یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۱۷:۵۲ - ۱۴ تير ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۴۱۶۷۹
احزاب، تشکل ها، شخصیت ها

در دولت رئیسی؛ هم اقتصاد گره خورد ، هم مذاکرات / عدم احیای برجام باعث انزوای بیشتر ایران می‌شود

علی صوفی,انتقاد علی صوفی و بیگدلی از رئیسی
فعال سیاسی اصلاح‌طلب گفت: امروز دولت سیزدهم بیشتر از گذشته درگیر مذاکرات هسته ای است و بیشتر از گذشته این مذاکرات را طول می دهد و برای آن انرژی می گذارد، از آن طرف هم بیشتر از دولت آقای روحانی منتظرند که مذاکرات به نتیجه برسد.

به گزارش نامه نیوز، سیدابراهیم رئیسی با شعار گره نزدن اقتصاد و معیشت مردم به مذاکرات برجامی پیروز انتخابات شد و در ۱۱ ماه گذشته نیز این شعار را با جدیت دنبال کرد اما امروز این سئوال مطرح می شود که چقدر دولت او نتوانسته به شعار رئیس جمهور جامه عمل بپوشاند.

علی صوفی درباره تحقق گره نخورد اقتصاد به مذاکرات در دولت سیزدهم گفت: قطعا این دولت نتوانست شعار یادشده را محقق کند چون الان هم مذاکرات گره خورده و هم اوضاع داخلی گره خورده است. اگر آقای رئیسی به شعار خودش کاملا واقف بود که چه می گوید و برای آن برنامه داشت طبعا تحریم‌ها را خنثی می کرد و اثر آنها را در اقتصاد کشور به حداقل می‌رساند؛ در این صورت اوضاع اقتصادی کشور بهتر می شد.

وی افزود: آقای رئیسی منتقد دولت آقای روحانی بود و اعتقاد داشت که «دولت آقای روحانی اقتصاد و معیشت مردم را به مذاکره هسته ای با ۱+۵ گره زد که این کار اشتباهی بود چون منجر به اوضاع نابسامان داخلی و ریزش شاخص های اقتصادی شد اما ما اقتصاد را به مذاکرات گره نمی زنیم.» اما الان می بینیم در هر دو عرصه گره ایجاد شده است.

این فعال سیاسی اصلاح طلب بیان کرد: امروز دولت سیزدهم بیشتر از گذشته درگیر مذاکرات هسته ای است و بیشتر از گذشته این مذاکرات را طول می دهد و برای آن انرژی می گذارد، از آن طرف هم بیشتر از دولت آقای روحانی منتظرند که مذاکرات به نتیجه برسد. خیلی جاها نیز مسئولان دولت سیزدهم تلویحا و حتی صراحتا گفتند که «این میزان در مذاکرات پیشرفت کردیم و توانستیم این مقدار پول را به کشور برگردانیم، وضعیت تحریم ها این طور می شود و فروش نفت نیز آن طور خواهد شد.»

وی افزود: دولت آقای رئیسی به مردم وعده داد که اوضاع شان بهتر می شود اما عملا نشد چون اوضاع داخلی بدتر از گذشته شد و هم بیشتر از دولت گذشته منتظر نتایج مذاکرات هستند.

***

بیگدلی: عدم احیای برجام باعث انزوای بیشتر ایران می‌شود

کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرآنلاین در تحلیل سفر بایدن به منطقه با اشاره به فراهم شدن مقدمات شکل گیری حلقه امنیتی در منطقه و اهمیت حضور عراق در نشست شورای همکاری خلیج فارس گفت: اگر در این شرایط نتوانیم برجام را حل کنیم، در انزوای منطقه ای بیشتری قرار خواهیم گرفت.

علی صوفی,انتقاد علی صوفی و بیگدلی از رئیسی

بایدن به زودی در خاورمیانه از عربستان و سرزمین‌های اشغالی دیدار خواهد کرد. این سفر در حالی صورت می‌گیرد که رییس جمهور آمریکا از ابتدای حضورر در کاخ سفید سعی داشت تا فاصله خود را با تلاویو و ریاض حفظ کند. اما طلسم روابط ظاهرا شکسته شده. حمله روسیه به اوکراین معادلات ایالات متحده را بهم ریخته و حالا تامین انرژی برای غرب از دعواهای حقوق بشری بر سر جمال خاشقچی پیشی گرفته است. بایدن قرار است در نشست شورای همکاری‌ خلیج فارس شرکت کند. حضور او در بین رهبران کشورهای عربی، می‌تواند منجر به برخی توافقات امنیتی شود. پیش از این زمزمه‌هایی در مورد ایجاد ناتویی عربی در منطقه خلیج فارس ایجاد شده بود، که برخی معتقدند این موضوع در سفر بایدن بررسی خواهد شد.

در خبرآنلاین با علی بیگدلی کارشناس مسائل آمریکا به گفتگو پرداخته‌ایم:

از ابتدای روی کار آمدن بایدن، او ظاهرا علاقه‌ای به مراودات مرسوم با سعودی ها نبود. اما به نظر می رسد که این می‌تواند سوتفاهم ها را برطرف کرده و باعث نزدیکی اعراب و امریکا با یکدیگر شود. ایا ممکن است که در نتیجه این سفر و حضور بایدن در نشست شورای همکاری خلیج فارس، روابط ریاض و واشنگتن به وضعیت دوران ترامپ برگردد؟

برای اولین بار اوباما در یک مصاحبه در استرالیا اعلام کرد که ما از خاورمیانه چشم پوشیدیم و به مقامات خود منطقه واگذار کرده ایم و منطقه استراتژیک آمریکا از این پس شرق آسیا و چین است. بنابراین، اول کار هم بایدن از همین شیوه استفاده کرد. قبل از اینکه به ریاست جمهوری برسد اقدام بن سلمان در ارتباط با خاشقچی را اقدامی تروریستی دانسته و ولیعهد عربستان را قاتل خطاب کرد.

بعد هم که بایدن به ریاست جمهوری رسید، باز هم ریاض را از جهت عدم رعایت حقوق بشر مذمت کرد. جالب بود که حتی به نزدیکی با اسراییل هم میل چندانی نداشت. این اولین رییس جمهور امریکا بود که در این سال های اخیر، به سرزمین های اشغالی در ابتدای کار خود نرفت. اما با تغییر شرایط و با حمله روسیه به اوکراین، نه تنها شرایط امریکا و اروپا و بلکه خاورمیانه دچار بحران عجیبی شد و اوضاع به زیان واشنگتن پیش رفت.

از طرف دیگر ناکامی آمریکا در حل مساله برجام باعث شد تا بایدن بار دیگر توجه خاصی به خاورمیانه داشته باشد و بخواهد با استفاده از نیروهای منطقه ای امنیت خاورمیانه را به زعم خود تامین کند. به همین دلیل قبل از ورود بایدن به خاورمیانه و خلیج فارس، مقدمات شکل گیری یک حلقه امنیتی به وجود آمد که اعضای این حلقه امنیتی عبارتند از ترکیه، اردن، امارات، عربستان، مصر و اسراییل. این حلقه به زیان ما خواهد بود و می تواند فشارهای امنیتی و نظامی را بر ما اضافه کند. سفرهایی که بین این کشورها صورت گرفت، از جمله سفر بن سلمان به ترکیه که خیلی اهمیت داشت.

بایدن در سفر به خاورمیانه چه اهدافی را دنبال می کند؟

بایدن چند هدف را دنبال می کند: اول اینکه بتواند ارامشی در منطقه به وجود بیاورد تا از بحران های موجود آن را ازاد کند. به همین دلیل به دنبال به سرانجام رساندن برجام است.

هدف دوم ایجاد پل ارتباطی بین اسراییل و عربستان بوده و پرواز مستقیم بایدن بین اورشلیم و ریاض اولین بار است که صورت می گیرد که نشان می دهد که سعودی ها دیگر پروایی از انتقاد مسلمانان ندارند و می خواهند به رغم نارضایتی ها روابط با اسرائیل را عادی سازی کند که این اتفاق هم به ضرر ما خواهد بود.

هدف سوم این است که کشورهای عرب منطقه درخواست کند تا تولید نفت خود را برای صادرات نفت به اروپا افزایش دهند. نشست بایدن در شورای همکاری خلیج فارس اهمیت زیادی دارد. عراق، اردن و مصر در این نشست شرکت دارند که می تواند به معنای ائتلافی بین همه کشورهای عربی باشد. این اولین نشانه پذیرش عراق در بین کشورهای عربی است. ورود عراق به شورای همکاری خلیج فارس تقاضایی است که از زمان صدام وجود داشت. ورود بغداد به این شورا می تواند اهمیت زیادی داشته باشد و ممکن است حتی باعث مقداری دوری بین عراق و ایران شود.

بایدن می تواند با ایجاد ائتلاف امنیت منطقه را به اعراب واگذار کند و دیگر هزینه زیادی در منطقه پرداخت نکند. مساله بعدی جلوگیری کردن از نزدیکی بین عربستان با روسیه و چین است. عربستان عمده نفت چین را تامین می کند و روسیه هم جزو کشورهای اوپک پلاس است که روابط نزدیکی با ریاض دارد. عربستان به احترام پوتین نفت خود را افزایش نداد. بایدن بر سر این موضوع به ملک سلمان تلفن کرد، اما پادشاه عربستان جواب تلفنش را نداد و این کار جالبی از نظر سیاسی بود.

مجموعه این ها نشان می دهد این سفر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و سفری تاریخی است که می تواند در شکل گیری ژئوپلتیک مدرن خاورمیانه موثر باشد.

انتظار می رفت که در نشست دوحه بین ایران و طرف های غربی اتفاقاتی بیفتد که برنامه ریزی کشورهای عربی و در راس آنها عربستان در مورد سفر بایدن، به نتیجه نرسد. اما نشست دوحه به هیچ نتیجه ای دست پیدا نکرد. آیا می شود نتیجه گرفت که آن چیزی که ایران روی آن برای کم کردن اثر سفر بایدن حساب کرده بود، دیگر نمی تواند حساب کند؟

نشست دوجه خیلی نمی توانست روی این سفر تاثیر بگذارد. این سفر از قبل تعیین شده بود و بررسی های خیلی زیادی در مورد آن صورت گرفته بود. حتی در کاخ سفید بررسی های خیلی دقیقی در مورد این سفر مطرح شد. این سفر نمی تواند با نشست دوحه تضعیف شود. حضور بایدن بسیار مهم است. یکی از دلایل این سفر این است که بایدن می تواند با این سفر و ایجاد ائتلاف عربی می تواند کشورهای منطقه را به ایجاد یک ناتوی عربی وادار کند و در این صورت در داخل امریکا در شرایطی که سطح محبوبیتش به زیر۴۰ درصد رسیده، می تواند یک موفقیت به حساب بیاید. به ویژه اینکه بتواند از طریق عربستان و شیخ نشین های دیگر مساله انرژی اروپا را رفع کند. شکست دوحه خیلی در این سفر تعیین کننده نبوده است.

از آن طرف چطور؟ ایا این سفر می تواند باعث شود تا حصول یک توافق بین کشورهای غربی و ایران اتفاق نیفتد؟

نه این هم اتفاق نمی افتد و مساله آن متفاوت است. امریکا خیلی نیازمند به برطرف کردن مشکلات برجام است، چرا که امتیازی برای بایدن به حساب می آید. او احتیاج به حل مساله برجام دارد و ما هم چنین احتیاجی داریم. ما اگر نتوانیم برجام را حل کنیم، در انزوای منطقه ای بیشتری قرار خواهیم گرفت. ما باید تلاش کنیم مساله برجام به شکلی حل شود تا بیش از این در انزوا قرار نگیریم. اگر مساله برجام حل نشود، آن ائتلافی که راجع به آن صحبت کردن بیشتر تقویت خواهد شد. حلقه امنیتی هم بیشتر ما را تحت فشار قرار می دهد. این حلقه ما را به سمت چین و روسیه و اسیای مرکزی برده اند که این کشورها نمی توانند ما را در وضعیت فعلی برای احیای اقتصادی همراهی کنند.

در سفر اخیر الکاظمی به تهران، ظاهرا پیام هایی از سوی ریاض و تهران رد و بدل شده. ایا این سفر می تواند توافق بین ایران و عربستان را به تعویق بیندازد و از اهمیت آن بکاهد؟

قطعا همینطور است. مذاکرات شل و وارفته ای که بین ایران و عربستان در بغداد شکل گرفته؛ در سطح پایینی بوده و عربستان بدون اجاره آمریکا با ایران رابطه ای برقرار نمی کند. بن سلمان به خاطر اجرای برنامه های بلندپروازانه خود در عربستان در مساله یمن با مشکل رو به روست و تا این موضوع از سمت ایران حل نشود، ریاض با ایران کنار نخواهد آمد. ایران نه می تواند یمن را رها کند و نه روابط فعلی را با عربستان ادامه دهد. ایران اگر نتواند مشکلش را با ریاض حل کند، نمی تواند روابط خود را با هیچ کدام از شیح نشین های منطقه بهبود ببخشد. تهران باید نگاه جدیدی در رابطه با ژئوپلتیک منطقه داشته باشد. نگاه فعلی هیچ نتیجه ای نداشته بلکه هزینه زیادی پرداخت کرده ایم.

  • 10
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش