طبق قانون اساسی تامین آب آشامیدنی مردم از وظایف دولت است. تامین آبی که از نظر سلامت و بهداشت در حد قابل قبولی باشد و پس از استفاده از آن مردم با مشکلات متفاوتی مواجه نشوند. این در حالی است که مردم خرمشهر و آبادان سال ها است با مشکل کمبود آب یا نبود آب قابل استفاده مواجه هستند.
مسئلهای که پس از ۱۸ سال دیگر برای این مردم جنگ کشیده و آسیب دیده قابل تحمل نبود و منجر به اعتراض آنها شد. اعتراضی که به گفته وزیر کشور امنیتی و سازماندهی شده نبود. بنابراین شاید بتوان این اعتراض و فریاد بلند را صرفا اقدامی برای شنیده شدن اعتراضشان توسط مسئولان ذیربط و از سر استیصال دانست.
این اعتراض که حدود دو هفته است به دلیل شوری بیش از حد آب شرب مردم آبادان و خرمشهر ایجاد شده است، روز شنبه به درگیری مسلحانه میان مردم منطقه با نیروهای انتظامی و زخمی شدن یک نفر از مردم شد. البته نمایندگان خرمشهر و آبادان و ایذه و باغملک درباره دلایل بروز این مشکل و اتفاقات اخیر مصاحبه های زیادی داشته اند ولی در نهایت صحبت آنها به این نکته ختم شده است که دولت و مجمع نمایندگان استان خوزستان به دنبال پیدا کردن راهکار ضرب الاجلی برای این بحران پیش آمده هستند. بنا به پیگیری های انجام شده قرار است پروژه فاز ۲ غدیر که ۶ ماه زمان می برد؛ به صورت ضرب الاجل تنها در ۴۵ روز آماده شود و این ضرب الاجل طبق وعده پیمانکار مربوطه تا ۱۵ تیر ماه به اتمام می رسد.
عبدالله سامری، نماینده مردم خرمشهر در مجلس در توضیح اعتراض مردم خرمشهر در روزهای اخیر گفت: «در پی شکسته شدن خط لولهکشی انتقال آب غدیر یک هویزه به خرمشهر- آبادان، آب شیرین و تصفیه شده قطع شد، ترمیم این خط لوله حدود چهار روز زمان برد. متاسفانه پیشروی آب دریا از خلیج فارس به رودخانه اروند و کارون و برداشت بیرویه طرحهای توسعه نیشکر از آب رودخانه کارون در مسیر اهواز به خرمشهر نیز باعث شوری آب خرمشهر شده است.»
او تصریح کرد: «در این چهار روز خرابی خط لولهها، سازمان آب به دلیل گرمای شدید و به اجبار آب شور خلیج فارس را وارد خط لوله ها کرد، از این رو گروهی از مردم به این وضعیت اعتراض کردند اما در حال حاضر خط لولهها ترمیم و آب شیرین وارد لولهها شده است.» غلامرضا شرفی، نماینده آبادان هم در گفتوگو با «ابتکار» تشریح کرد: «غریب ۱۳ سال است که مردم آبادان درگیر مشکل آب هستند و در حال حاضر این مشکل به اوج خودش رسیده است. در گذشته قرار بود در طرحی آب شهرهای پایین دست مثل آبادان و خرمشهر را از قدیر و کرخه تامین کنند که طرح شماره یک اجرا شد و آب با حدود صد هزار متر مکعب در روز تحویل آبادان و خرمشهر می شد. طرح ۲ قدیر هم در دست اجرا بود که به دلایل مختلفی منجر به سکته و مسکوت ماندن طرح به وسیله مسئولان شد و این امر منجر به بروز بحران فعلی شد.»
رفع مشکل کم آبی خرمشهر تا چند روز آینده
شرفی ادامه داد: «با توجه به مشکل و بحران پیش آمده آب پیمانکار مربوطه موظف شده است به صورت شبانه روزی و ضرب الاجلی بحث لوله گذاری را انجام دهند تا ۱۵ تیر این خط به سرانجام برسد و بتوانیم روزانه ۳۰ هزار متر مکعب آب را به حجم آب آبادان اضافه کنیم. هر چند این میزان آب کفاف نیاز مردم منطقه را نمی دهد و گرمای هوا و وجود ریزگردها هم مزید بر علت هستند و مصرف و نیاز به آب را بالاتر می برند. به حدی که روزانه به ۱۶۰ هزار متر مکعب آب نیاز داریم. ولی در حال حاضر می تواند باعث کاهش بحران فعلی شود.» شرفی اقدام انجام شده را نتیجه تلاشهای مجمع نمایندگان استان خوزستان در دیدار و جلسات متعدد با وزیر و معاون وزیر و مسئولان محلی دانست که قرا راست تا ۱۵ تیر به سرانجام برسد.
البته هدایت الله خادمی نماینده ایذه و باغملک هم در این باره به «ابتکار» گفت: «خوزستان ۸ سال درگیر جنگ بود، تخریب شد و استانهای دیگر با ارز ۷ تومان یا ساخته شدند یا در آنها ایجاد زیرساخت شد ولی در این استان بعد از جنگ قرار بود زیرسازیهای همگانی ایجاد شود ولی آنطور که باید انجام شود کاری صورت نگرفت. زیرساختهای خوزستان خراب شدند ولی بازسازی نشدند. جمعیت افزایش یافت و جمعیتی که بعد از جنگ کوچ کرده بودند، به خانههای خود برگشتند، ولی آبادانی صورت نگرفت. هر چه جلوتر رفتیم به دلایل مختلف از جمله خشک شدن تالابها و بروز گرد و غبار، زیرساخت آب را ایجاد نکردند و به مرحلهای رسیدهایم که در اکثر شهرهای استان با کمبود و نبود شدید آب مواجه شدیم. این بحران در شهرهای خرمشهر، آبادان، ایذه، باغملک شوشتر، سوسنگرد و شادگان و اکثر شهرهای دیگر بروز کرده اند و کسی قدمی برای حل آنها برنداشته است.»
ورود ضرب الاجل دولت برای حل بحران آب خرمشهر
این نماینده مجلس دهم با اشاره به اینکه دولت مستقر بعد از مدتها تصمیم گرفته است باری از روی دوش مردم این منطقه جنگزده بردارد، افزود: «بالاخره دولت قرار است تلاش کند این حجم از انباشت مشکلات ایجاد شده را حل کند. در بخش آب و برق مشکلات بسیار زیاد است و خوشبختانه از زمان روی کار آمدن اردکانیان تلاش شده است بخشی از مشکلات خوزستان برطرف شود.»
وی به اقدامات موقتی برای مواجهه با بحران پیش آمده آب اشاره کرد و گفت: «مسئولان مربوطه با راهکارهای موقتی مثل رساندن آب با تانکر و بسته های کوچک آب معدنی فعلا سعی در حل بحران دارند. البته در مناطقی مردم جیره بندی به نحوی است که مثلا مردم مجبورند از ساعت ۲ تا ۴ صبح بیدار باشند تا برای یک هفته خود آب ذخیره کنند و اگر خواب بمانند تا یک هفته آب ندارند و در برخی مناطق دیگر از ۱۲ تا ۲ صبح باید منتظر دریافت آب باشند.» شرفی هم با تایید این موضوع به «ابتکار»گفت: «شرایط بغرنجی است و همه مسئولان محلی سعی کرده اند آب را با تانکر و بسته بندی کوچک به صورت لیتری دست مردم برسانند و البته به دلیل گستردگی مسافت توزیع آب با مشکل اساسی مواجه است. ولی هیچ راهی برای جبران آن نیست.
مثلا باید دستگاه اضافه کنند تا این مشکلات کاهش یابد ولی به دلیل کمبود بودجه این مسئله قابل حل نیست و مردم هم همچنان باید صبوری کنند.» خادمی هم با تاکید بر این مسئله که دولت با کمبود بودجه مواجه است و باید مشکلات زیرساختی مردم این منطقه طی سال های گذشته به مرور حل می شد ولی نشده است و اکنون به مسئلهای بحرانی تبدیل شده است، تلاش دولت را برای کاهش مشکلات پیش آمده قابل قبول دانست. نماینده مردم ایذه و باغملک در ادامه به «ابتکار» گفت: «دولت برای انتقال آب به برخی مناطق بودجه ندارد.
البته می داند که مردم تشنه هستند و اگر نتواند مشکلات تامین آب را حل کند، ۴۰۰ هزار نفر ساکن ایذه و باغملک به عنوان مثال مجبور به کوچ اجباری می شوند.» او ادامه داد: «اقداماتی از سوی دولت برای کاهش بحران فعلی در حال انجام است ولی به دلیل انباشت مشکلات طی سالهای مختلف و کوتاهیهایی که از سوی هم مجلس به عنوان ناظر و هم دولت به عنوان مجری صورت گرفته است با کوهی از مشکلات مواجهیم که حل آنها نیازمند بودجه زیاد و مشارکت و همدلی مسئولان است.»
کوتاهی دولتهای گذشته منجر به بروز بحران آب شد
طبق قانون دولت موظف به تامین آب شرب مورد نیاز مردم است ولی به گفته خادمی کوتاهی هایی در دولت های گذشته در این باره باعث بروز بحران کنونی شده است. او معتقد است دولت به هر شیوه ممکن در حال حاضر سعی دارد آب شرب مورد نیاز مصرف مردم را به آنها برساند ولی از طرفی با ممانعت از کشاورزی مردم منطقه به دلیل نبود آب به معیشت مردم آسیب میرسد که این خسارت قابل جبران نیست.
مردم از دولت تشکر کنند
البته شرفی معتقد است کاری که دولت در حال انجام آن است کار سختی است و مردم به دلیل فوریت دادن انجام آن باید از دولت تشکر کنند.
او در عین حال افزود: «البته مردم این منطقه مشکلات و سختیهای زیادی را از جمله جنگ ۸ ساله از سرگذراندهاند ولی مردم منصفی هستند و بدانند مسئولان به فکر آنها هستند قدرشناسی میکنند. ولی نکته این است که دیگر تحمل شرایط فعلی برای آنها غیرقابل تحمل شده است و از این شرایط اعلام انزجار کرده اند. نماینده مردم آبادان تاکید کرد: «مردم آبادان اگر آب و آرامش داشته باشند اسلحه نمیکشند تا تیراندازی کنند. یک سال و نیم است که وضعیت امروز آبادان و خرمشهر را شفاهی، کتبی و حضوری و تلفنی به ریز و درشت مسئولان تذکر دادم اما به خرج کسی نرفت و حالا نتیجهاش این اعتراضی است که مشاهده میکنید.»
البته نکته مشترک اظهارات نمایندگان مجمع استان خوزستان درباره بحران فعلی آب این است که مردم باید صبر کنند و تنها حرف قطعی آنها در مواجهه با این مشکل این است که به مردم بگویید «شرمندهایم!»
- 13
- 5