هوای پاستور در سر بسیاری از اصولگرایان افتاده است، حتی فردی مثل علیرضا زاکانی که مجوز ورود به مجلس را نگرفته و بیتمایل نیست راه نصفه و نیمه سال ۹۲ را باز هم دنبال کند. کاندیداتوری این بار برای اردیبهشت ۹۶.
اصولگرایان این بار برخلاف ادوار قبلی کوشیدهاند اخبار تحرکات انتخاباتی خود را در حالت فوق محرمانه نگه دارند ه و از درز اطلاعات واختلافات خود به رسانه ها جلوگیری کنند اما در همین حالت محرمانه هم باز می توان از برخی شنیده ها و البته برخی اتفاقت متوجه شد که تحولات جدید این جناح چگونه پیش می رود.
مثل همیشه می خواهند با یک جبهه و تشکیلات به نامزد خود برای انتخابات برسند. کاری که سال هاست سابقه آن را دارند. سابقهای که البته لااقل در انتخابات ریاست جمهوری هیچگاه منجر به نتیجه مثبت نبوده است. بعد از هر انتخاباتی هم علت شکست را عدم وحدت و اقدامات موازی سایر گروه ها و شخصیت های اصولگرا اعلام می کنند.
حالا این بار هم با تشکیلاتی به نام «جبهه مردمی نیروهای انقلاب» وارد انتخابات شده اند. سازوکاری که از همان ابتدای تشکیل مخالفان مهمی در درون خود این جریان داشت. از جبهه پایداری تا سعید جلیلی. در روزهای اخیر به جای اینکه براساس گفته های قبلی منتظر اعلام نام مصادیق مورد بررسی جبهه مردمی باشیم برخی خبرها از سوی رسانه ها یا از زبان شخصیت ها می شنویم که که نشانه هایی از وجود اختلاف در این جبهه را روایت می کنند. طبق همین خبرهاست که گفته شده علیرضا زاکانی به عنوان مصداق اصلی طیفی از جبهه مردمی برگزیده شده و براساس همین شنیده هاست که روایت شده احتمال به پایان رسیدن عمر جبهه مردمی در روزهای آتی شاید وجود داشته باشد.
زاکانی همان مساله مورد اختلاف است؟
اوایل هفته گذشته انتشار خبری در یکی از کانال های تلگرامی موجب شد که حرف و حدیث هایی در مورد مشکلات جبهه مردمی و سیر تحولات آن مطرح شود. با جزییات این خبر می شد پاسخ این سوال را یافت که چرا جلسات جبهه مردمی تشکیل نمی شود و یک به یک به تعویق می افتند در این خبر ماجرا اینگونه روایت شده است:«شاخه های استانی جبهه اصولگرایان موسوم به نیروهای انقلاب اسلامی(جمنا) طی روزهای اخیر به دلیل اختلافات درونی از هم پاشیده است. حضور گسترده عوامل علیرضا زاکانی در سطح استانها بعنوان مرکزیت استانی اصولگرایان جمنا مورد اعتراض برخی اعضای هیئت موسس این گروه سیاسی قرار گرفته است. بر همین اساس همایش اعضای شوراهای مرکزی اصولگرایان جمنا در استانها که قرار بود در هفته اول بهمن ۹۵ برگزار شود به تعویق افتاد. همین اختلافات درونی جمنا موجب شده که همایشهای مربوط به کمیتههای دانش آموزی و مهندسی اصولگرایان جمنا در مسجد الرحمن خیابان سپهبد قرنی تهران نیز تعطیل شوند.»
برخی از اعضای جبهه مردمی در ابتدا مختصات این خبر را تکذیب کردند . از جمله این افراد محمد حسن آصفری است که به خبرآنلاین گفت:«هیچ اختلاف داخلی در مجموعه نیست و فقط عامل تأخیر برگزاری گردهمایی اصولگرایان تهیه محل مناسب برای برگزاری مراسم است.» این عضو ستاد مردمی حبهه مردمی با تأیید لغو همایش سراسری اصولگرایان در روز ۲۸ بهمن گفته است: «به دلیل آنکه جمعیت زیاد است دنبال محل مناسبی برای برگزاری این گردهمایی هستیم و همین مسئله عامل به تعویق افتادن تاریخ مراسم شد.»
او در عین حال با رد خبری درخصوص انتخاب زاکانی به عنوان نامزد نهایی جمنا و حمایت ۸۰ درصد ۲۵۰۰ عضو مجمع عمومی این مجموعه از او و بروز اختلافات شدید میان اعضای جبهه به همین خاطر این چنین توضیح داده است:« هیچ اختلافی نیست من نمی دانم این خبر را از کدام لپ لپ درآوردند ولی هیچ تصمیمی هنوز برای انتخاب نامزد نهایی گرفته نشده است و نظر مجمع عمومی جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی برای انتخاب نامزد نهایی تعیین کننده است.»
زمان زیادی نگذشت که یک خبر دیگر تعویق نشست جبهه مردمی را تایید کرد. در این خبر آمده بود:«نشست کمیته دبیران استانی جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی صبح امروز سهشنبه ۲۶ بهمنماه با حضور دبیران استانی سراسر کشور برگزار شد.در این نشست گزارشی از اقدامات صورت گرفته در استانها ارائه و هماهنگیهای لازم برای برگزاری مجمع عمومی ملی جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی برگزار شد. برگزاری مجمع عمومی ملی جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی به روز پنجشنبه ۵ اسفندماه موکول شد.»
مساله ای با عنوان علیرضا زاکانی !
نکته همه این خبرها که به صورت رسمی و غیررسمی منتشر می شود مسالهای به نام «علیرضا زاکانی» است. او در انتخابات قبل هم تلاش داشت نامزد اصولگرایان باشد. مرور تحولات آن دوره در این خصوص شاید بتواند گره این تحلیل را باز کند . زاکانی در آن زمان در حالی که دبیرکلی رهپویان را بر عهده داشت ناگهان اعلام نامزدی کرد. او حتی با اعلام نامزدی سعید جلیلی هم حاضر به انصراف نشد.
این بر پیچیدگی معادلات انتخاباتی افزود. مولفه ای که البته چندان هم طولانی نشد. زاکانی از شورای نگهبان مجوز ورود به انتخابات دریافت نکرد و در عوض یک بیانیه صادر کرد. حمایت از حدادعادل و سعید جلیلی را وظیفه خود دانست، آن هم درست در شرایطی که خبرها حکایت از استقرار اعضای مرکزی جمعیت ایثارگران در ستادهای حدادعادل داشت؛ حسین نجابت بهعنوان رئیس، الیاس نادران بهعنوان سخنگوی اقتصادی، مجتبی شاکری بهعنوان سخنگوی سیاسی و مجتبی توانگر بهعنوان سخنگوی حدادعادل منصوب شدند.
این به معنی حمایت کامل از حدادعادل بود. بدبیاری برای تحولخواهان تمامی نداشت؛ حدادعادل انصراف داد و آنها ماندند در میانه سعید جلیلی و محمدباقر قالیباف. یک سرمایهگذاریهای دوجانبه انجام دادند.احمد نجابت عضو شورای مرکزی در ۲۱ خرداد (۳ روز مانده به انتخابات) با تاکید بر اینکه جمعیت ایثارگران و رهپویان انقلاب اسلامی از قالیباف و جلیلی در انتخابات حمایت خواهند کرد، گفت: «این دو تشکل سیاسی قالیباف و جلیلی را بهعنوان دو نامزد جریان اصولگرایی در رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری قبول دارند و باتوجه به اینکه انتخابات به مرحله دوم کشیده میشود هریک از این نامزدها که به مرحله دوم بروند حمایت ایثارگران و رهپویان را خواهند داشت.» آن انتخابات هم ره آوردی برای این چپگرایان اصولگرا نداشت.
این بار گویا تاریخ در حال تکرار است. عیلرضا زاکانی بار دیگر کرده قصد دارد در انتخابات نامزد شود . چراغ خاموش و بی صدا حرکت می کند اما می شود از تحرکاتش متوجه شده که چه در ذهن دارد . آذرماه همین امسال بود که خبرآنلاین درباره تحرکات انتخاباتی او و تشکل اش این چنین پیش بینی کرده بود :«دبیر کل رهپویان در اندک زمان باقی مانده تا آغاز رقابت های غیر رسمی انتخاباتی ناگهان از سمت خود استعفا می دهد. همزمان گمانه زنی ها در مورد احتمال نامزدی اش شدت می یابد . نکته همین جاست. علیرضا زاکانی برای ورود به انتخابات آماده شده است. او نقشه دوم تحولخواهان را پیش خواهد برد و رهبری خواهد کرد. یک نامزدی متفاوت.یک گمانه زنی ساده سیاسی می گوید شاید دلیل استعفای علیرضا زاکانی این بوده که در گیر و دار تشکیل جبهه متحد اصولگرایان برای انتخاب نامزد نهایی او به واسطه جایگاه حزبی اش ناچار به کناره گیری بر اثر فشارها نشود و یا اینکه هزینه نامزدی او از جانب ایثارگران و رهپویان به این شکل که آنها مدل وحدت را برهم زده اند پرداخت نشود. در چنین حالتی او یک بازیکن آزاد است که خود را مهیای ورود به انتخابات می کند بدون ورود پرسر و صدا آنهم در وضعیت پیچیده فعلی. تحولخواهان برنامه مدونی برای رقابت اردیبهشت ماه دارند. »
این بازیکن آزاد البته این بار تحرکات بی سر و صدای دیگری هم داشته که توانسته معادلات را به سود خود تغییر دهد. از جمله اینکه گفته شده تلاش های سازمانی او تواسته آرای افرادی را که قرار است نامزد جبهه مردمی را برگزینند جلب کند. سکوت این روزهای او آن هم در شرایطی که تا پیش از این بیش فعالانه کنش های سیاسی و سخنرانی های آنچنانی داشت نشانه ای بر تدوام تحرکات انتخاباتی است . او برای انتخابات دو راه پیش رو دارد؛ اول اینکه ممکن است در نهایت یکی از ۵ نامزد جبهه مردمی برای انتخابات باشد که از سوی این جبهه برای ثبت نام به ساختمان وزارت کشور برود ، راه دیگرش هم این خواهد بود که می تواند مانند سایر چهره های اصولگرا که ساز و کار جبهه مردمی را رد خواهند کرد شخصا برای ثبت نام اقدام کند و چشمش را به تصمیم شورای نگهبان بدوزد .
علیرضا زاکانی اخیرا گفته است :«مردم از روحانی عبور کرده اند » باید دید این تصویری از جامعه که در ذهن او پدید آمده و احتمالا به همین دلیل هم او را به فکر نامزدی در انتخابات انداخته است موجب خواهد شد که او را تا روز آخر در صحنه انتخابات نگه دارد و او حاضر به کناره گیری به نفع نامزد اصلی اصولگرایان نشود؟
- 19
- 4