یکشنبه ۰۹ دی ۱۴۰۳
۱۵:۳۵ - ۰۷ مرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۵۰۱۸۰۶
مجلس

ظریف در مجلس:

۲۱ سال برای حفظ منافع ایران در دریای خزر مذاکره کردیم/ با هیچکس تعارف نداریم

محمد جواد ظریف,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,مجلس
وزیر امور خارجه ایران با تاکید بر اینکه برای حفظ منافع ایران در دریای خزر ۲۱ سال مذاکره شده است، گفت: ما در کنوانسیون اخیر مانع شدیم که ایران در عمل انجام شده قرار بگیرد.

به گزارش ایلنا، محمدجواد ظریف که بعدازظهر امروز برای پاسخگویی به سوال نمایندگان مجلس شورای اسلامی در صحن علنی قوه مقننه حاضر شده است ضمن پوزش بابت تاخیر در حضور در مجلس در پاسخ به سوال نمایندگان در خصوص کنوانسیون خزر گفت: موضوع نخست در این رابطه حساسیت جمهوری اسلامی ایران به تمامیت ارضی و استقلال کشور است. اگر به تاریخ معاصر ایران دقت کنید، تنها حکومتی که حتی یک وجب از آب و خاک ایران مورد مذاکره قرار نگرفته نظام جمهوری اسلامی است. اگر سلسله‌های قبلی را نگاه کنیم، در هر دوره قسمت‌هایی از ایران جدا شدند اما بعد از انقلاب علیرغم جنگ تحمیلی هیچ بخشی از کشور جدا نشد و این افتخاری برای رهبر انقلاب و مردم ایران است.

وی ادامه داد: در مورد دریای خزر هم به همین شکل است. جمهوری اسلامی از ابتدای فروپاشی شوروی تمام هم خود را برای حفظ منافع ایران در دریای خزر قرار داد و من به عنوان معاون حقوقی، اولین اجلاس معاونان حقوقی را برگزار کردم و به مدت ۲۱ سال مسئولان وزارت خارجه با هدایت شورای عالی امنیت ملی مسئولیت مذاکره را به عهده داشتند. این مذاکرات دشوار بود و ما خواستیم حق جمهوری اسلامی محفوط بماند و به همین دلیل هم مذاکرات ۲۱ سال طول کشید اما ایران با تاکید بر حقوق خود در این مذاکرات شرکت کرد.

وی افزود: در طول این ۲۱ سال پروتکل‌های مختلفی برای حفظ آبزیان و مسائل زیست محیطی مطرح شد و به تایید رسید. این کنوانسیون در سال ۹۵ و ۹۶ مراحل نهایی را طی کرد و وارد پروسه داخلی شد. البته اینکه این کنوانسیون در سال ۹۷ تایید شد به این معنا نیست که در  سال ۹۷ مذاکره شد بلکه ۲۱ سال مذاکره شده بود و اصل راه از سال ۹۴ تا ۹۶ طی شده بود و در سال ۹۷ صرفا برای طی مراحل قانونی امضا ارائه شد. اما تصویب کنوانسیون در خود کنوانسیون مشخص است که مراحل قانوگذاری آن باید طی شود لذا زمانی که دولت مراحل اولیه را طی کند، این کنوانسیون را برای تصویب به مجلس ارائه خواهد کرد.

وزیر امور خارجه گفت: نکته دوم که در سوالات مطرح است این است که آیا ما در این کنوانسیون سهمی برای استفاده از زیر بستر دریای خزر تعیین کردیم. آنچه در کنوانسیون مشخص است این است که ما در دو زمینه به نتیجه نرسیدیم و مصوب شد براساس قراردادهای دوجانبه تصویب شود اما با توجه به پهنه و با توجه به مشکلات زیر بستر ایجاد شده طرف‌ها توافق کردند که تنها در زمانی تایید شود که هر ۵ کشور روی آن توافق کنند و ما مانع شدیم که ایران در عمل انجام شده قرار بگیرد.

وی افزود: کار بعدی ما برای ترسیم خط مبدا است؛ چراکه سواحل دریای خزر در قسمت ایران خط ساحلی مناسبی نیست و سواحل ما صاف است. بر همین مبنا هم تاکید کردیم خط مبدا باید مورد توافق همه باشد و ثانیا بصورت ویژه در کنوانسیون اعلام شده که کشورهایی که خط سواحل آنها را در موضع نامناسب قرار می‌دهد باید از وضعیت ویژه‌ای برخوردار باشند و ایران با بیانیه‌ای که صادر کرده گفته این بند مربوط به جمهوری اسلامی است و ایران باید با کشورهایی که دارای طول ساحل مشابه هستند، خط مبدا مشابه داشته باشد.

ظریف گفت: لذا تمامی تمهیدات لازم برای اینکه نتوانند بدون حضور ما تصمیم بگیرند، اتخاذ شده است. وضعیت خزر مثل اروندرود دوجانبه نیست و در مورد خزر ۵ کشور حضور دارند و اینکه ما حضور نداشته باشیم به معنی این نیست که دیگران توافق نکنند اما ما بندی را گنجاندیم که بدون ایران خط مبدا ترسیم نشود.

وی ادامه داد: به غیر از این نکته که تضمینی برای ایران است، هیچ تصمیمی برای تقسیم بستر و زیر بستر شکل نگرفته است و آنچه در کنوانسیون حقوقی مورد توجه قرار گرفته ترتیبات زیست محیطی و کشتیرانی است.

ظریف افزود: یک نکته امنیت ملی نیز در این کنوانسیون مطرح است. سیاست ما سیاست نزدیکی به همسایگان است و این توافق رابطه خوب ما با همسایگان را تضمین می‌کند. در عین حال مساله دیگری که ضرورت داشت مورد توجه قرار بگیرد، این است که اجازه ندهیم این پهنه آبی به منطقه‌ای برای حضور نیروهای خارجی تبدیل شود.

وزیر امور خارجه گفت: این را دوستان ما حتما توجه داشته باشند که ما علاوه بر تاکید بر دوستی با همسایگانمان در خصوص تمامیت ارضی خود هم با هیچکس تعارف نداریم. همچنین تاکید می‌کنم که در این رابطه مجلس حرف آخر را خواهد زد.

ظریف در بخش دوم صحبت‌های خود در مجلس شورای اسلامی گفت: ابتدا اجازه دهید عرض کنم که روابط بین الملل براساس اعتماد نیست و براساس حمایت از منافع ملی است و ما هیچگاه منافع ملی خود را برای هیچ دلیلی به حراج نمی‌گذاریم. ما با همه کشورهایی که با ما دشمنی نکنند دوست هستیم. ما با روسیه و سایر همسایه‌های خود دوست هستیم اما این مساله به این معنا نیست که لحظه‌ای از حفظ تمامیت ارضی خود غافل شویم. عرض کردم نه خوشبین هستیم و نه بدبین؛ ما به منافع ملی اعتقاد داریم.

وی ادامه داد: بحث مهم در این حوزه برای ما محیط زیست است و لذا در کنوانسیون تاکید کردیم تا پروتکل الحاقی تصویب نشود کنوانسیون رژیم حقوقی قابل تصویب نیست. در پروتکل الحاقی که مجلس ملاحظه کرده است مساله کاملا قابل ملاحظه است. همچنین بحث امنیت خزر بسیار مهم است که به ۵ کشور ساحلی سپرده شده و به این معنا نیست که کشورهای ساحلی بتوانند به تا مرزهای کشور دیگر پیش بروند. قبلا روسیه اجازه داشت تا بندر انزلی پیش بیاید اما حالا بدون اجازه ما کشتی های روسی تا ۱۵ مایلی ما هم نمی توانند پیش بیایند.

وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه کنوانسیون با چشم باز نوشته شده است،‌گفت: دوستان ما به خاطرشان باشد علی رغم تبلیغات سلطنت‌طلب‌ها هیچ کشتی ایرانی در آن زمان نتوانست از خط موهوم مرزی عبور کند. درست است وزارت خارجه در زمان شاه هم این اعتراضات را  ثبت کردند اما نتوانستند هیچ کشتی را  از مرز آستارا حسین قلی جلو تر ببرند. امروز کشتی های ایرانی می توانند تا هرجا که خواستند پیش بروند بروند و بحث مشاع بودن الان جایگاهی ندارد

وی ادامه داد: لذا در خصوص تبلیغات ضد انقلاب باید بگوییم به سابقه خودشان بازگردند. من یک بار دیگر می گویم تنها حکومتی که در تاریخ معاصر ایران ذره ای از خاک ایران را از دست نداد جمهوری اسلامی ایران است و رژیم پهلوی خود خاک این کشور را تقدیم کشورهای دیگر کرد.

وی افزود: در مورد بستر و زیر بستر یک واقعیتی وجود دارد که چون دریای خزر محصور است اگر کنار بنشینیم آنها خودشان تصمیم می‌گیرند . در دولت گذشته ما اصرارکردیم که باید بر قائله خودمان پیش برویم و همسایگان خودشان توافق کردند. امروز پروژه‌های مشترکی در دریای خزر در دست انجام است و ما با ترکمنستان و آذربایجان به توافق رسیدیم.  

ظریف گفت: لازم به توضیح است همچنین آنچه در شبکه روس مطرح شد به دولت روسیه مربوط نیست و فیلم کانال نیز آن چیزی نیست که رسانه های ضد انقلاب پخش کردند. من بار دیگر تاکید می کنم که در دولت جمهوری اسلامی تمامیت ارضی به عنوان امر مقدس مورد تاکید رهبر انقلاب، نمایندگان، ریاست جمهور، شورایعالی امنیت ملی و وزارت خارجه است .

وی افزود: در مورد زمان مذاکره هک عرض کردم مذاکرات در اوج قدرت ایران شکل گرفت. اگرچه اعتقاد دارم امروز هم ایران در اوج قدرت است و آمریکا نمی تواند علی رغم هزینه های زیاد ایران را محکوم کند و تنها از بازرا تحریم استفاده افراطی می کند که در نهایت این ابزار هم دیگر کارآمد نیست و دلار به تدریج از معامله کشورها کنار گذاشته می شود. ما سال ۹۷ این کنوانسیون را امضا نکردیم. من یقین دارم در این مذاکرات هیچ تحمیلی به جمهوری اسلامی ایران صورت نگرفت.

وی ادامه داد: زمانی که خط مبدا تصویب شد کنوانسیون حقوقی دریای خزر به مجلس ارائه خواهد شد و آن زمان می گوییم چرا معتقد هستیم این کنوانسیون باید تصویب شود. اگر نمایندگان هم آن را نپذیرند علی رغم اینکه شرایط خوبی برای کشور نخواهد بود نظر نمایندگانر ا به چهار کشور اعلام می کنیم.

  • 10
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش