چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳
۲۳:۱۲ - ۱۳ آذر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۹۰۲۸۲۸
مجلس

فلاحت‌پیشه: هیچ جای دنیا مجلس را اینقدر تحقیر نمی‌کنند

حشمت‌الله فلاحت‌پیشه,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,مجلس

چه روز مجلس و هفته گرامیداشت قوه مقننه باشد و چه یک جلسه معمولی بهارستان، فریاد نمایندگان از اینکه دیگر در رأس امور نیستند مدت‌هاست که بلند است، این روزها هم که مصوبه افزایش قیمت بنزین و مخالفت اکثریت مجلس با آن، داد مجلس را در آورده است، گلایه‌ها از دور زدن مجلس بیشتر از هر زمان دیگری شنیده می‌شود؛ گلایه‌هایی که بعضا با چاشنی شدن نظرات دیگر مسئولان در قبال عملکرد مجلس پررنگ‌تر و حالت چالش میان نمایندگان و دیگر مسئولان را به خود می‌گیرد، سبب شده اجرای مصوبه افزایش نرخ بنزین و اعتراضات خیابانی پس از آن همچنان مهم‌ترین بحث سیاسی- اجتماعی و اقتصادی کشور باشد.

غیبت مجلس در این تصمیم‌گیری- افزایش نرخ بنزین- و عدم‌اقناع مردم از سوی نمایندگان به‌عنوان مهم‌ترین فاکتور، باعث وسعت دامنه اعتراضات اخیر شد. ‌در همین راستا با حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، ‌رئیس سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی که چهره‌ای مستقل و به دور از وابستگی به جناح‌های سیاسی است به گفت‌وگو نشستیم. مشروح مصاحبه همشهری با فلاحت‌پیشه در مورد حال و هوای مجلس پس از اعمال مصوبه سران قوا به شرح زیر است:

گفته شده که نمایندگان چند روز قبل از اجرای مصوبه افزایش نرخ بنزین در جریان افزایش قیمت بنزین قرار گرفته بودند و فقط از زمان آن مطلع نبودند. اگر اینطور است پس چرا بیشتر نمایندگان مجلس اظهار بی‌اطلاعی می‌کردند؟

بحثی که دراین زمینه وجود دارد این است بالاخره سران ۳ قوه تصمیم گرفتند که بنزین گران شود؛ هرچند آقای رئیسی اعلام کرده که مخالف بوده و امضای مشروط هم زده است، آقای روحانی که رئیس‌جمهور است و برنامه دولت را پیش برده، اما آقای لاریجانی نماینده قوه مقننه نبوده است چرا که حداقل ۳ بار برای مصوبه افزایش قیمت بنزین در مجلس رأی‌گیری شد و هر ۳ بار این پیشنهاد رأی نیاورد. یک تلاش‌های لوثی هم صورت می‌گرفت تا مجلس را قانع کنند و هربار مجلس با تنش این پیشنهاد را رد می‌کرد، ‌در نخستین جلسه بعد از افزایش قیمت بنزین هم که بحث حمایت مقام معظم رهبری مطرح شد نمایندگان دیگر مخالفتشان را پایان دادند.

فکر می‌کنید چرا لاریجانی صدای نقد و مخالفت مجلس را به شورای هماهنگی اقتصاد منتقل نکرد؟

دلیل را باید از خود او پرسید اما من فکر می‌کنم بدون اینکه حالت اضطراری در کشور شکل گرفته باشد مجلس در حاشیه تصمیم‌گیری‌ها قرار گرفته است. علت را هم باید در رأس تصمیم‌گیری مجلس یعنی هیأت رئیسه جست‌وجو کرد، چراکه آنها چنین نگاهی به جایگاه مجلس و نمایندگی دارند، در این جمع یک خواست تلویحی برای دورزدن نمایندگان مجلس وجود دارد و الان هم واقعا همین جمع دارند مجلس را دور می‌زند.

در نخستین جلسه مجلس که بعد از گرانی قیمت بنزین برگزار شد، به این روند اعتراض نکردید؟

همان جلسه که علی شمخانی، دبیر شورای‌ عالی امنیت به مجلس آمده بود و از اجرای طرح به دور از منطق مجلس دفاع کرد، من کارم به جایی رسید که استعلاجی گرفتم و از مجلس بیرون آمدم.

فکر می‌کنید اخیرا ‌شأن مجلس آنطور که باید رعایت نمی‌شود و به قولی، دیگر در رأس امور نیست ؟

در دنیا اهمیت و فلسفه مجلس عوام را فهمیده‌اند و می‌دانند از این شورا و پتانسیل چگونه و چطور باید استفاده کنند، ما در ایران ۲ مجلسی نیستیم، اما اگر همین مجلس شورای اسلامی را مجلس عوام بدانیم، اهمیت آن را درک نکرده‌ایم، هیچ جای دنیا نگاه به مجلس عوام نگاه تحقیرانه‌ای نیست چرا که این جمع را - نمایندگان مجلس عوام را- کسانی می‌دانند که ارتباط سینه به سینه با مردم دارند، یعنی حرف، خواسته و نگاه آنها، خواسته مردم است. ارتباط ما نمایندگان با مردم سبب شد که ما از ۲سال گذشته و از کمیسیون تلفیق تا جلسات غیرعلنی هفته‌های گذشته با افزایش نرخ بنزین مخالفت کنیم، چرا که دغدغه و نگرانی مردم را می‌دانیم و درک می‌کنیم. من استاد دانشگاه هستم و توسعه سیاسی تدریس می‌کنم و به جد مخالف توزیع هستم اما به خاطر ارتباط تنگاتنگم با مردم می‌دانستم الان زمان افزایش قیمت بنزین نیست و در جایی می‌توان افزایش هزینه خدماتی را اعمال کنید که از لحاظ توسعه‌ای دولت کاری برای مردم انجام دهد. این کار یعنی توانا کردن مردم و به استقبال گرانی رفتن. ‌وقتی این کار صورت نگرفته و افزایش قیمتی صورت می‌گیرد فقط به‌ معنای فشار آوردن به مردم و سخت کردن معیشت آنهاست.

در کنار نقدهایی که خود مجلس به این مصوبه دارد، به رغم اینکه مجلس تعطیلاتش را یک هفته به تأخیر انداخت تا به بحث گرانی بنزین و اعتراضات مردمی برسد اما گام جدی در این‌باره برداشته نشد. چرا مجلس آنقدر منفعل و بدون تأثیر‌گذاری نظاره‌گر ماجرا شده است؟

یکی از آفت‌های مجلس دهم برگزاری پرشمار جلسات غیرعلنی است، چرا که در نشست‌های غیرعلنی مباحثی مطرح می‌شود که محرمانه نیست و در پی آن موضع‌گیری‌ها علنی نمی‌شود و عیان نمی‌شود چه کسانی به چه ادله‌ای در یک مبحث مخالفند و چه کسانی موافقند. وقتی مباحث غیرعلنی می‌شود حساب یک کار به پای همه مجلس نوشته می‌شود؛ ‌مثل همین ماجرای بنزین که مشخص نشد چه کسانی مدافع افزایش قیمت بنزین بودند و ادله‌شان چه بود و چه کسانی و برچه مبنای مخالف بودند. جلسات زیادی به اسم غیرعلنی برگزار می‌شود، مباحثی مطرح می‌شود و در این نشست چون مباحث رسمی نیست، اهرم‌های نظارتی مجلس ناکارآمد می‌شود، چرا که تصمیم رسمی اتخاذ نشده و در نهایت مجلس به انفعال متهم می‌شود و اذهان عمومی می‌پرسند چه شد؟ چرا مجلس برخلاف خواست مردم عمل کرد؟ این ظلم بزرگی به مجلس است، من فکر می‌کنم هر جلسه غیرعلنی ظلم بزرگی است که به مجلس وارد می‌شود.

در شرایط فعلی چه باید کرد که شیب تند انتقادات منجر به وارد شدن آسیب بیشتری به مردم و کشور نشود؟

من معتقدم که در شرایط فعلی باید مردمی را که مشکلات حاد معیشتی دارند از جمعی مشخص جدا کنیم، این مردم نه منافقند ونه تحت‌تأثیر خارجی هستند، اتفاقا وقتی وزیر خارجه آمریکا پیام حمایت از معترضان را داد، خیلی از همین مردم عصبانی شدند.  الان مردم نگران هستند و تنها کاری که دولت می‌تواند برای شنیدن صدای آنها انجام دهد این است که سفره روزانه این قشر را هم مورد توجه قرار دهد. دولت همانطور که شوک بنزین ایجاد کرد باید سفره‌های این خانوارها را با این شوک تنظیم کند. نمی‌توان افزایش قیمت یکباره و گسترده ایجاد کرد اما به مردم بسته‌های معیشتی در فواصل زمانی مشخص و به‌صورت قطره‌چکانی ارائه کرد.

فرزانه آئینی

  • 15
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۷
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
درهیچ جایی دنیا نماینده درمجلس نمیخوابد وکودکانه با موگرینی سلفی نمگیرد ودرمقابل کشته شدن جوانان بیخالی طی نمیکنند متدین هم نباشند درمقابل حقوق دریافتی انجام وظیفه میکنند
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش