یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۲۰:۵۹ - ۲۲ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۶۴۶۵
مجلس

«طیبه سیاوشی» عضو فراکسیون زنان مجلس:

نداشتن مشکل امنیتی والدین در لایحه اعطای تابعیت به فرزند مادران ایرانی لحاظ شده است

طیبه سیاوشی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,مجلس
اعطای تابعیت به فرزندان ناشی از ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی قرار است فردا مجدداً در صحن مجلس شورای اسلامی بررسی شود. لایحه‌ای که شورای نگهبان به آن ایراد وارد کرد، اما طیبه سیاوشی نماینده مجلس می‌گوید بعد از اصلاحات انجام‌شده دیگر نباید مشکلی برای تایید آن وجود داشته باشد.

لایحه اعطای تابعیت به فرزندان ناشی از ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی در شورای نگهبان بررسی شده و ایراداتی هم به آن وارد شده است. موضوعی که نگرانی خانواده‌ها و فرزندانی را که سال‌هاست درگیر مشکلات نداشتن هویت هستند بیشتر کرده است. حالا قرار است این لایحه فردا، ۲۳ تیرماه، در صحن علنی مجلس مورد بررسی مجدد قرار گیرد. طیبه سیاوشی، نماینده مجلس شورای اسلامی، در این‌باره با اعتمادآنلاینگفت‌و‌گو کرده است. او امیدوار است لایحه اصلاح‌شده مورد تایید شورای نگهبان قرار گیرد.

*ایرادات مطرح‌شده توسط شورای نگهبان به لایحه «اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی و مردان خارجی» ظاهراً در مجلس برطرف شده است. ایرادات را چطور می‌بینید؟ و اصلاحات آن خوب بوده است؟

اصلاح این قانون به این صورت است که بعد از عبارت تقاضای مادر ایرانی، عبارت «در صورت نداشتن مشکل امنیتی به تشخیص وزارت اطلاعات» و بعد از عبارت پروانه اقامت پدر نیز «در صورت نداشتن مشکل امنیتی که به تشخیص وزارت اطلاعات هست» اضافه شده است. در واقع نداشتن مشکل امنیتی پدر و مادر در این طرح لحاظ شده است.

*برخی از منتقدان سه نقد جدی به متن لایحه دارند؛ نخستین مورد این است که چرا در متن مصوب‌شده در مجلس واژه ازدواج شرعی به جای ازدواج رسمی آورده شده است؟ نظر شما در این‌باره چیست؟ آیا این قید می‌تواند تبعاتی در آینده داشته باشد؟ راه‌حل‌های شما برای رفع آن در مجلس و متن مورد نظر چه بوده است؟

ازدواج رسمی طبق ماده ۱۰۶۰ قانون مدنی، در این صورت انجام می‌شود: مرد یک تبعه خارجی باشد که دولت ایران او را تایید کند و اجازه بدهد که زن با این فرد ازدواج کند، و بعد در دادگاه مورد تایید قرار گیرد؛ یعنی در واقع به زن اجازه داده می‌شود که با مرد خارجی ازدواج کند به شرط اینکه مهاجرت مرد هم قانونی باشد. در حالی که در اکثر این ازدواج‌ها می‌بینیم که مهاجر، مهاجر قانونی نیست. بنابراین ماده ۱۰۶۰ نمی‌تواند مساله و مشکل اینها را حل کند. در دولت به این نتیجه رسیدند که خیلی خوب است اگر گفته شود ازدواج شرعی کفایت می‌کند.

به نظر من خود این مورد، مورد درستی است. اگرچه اعتراض شدیدی در پی داشت، اما ازدواج شرعی باید به جای ازدواج رسمی قرار گیرد.

*یکی دیگر از نقدها در مورد مکلف بودن ناجا به دادن اقامت به پدر است. اساساً موافقید که به مرد خارجی‌ای که با زن ایرانی ازدواج می‌کند اقامت داده شود؟ محل نقد منتقدان در این بخش چیست؟

در مورد نقدهایی که در مورد مکلف بودن ناجا به دادن اقامت به پدر مطرح می‌شود، الان مانعی گذاشته شده که باید اول مورد بررسی وزارت اطلاعات قرار گیرد و بعد اقامت داده شود. موافقم که به هر حال تکلیف کردنِ این وظیفه به ناجا، کار کاملاً درستی نیست، ولی در عین حال باز هم تاکید می‌شود که این کار ممکن است باعث افزایش مهاجرت شود و اقامت به پدر داده شود؛ مخصوصاً اینکه مهاجرینی از کشور همسایه بیایند و ازدواج کنند. این یکی از نقدهاست که باید سازوکاری برای آن دیده شود، چون یکی از مشکلات کشورهای مهاجرپذیر نیز همین مورد ازدواج‌ها بوده که اقامت به پدر داده شود. اما گذاشتن مانع اول خودش مساله مهمی است که اگر مشکل امنیتی نداشت به آنها اقامت داده شود.

موضوع مهم در اینجا بچه‌هایی هستند که مخصوصاً از گذشته جمعیت قابل توجهی داشته‌اند و تاکنون به دلیل اینکه به شکل قانونی مورد توجه قرار نگرفته‌اند و مشکل اقامت دارند، حل‌وفصل این موضوع برای ما در اولویت بوده و دولت خودش این مورد را پیشنهاد داده است.

*گویا قرار است مجدداً لایحه اصلاحی در صحن مجلس به رای گذاشته شود. فضای مجلس را چطور ارزیابی می‌کنید؟

معتقدم با اصلاحاتی که انجام شد لایحه می‌تواند رای بیاورد. تلاش‌مان را می‌کنیم که رای لازم را کسب کند، چون اصلاحاتی که در نظر گرفته شده اصلاحاتی است که مشکل و سد راهی برای تابعیت این بچه‌ها ایجاد نمی‌کند.

*به نظر شما در برگشت دوباره لایحه به شورای نگهبان ممکن است از سوی اعضای آن دوباره نقدی وارد شود؟ یا اینکه اصلاحات مجلس می‌تواند آنها را قانع کند؟

از طرف شورای نگهبان ۲ ایراد به لایحه وارد شد. اولین ایراد در مورد دادن تابعیت به فرزندان بالای ۱۸ سال بود، به لحاظ اینکه مشکلات امنیتی نداشته باشند. برای فرزندان زیر ۱۸ سال هم گفتند باید بررسی شود که مسائل و مشکلات امنیتی نداشته باشد و این بررسی به تشخیص وزارت اطلاعات است.

به هر حال بچه‌هایی بوده‌اند که با مشکلات وارد ایران شده‌اند و درخواست تابعیت کرده‌اند؛ یعنی در ایران به دنیا آمده‌اند و الان اقامت دارند، دوره‌ای به دلیل مسائل و مشکلاتی خارج شده‌اند. الان این موضوع باید مورد بررسی قرار گیرد که خوشبختانه این ایراد برطرف شده است.

در حال حاضر کسی زیر ۱۸ سال هم باشد و درخواست تابعیت کند، بررسی می‌شود که مشکلات امنیتی نداشته باشد و بعد به او تابعیت داده خواهد شد.

*آیا تغییراتی که در متن لایحه وارد شده به حدی بوده که لایحه را از مسیر اصل خودش منحرف کند و مشکل بی‌هویتی فرزندان همچنان پابرجا بماند؟

فکر می‌کنم لایحه این‌بار دیگر می‌تواند شورای نگهبان را متقاعد کند و مورد تایید قرار گیرد و با همین اصلاحاتی که مجلس انجام می‌دهد، به تایید شورای نگهبان هم برسد.

*در متن لایحه مصوب برای استعلام امنیتی یک بازه زمانی سه‌ماهه در نظر گرفته شده است. آیا این زمان قابل تغییر است؟ وضعیت فرزند در این سه ماه چگونه خواهد بود؟ آیا راه‌حلی چون کارت هویتی موقت و دائم متصور هستید؟

نه، در حال حاضر این اصلاحاتی که در متن لایحه وارد شده است لایحه را از مسیر اصلی خودش منحرف نمی‌کند و مسلماً بچه‌ها می‌توانند هویت‌شان را کسب کنند، البته در صورت نداشتن مشکل امنیتی که اکثر این بچه‌ها مشکل امنیتی ندارند. بنابراین می‌توان امیدوار بود لایحه آن مواردی را که مد نظر ما بوده یعنی تامین اقامت بچه‌ها را عملی کند.

  • 19
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش