دوشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۲۵ - ۰۳ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۰۵۶۸
مجلس

اختيار ۵ درصد از بودجه مجلس در دست رئيس

مجلس شورای اسلامی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,مجلس

رئيس مجلس در ايران اختيارات وسيعي دارد. برخي نمايندگان مجلس بارها در تلاش بوده‌‌اند تا در قالب تفحص از هزينه‌هاي مجلس بتوانند به حوزه اختيارات رئيس مجلس ورود کنند اما آن‌طور که يکي از نمايندگان مجلس به «شرق» گفته، مانع اصلي در اين بخش قصور قانوني در تدوين آيين‌نامه‌هاست. طبق قانون نظام ملي مجلس مصوب سال ۷۲ پيش‌بيني شده بود تعدادي آيين‌نامه در اجراي حدود اختيارات رئيس مجلس نوشته شده و مسائل را مشخص کند اما حالا به گفته محمود صادقي «۲۰سال مي‌شود که تکليف نگارش آيين‌نامه‌ها مشخص نيست». 

 

صادقي به «شرق» مي‌گويد: «يکي از موارد مربوط به اختيار رئيس مجلس در کمک‌هاست. براي نمونه رئيس مجلس مي‌تواند به پنج درصد از بودجه جاري مجلس دسترسي داشته باشد و تأکيد ما اين است که براي نحوه دسترسي و هزينه‌کرد اين پنج درصد خلأ آيين‌نامه‌اي وجود دارد و حسب قانون مصوب سال ۷۲ بايد دنبال تدوين آيين‌نامه‌ها باشيم».

 

رئيس فراکسيون شفافيت مجلس درباره اينکه برايندتان از ميزان دسترسي رئيس مجلس به منابع مالي و بودجه‌اي حسب امکان استفاده از پنج درصد از بودجه جاري چه ميزان است نيز گفته «ارزيابي ما نشان مي‌دهد دسترسي رئيس مجلس به بيش از ۲۰ ميليارد تومان از بودجه مجلس امکان‌پذير است»

 

روايت مرکز پژوهش‌ها از اختيارات رئيس مجلس

مرکز پژوهش‌هاي مجلس درباره اختيارات رئيس آن جزوه‌اي دارد که در آن به حوزه اختيارات رئيس مجلس اشاره کاملي شده است. در اين ميان امور اداري، مالي و استخدامي مجلس، اخذ برنامه‌ها و سياست‌هاي مالي، درخواست پرداخت وجوه موضوع اعتبارات مصوب مجلس از خزانه کل کشور و نظارت بر امور مالي مجلس به عنوان بالاترين مقام مسئول در امور مالي مجلس از طريق کارپردازان از جمله محورهاي مندرج در اين گزارش است.

 

همچنين رئيس مجلس نصب و عزل مديرکل مالي و اداري مجلس را نيز برعهده دارد. نصب و عزل امين اموال مجلس نيز با رئيس مجلس است. دستور به خريد و تدارک کالاها و خدمات مورد نياز مجلس و امضاي صورت‌حساب‌هاي مربوط به دريافت‌ها و پرداخت‌هاي ماهانه مجلس جهت تحويل به ديوان محاسبات و وزارت امور اقتصادي نيز بخش ديگري از حوزه اختيارات و وظايف رئيس مجلس است. از اينها گذشته عزل و نصب بالاترين مقام اداري مجلس و امضاي تمامي احکام استخدامي بر اساس آيين‌نامه‌هاي استخدامي کارکنان مجلس نيز در زمره وظايف رياست مجلس درج شده است.

 

تلاش براي شفافيت در بهارستان

اين روزها ماجراي تفحص از مجلس از سوي نمايندگاني از دو جناح چپ و راست در حال پيگيري است. اواخر مجلس نهم بود که ماجراي ساخت‌وساز‌ها و به‌ويژه احداث يک ديوار امنيتي مقابل در شمالي مجلس خبرساز شد و نقدهايي به دنبال داشت. حالا هم گاه‌وبي‌گاه اخباري مربوط به هزينه‌هاي بالاي تعمير يک سرويس بهداشتي در مجلس و نکاتي نظير اين رسانه‌اي مي‌شود. نکته اما عدم شفافيت است. يکي از اين نقدها به‌تازگي به دنبال سفرهاي خارجي برخي نمايندگان به سرخط خبرها رسيد. مجلس ششم اما در همين موضوع هم اقداماتي انجام داده بود و عده‌اي در قالب يک تحقيق‌وتفحص به دنبال شفافيت در سفرهاي خارجي نمايندگان بودند.

 

محمود صادقي همچنين به نشستي اشاره دارد که به منظور شفاف‌سازي مباحث مرتبط به تفحص از مجلس در دستور کار است. ۲۰ نفر از نمايندگان کميسيون‌هاي مختلف و برخي مسئولان ديوان محاسبات در اين نشست حضور يافته‌اند. او درباره جمع‌بندي جلسه اخير به «شرق» گفته «بررسي ما نشان داد که بخش قابل توجهي از مشکلات به دليل خروج بسياري از دستگاه‌ها از شمول قوانين نظارتي است. به اين معنا که تعداد زيادي سازمان و نهاد از نظارت قانوني مستثنا شده‌اند. براي نمونه مجلس و شوراي نگهبان در سال ۶۶ به موجب ماده ۶۶ قانون محاسبات عمومي کشور از نظارت مستثنا شده‌اند. همچنين تعداد قابل توجهي از دستگاه‌ها در موضوع برگزاري مناقصات از شمول قانون خدمات کشوري مستثنا شده‌اند. حالا دنبال ريشه‌يابي هستيم. قصد داريم مسائل را احصا کرده و بعد پيشنهاد اصلاحي بدهيم».

 

رئيس مجلس در ايران با رأي مستقيم نمايندگان براي يک دوره يک‌ساله انتخاب مي‌شود و با توجه به آيين‌نامه داخلي مجلس تکرار دوره رياست مجلس منع قانوني ندارد. در ايران رئيس مجلس رئيس هيئت رئيسه مجلس نيز به شمار مي‌آيد. رئيس مجلس وظيفه اداره مجلس را بر عهده دارد و در صورت حضورنداشتن او در جلسه به ترتيب نواب اول و دوم رئيس عهده‌دار اين سمت هستند. نخستين رئيس مجلس در ايران علي‌اکبر هاشمي‌رفسنجاني بود و پس از او به ترتيب مهدي کروبي، علي‌اکبر ناطق‌نوري، مهدي کروبي، غلامعلي حدادعادل و علي اردشير لاريجاني در اين پست انتخاب شدند.

 

 

sharghdaily.ir
  • 11
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش