دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۲۷ - ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۲۲۶۲۹
احزاب، تشکل ها، شخصیت ها

محسن هاشمی: حتی دهه ۶۰ هم نان مردم کوپنی و سهمیه‌بندی نشد

محسن هاشمی رفسنجانی,کوپنی شدن کالا در دولت رئیسی
محسن هاشمی‌رفسنجانی می‌گوید موضوع کالابرگ الکترونیک برای مردم و کارشناسان و تحلیلگران مبهم است و مشخص نیست دولت با چه شیوه‌ای قصد استفاده از این کوپن‌های الکترونیکی را دارد.

به گزارش روزنامه اعتماد، محسن هاشمی‌رفسنجانی درباره زمینه‌های ظهور کوپن در ایران گفت: برای بررسی زمینه‌های ظهور کوپن در ایران بعد از انقلاب باید به ۱۳ آبان سال ۵۸ بازگردیم، تاریخی که دانشجویان خط امام (ره) در آن سفارت آمریکا را تصرف کردند و گروگان‌گیری بالغ بر ۴۴۰ روز طول کشید و همان زمان رئیس‌جمهور وقت آمریکا دستور تحریم تسلیحاتی ایران را صادر کرد. با ادامه گروگان‌گیری فروش نفت ایران نیز دچار مشکلاتی شد و پس از آن هم در سال ۵۹ جنگ ایران و عراق شروع شد.

محسن هاشمی‌رفسنجانی با اشاره به بحران‌های اقتصادی ناشی از تحمیل جنگ عراق به ایران تاکید کرد: ارتش عراق در اواخر شهریور سال ۵۹ با ورود به خاک کشور بخشی از خاک ایران را تصرف کرد و طبیعتاً مبادلات اقتصادی ایران نیز دچار مشکل شد. در این شرایط دولت تصمیم گرفت به سمت استفاده از کوپن برود.

او با اشاره به این که شهید رجایی ستاد اقتصادی‌ای به نام «ستاد بسیج اقتصادی کشور» ایجاد کرد، گفت: دولت شهید رجایی این ستاد را مصوب کرد و نخست‌وزیر رئیس این ستاد بودند و وزرای اقتصادی نیز عضو این ستاد بودند.

هدف ستاد بسیج اقتصادی حمایت از اقشار آسیب‌پذیر بود

هاشمی‌رفسنجانی با بیان اینکه «ستاد بسیج اقتصادی موظف به بررسی مشکلات و بحران‌های اقتصادی آن زمان بود»، گفت: این ستاد سعی داشت تا با استفاده از توزیع کوپن و قیمت‌گذاری کالا‌ها و سیاست‌های آن زمان به صورتی اقشار آسیب‌پذیر و محروم را تحت پوشش قرار دهد.

او خاطرنشان کرد: در آن زمان اقلامی مثل گوشت و برنج و روغن و... در زمره کوپن بود حتی بعد‌ها موضوع کوپن به پودر و صابون و اقلام شوینده هم رسید، اما هرگز نان و اقلام مربوط به گندم را کوپنی نکردند.

رئیس سابق شورای شهر تهران در تشریح وضعیت توزیع کوپن در سال‌های ۶۰ گفت: در آن زمان بالغ بر ۱۰ مرحله کوپن اعلام کردند و این کوپن‌ها با اعداد مشخصی در اختیار مردم قرار گرفت و تا سال ۹۰ هم این کوپن‌ها در اختیار مردم بود، بنابراین امروز بالغ بر ۱۰ سال از زمان آخرین کوپن‌ها گذشته است. قرار بر این شد که سیستم کوپنی بعد از جنگ استفاده نشود که چنین هم شد و کم‌کم از دور خارج شد.

او تاکید کرد: با نهایی شدن بحث جمع شدن سیستم کوپن، فعالیت ستاد بسیج اقتصادی کمرنگ شده و به مروز از نخست‌وزیری به وزارت بازرگانی تحویل داده شد.

