایی نیز در داخل خودش در حوزه‌های سیاسی و اجتماعی دارد و همچنین در یک رقابت اقتصادی حساس با چین قرار دارد. 

وی همچنین یادآور شد: آمریکا در حال حاضر دچار چالش‌هایی در حوزه اقتصاد است که ناشی از رقابت سنگین این کشور با چین است و به نظر می‌رسد که آمریکایی‌ها در آینده نزدیک گوی رقابت اقتصادی را به چینی‌ها واگذار خواهند کرد. مواجه شدن با  احتمال وقوع چنین اتفاقی برای آمریکایی‌ها بسیار سنگین است و به همین دلیل، مسائل اقتصادی در دوره‌های اخیر انتخابات آمریکا به یکی از موضوعات کلیدی تبدیل شده است و آمریکایی‌ها می‌خواهند شخصی رئیس‌جمهورشان باشد که تا حد امکان جلوی شکست در برابر چین را بگیرد.

ترامپ برای بازگرداندن ایران به میز مذاکره باید هزینه سنگینی بدهد

مالکی در پاسخ به این سوال که آیا امکان شکل‌گیری مذاکرات مستقیم بین ایران و آمریکا، چه در صورت پیروزی ترامپ و چه در صورت پیروزی هریس، وجود دارد یا خیر، اظهار داشت: با توجه به این که در انتخابات ریاست جمهوری اخیر ایران، شاهد آن بودیم که بین نامزدهای دو جناح اصلاح‌طلب و اصولگرا، آقای پزشکیان به پیروزی رسید، به نظر می‌رسد که آمریکایی‌ها به صورت کلی نسبت به احیای برجام یا امضای یک توافق مشابه دیگر تمایل داشته باشند؛ بنابراین انتخابات آمریکا از این نظر می‌تواند برای ما حائز اهمیت باشد. اما یک اصل ثابت در کشورمان وجود دارد و آن هم استراتژی جمهوری اسلامی ایران در سیاست خارجی است که در کلان حاکمیت تعیین می‌شود؛ یعنی چه رئیس‌جمهور اصولگرا باشد و چه اصلاح‌طلب، همان استراتژی ترسیم‌شده در سطح کلان نظام پیاده خواهد شد.

برای ما فرق می‌کند که ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا شود یا هریس

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس درباره اینکه پیروزی چه کدام کاندیدای انتخابات آمریکا به نفع جمهوری اسلامی است گفت: حتما برای ما فرق می‌کند که ترامپ دوباره رئیس‌جمهور آمریکا شود یا هریس به کاخ سفید برسد، اما یک اصل برای ما محرز است و آن این که این آمریکایی‌ها بودند که به تعهدات خود در برجام عمل نکردند، در حالی که ایران به تعهدات خود عمل کرد و الان توپ در زمین آمریکا است. به‌ویژه این ترامپ بود که با خروج از برجام، پرونده این توافق بین‌المللی را بست و اگر او مجددا به ریاست جمهوری برسد، به ناچار باید هزینه سنگینی را برای بازگرداندن ایران به میز مذاکره بدهد. این در حالی است که ایران هیچ‌گاه پرونده برجام را نبسته است، بلکه فعلا از میز مذاکره فاصله گرفته، اما هنوز در اتاق مذاکره حضور دارد.

وی در ادامه تاکید کرد: زمانی ایران مجددا به مذاکره تن خواهد داد که دیوار بی‌اعتمادی بین ایران و غرب فرو بریزد، در حالی که این دیوار همچنان پابرجاست. به همین دلیل، آمریکا راه دشواری دارد که ایران را برای بازگشت به میز مذاکره مجاب کند؛ بخصوص اگر ترامپ دوباره رئیس‌جمهور شود، این راه برای دولت آینده آمریکا دشوارتر خواهد بود. البته باید توجه داشت که پیش‌شرط‌ها و راهبرد ایران برای احیای برجام یا امضای توافقی مشابه آن، همان اصولی است که رهبر انقلاب در سال ۹۹ تعیین کردند، اگرچه در حال حاضر تاکتیک ما با توجه به شرایط روز منطقه و جهان تغییر کرده، اما استراتژی کلی همان اصولی است که مقام معظم رهبری به عنوان پیش‌شرط‌های ایران ترسیم کرده‌اند.

صحبت‌های ترامپ درباره پایان دادن به جنگ غزه، صرفا شعار تبلیغاتی است

مالکی همچنین به موضوع جنگ غزه و لبنان و تشدید تنش‌های منطقه‌ای در بیش از یک سال گذشته نیز اشاره کرد و گفت: حمایت از رژیم صهیونیستی و توجیه جنایات این رژیم، یک استراتژی همیشگی است که در تمام دولت‌های آمریکا اعم از این که جمهوری‌خواه باشند یا دموکرات، دنبال می‌شود. در شرایط امروز هم چه ترامپ رئیس‌جمهور شود و چه هریس، سیاست کلی آمریکا هم درباره جنایات صهیونیست‌ها و هم درباره موضوع جنگ روسیه و اوکراین، تغییر نخواهد کرد. البته ممکن است به لحاظ تاکتیکی، راهبرد دولت احتمالی هریس با راهبرد دولت احتمالی ترامپ تفاوت داشته باشد، اما استراتژی کلی هر دو یکسان در این زمینه‌ها یکسان خواهد بود.

وی در پایان خاطرنشان کرد: ترامپ با یک نگرش هجومی به موضوعاتی مثل جنگ غزه و لبنان و همچنین جنگ اوکراین و روسیه نگاه می‌کند، اما اگر هریس رئیس‌جمهور شود، در این زمینه با همان دست‌فرمانی حرکت خواهد کرد که دولت بایدن حرکت می‌کند. البته ترامپ شعارهایی داده است که حتما جنگ خاورمیانه را به اتمام خواهد رساند یا حتی گفته است اگر پیروز انتخابات شود، تا قبل از این که دوباره وارد کاخ سفید شود، باید جنگ در غزه و لبنان به پایان برسد. اما به نظر می‌رسد که این صحبت‌ها صرفا تبلیغات انتخاباتی است و فقط در خود آمریکا مصرف داخلی دارد.

  • 17
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش