در شرايطي که کمتر از ۶ ماه تا انتخابات رياستجمهوري زمان مانده، دوباره غيبت مثلث ناطقنوري، هاشميرفسنجاني و حسن روحاني در جلسات جامعه روحانيت مبارز از سوي چهرههاي اصولگرا به بحث گذاشته شده است؛ غيبتي که به ادعاي نامداران همين جريان به حوادث سال ۸۸ و پس از آن، درگذشت آيتالله مهدويکني بازميگردد و براي دومين انتخابات رياستجمهوري، سؤالات بسياري حول چينشهاي انتخاباتي خلق ميکند.
در تازهترين اظهارنظرها، حجتالاسلام غلامرضا مصباحيمقدم، در برنامه تلويزيوني «دستخط» با صراحت اعلام کرد: اينها (حسن روحاني، علياکبر ناطقنوري و اکبر هاشميرفسنجاني) براساس اساسنامه که بنيانگذاران جامعه روحانيت را اعضاي دائم جامعه ميداند، همچنان عضو تلقي ميشوند؛ چه (به جلسات) تشريف بياورند و چه تشريف نياورند. او همچنين گفته است که اين تشکل سابقهدار اصولگرا تاکنون نامه کتبي از ناطقنوري مبنيبر انصراف او از عضويت در جامعه روحانيت دريافت نکرده است.
مصباحيمقدم، سخنگوي جامعه روحانيت مبارز که چهره معتدل جريان اصولگرايي شناخته ميشود، با اشاره به غيبت ناطقنوري توضيح داده: انصراف رسمي به اين معناست که ايشان به ما اعلام کنند و کتبي بنويسند که از عضويت در جامعه منصرف هستم، چنين اتفاقي رخ نداده است. درحاليکه بسياري کارشناسان سياست داخلي تحليل ميکنند که بازگشت هاشميرفسنجاني، ناطق نوري و روحاني به جلسات جامعه روحانيت مبارز يخبندان سياسي موجود را خواهد شکست، مصباحيمقدم همعقيده با ديگر چهرههاي شناختهشده اصولگرا گفت: سال ۸۸ و موضعگيرينکردن جامعه روحانيت در پس مناظره احمدينژاد و يکي ديگر از نامزدهاي آن انتخابات، مبدأ اين غيبت شد.
او تأکيد کرده است: دلخوري باقي نمانده است و همان مبدأ شد که ايشان در جلسات شرکت نکنند. بعدا هم ابراز تمايل براي حضور نکردند. گمان نميکنم دلخوري باقي مانده باشد. اين عضو جامعتين در پاسخ به پرسشي مبنيبر اينکه آيا احتمال حضور ناطقنوري در جلسات جامعه روحانيت هست، گفت: احتمالش بعيد است. در همين رابطه، احمد سالک که در دورهای سخنگوي جامعه روحانيت مبارز بود، در آذر سال ۱۳۹۰ گفت که بعد از مناظره انتخاباتي سال ۸۸ که مسائلي درباره ناطقنوري مطرح شد، ايشان ديگر در جلسات جامعه شرکت نکردند.
او تأکيد کرده بود که دلخوري ناطقنوري بهدليل حمايتنکردن جامعه روحانيت مبارز از او است درحاليکه بعد از آن مناظره، آيتالله مهدويکني از او دفاع خوبي انجام داد و دفاع آيتالله مهدويکني بهمثابه دفاع کل جامعه از او است. همچنين مصباحيمقدم در پاسخ به اينکه آيا او گفتوگويي با ناطقنوري بهمنظور بازگشت داشته، متذکر شده است: مکرر صحبت کرديم. الان به ياد ندارم، شايد يک سال بيشتر باشد که فاصله افتاده است. از ايشان خواستيم. از آقاي معزي که دوست بسيار نزديک ايشان است هم خواستيم. يکبار هم به دفتر کار ايشان رفتيم. در آنجا هم مفصل گفتوگو کرديم ولی نتوانستيم موافقت ايشان را براي بازگشت بگيريم.
مصباحيمقدم اما روايتي از مخالفت جامعه روحانيت با نامزدي هاشميرفسنجاني در انتخابات سال ۱۳۹۴ ارائه کرد و گفت: در واقع، سال ۸۴ دنبال اين بوديم که فرد ديگري از اصولگرايان به ميدان آيد و بر آن اتفاق و اجماع شود. او گفت: در نهايت، هاشميرفسنجاني راه خود را رفتند و البته در دوره اول انتخابات، جامعه روحانيت با اکثريت آرا، حمايت خود را از آقاي هاشمي اعلام کرد که ايشان رأي نياورد و در دوره دوم همين حمايت را هم اعلام نکرد. در پي طرح هرباره غيبت اين سه چهره اعتدالي جريان اصولگرا، اين سؤال طرح ميشود که آيا احتمال بازگشت و اجماع از سوي هر دو طرف براي حمايت از گزينهاي مشابه حسن روحاني در انتخابات مطرح خواهد شد؟ گرچه بزرگان جريان اصولگرا در پاسخ به اين سؤال پيشدستي کرده و بهتازگي اعلام کردهاند از روحاني حمايت نميکنند.
در تازهترين واکنشها به اين سؤال، آيتالله موحديکرماني، دبيرکل جامعه روحانيت مبارز اوايل آذر اعلام کرده است: تصميمي بر اينکه از روحاني حمايت کنيم، نداريم و اصلا او مورد نظر اصولگرايان نيست. او همچنين با اشاره به غيبت اين چهار نفر گفته است: آقايان روحاني، هاشمي، امامي و ناطقنوري، کساني هستند که جزء شوراي مرکزي جامعه روحانيت مبارز هستند اما از زمان آيتالله مهدويکني، ديگر در جمع جامعه روحانيت حضور نيافتند، نهاينکه بهخاطر فوت ايشان نيامدند، از سالها قبل هم حضور نداشتند و جامعه روحانيت، ديگر از آمدن آنها در جمع مأيوس شده است.
موحديکرماني، شهريور امسال هم در واکنش به شايعاتي مبنيبر عضوگيري جامعه روحانيت مبارز تأکيد کرده است: چنين چيزي صحت ندارد، اينکه آنها در جلسات حضور ندارند به خودشان مربوط ميشود و اينکه چرا آنها در جلسات شرکت نميکنند، براساس ميل خودشان است. جامعه روحانيت مبارز که محور ديگر تشکلهاي جريان اصولگرا شناخته ميشود، در سالهاي اخير، براي حفظ مواضع اصولگرايي و رسيدن به اهداف خود با جامعه مدرسين حوزه علميه قم همراهي ميکند، اين همراهي که تحت عنوان جامعتين تعريف ميشود در سالهاي اخير به گفته رهبران اين جريان، دچار افتوخيزهاي بسياري شده و در انتخابات گذشته با معرفي نامزدهاي متعدد شکست خورده است.
پس از پيروزي حسن روحاني در انتخابات رياستجمهوري سال ۱۳۹۲، آياتعظام موحديکرماني، محمد يزدي و محمدتقي مصباحيزدي در رأس اين همگرايي سياسي دانسته شدهاند و با برگزاري جلساتي، سعي در ايجاد وحدت میکنند. گفته ميشود رايزني درباره بازگشت هاشميرفسنجاني، ناطقنوري و روحاني به جامعه روحانيت مبارز، يکي از محورهاي مورد بحث در جلسات سهگانه اصولگرايي است.
- 19
- 1