هاشمی‌رفسنجانی در پاسخ به سوالی درباره کیفیت کارکرد سیستم کوپنی در سال‌های دهه ۶۰ و ۷۰ گفت: در آن زمان هم در مورد فساد و مشکلات اجرایی کوپن‌ها صحبت زیادی می‌کردند. برخی از مسائلی که می‌گفتند این بود که کوپن‌ها کفاف مردم را نمی‌دهد یا وقتی شماره کوپن اعلام می‌شد صف‌های طولانی ایجاد می‌شد و حتی می‌گفتند روی الگوی قوت غالب مردم تاثیر می‌گذارد.

وی ادامه داد: طبیعتا فسادی هم درباره کوپن‌فروشی و کوپن‌های باطله وجود داشت، اما به نظر می‌رسد علی‌رغم همه مشکلات، این کوپن‌ها فوایدی هم داشت و عده‌ای مدافع این کار بودند و می‌گفتند به جز این روش، در شرایط دشوار جنگ نمی‌توان مردم را راضی و دسترسی آن‌ها را به یکسری از اقلام ضروری فراهم کرد.

هاشمی‌رفسنجانی تصریح کرد: اگر بخواهیم درباره مشکلات و تبعات اقتصادی کوپن صحبت کنیم مسائل بسیار مهمی وجود دارد و قاطبه اقتصاددان‌ها این روش را در شرایط عادی درست نمی‌دانند. در آن زمان کوپن به نان مردم گره زده نشد و نان به وفور در اختیار مردم بود و اصلاً روشن نیست که چرا دولت یک‌دفعه به سراغ نان و ماکارونی رفت.

وی با بیان اینکه «استدلال دولت برای آغاز این حرکت از آرد و نان، تغییر قیمت‌های جهانی و قاچاق بیش از حد آرد به کشور‌های همسایه بود»، تاکید کرد: البته باید بررسی شود این موارد چقدر صحیح است و آیا میزان این ادعا‌ها به شکلی بودند که ضرورت داشته باشد تا آزادسازی نرخ ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی از گندم شروع شود یا خیر.

تشابه وضعیت سال ۵۹ و سال ۹۷ بعد از خروج آمریکا از برجام

هاشمی‌رفسنجانی با بیان این که «بحث کالابرگ الکتروینکی از سال ۹۷ با خروج یکباره آمریکا از برجام و شدت گرفتن موج تحریم علیه کشور مطرح شد»، گفت: شرایط سال ۹۷ با شرایط سال ۵۹ مشابه‌سازی شد و بر این اساس، از سال ۹۷ بحث کالابرگ الکترونیکی در دولت آقای روحانی، همزمان با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی مطرح شد، اما هرگز در دولت قبل این تصمیم اجرایی نشد.

او ادامه داد: یکی از دلایلی که تصمیم دولت فعلی برای سهمیه‌بندی را جدی کرد قاچاق کالا‌های اساسی به کشور‌های همسایه بود که پدیده نوظهوری است و می‌گفتند باید با سهمیه‌بندی جلوی این موضوع گرفته شود.

هاشمی‌رفسنجانی افزود: وزارتخانه‌های مختلف روی این موضوع کار کردند، اما هنوز هیچ طرح مدونی در این حوزه در اختیار مردم و کارشناسان قرار نگرفته؛ یعنی اطلاعات همه ما درباره جزئیات کالابرگ الکترونیکی ضعیف است.

او تصریح کرد: نمی‌دانیم این کالابرگ به سبک کوپن قدیم است یا به قیمت روز می‌خریم و مابه‌التفاوت را دولت در کارت الکترونیکی پرداخت می‌کند یا اینکه پول به حساب افراد ریخته می‌شود. در هر حال، مسائل مختلفی از این دست مبهم است.

هاشمی‌رفسنجانی در پایان با بیان اینکه اطلاعات جامعه از کالابرگ الکترونیکی هنوز کمرنگ است، گفت: اطلاعات کافی در این مورد در اختیار مردم نیست و باید در این زمینه پیش‌بینی‌های درست و تخصصی صورت پذیرد تا کالابرگ الکترونیکی به سرنوشت کارت سوخت دچار نشود.

  • 14
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش