موضوع دولت در سایه از آن مسائلی است که باتوجه به ویژگیهای خاص سیاستورزی در کشور ما، معمولا جزو تابوهای سیاسی بوده و بعضا وقتی گروه سیاستمداران خارج از دولت از چنین طرحی سخن میگفت، یا جدی گرفته نمیشد یا بهقول معروف بیش از حد جدی گرفته میشد تا آنجا که مورد انتقاد حاکمیت قرار میگرفت، چنانکه بهعنوان نمونه وقتی محمدرضا تابش ازجمله چند نماینده اصلاحطلب مجلس نهم که موفق به حضور در مجلس دهم نیز شد، هنگامی که پس از پیروزی قابلتوجه «لیست امید» ائتلاف اصلاحطلبان در انتخابات ۷ اسفند ۹۴ بهدلیل اینکه اکثر چهرههای این لیست افرادی نسبتا کمتجربه و ناشناخته بودند، از احتمال تشکیل «پارلمان در سایه» برای تقویت بنیه کارشناسی و سیاسی اصلاحطلبان داخل مجلس صحبت کرد و باوجود اینکه این پیشنهاد همزمان ازسوی برخی اصلاحطلبان تاثیرگذار بیرون پارلمان همچون موسوی لاری و شکوریراد نیز پیگیری شد، راه به جایی نبرد و ازسوی برخی نمایندگان و سیاستمداران اصولگرا نیز مورد انتقاد قرار گرفت.
با این حال پس از شکست اصولگرایان در انتخابات ریاستجمهوری اخیر، موضوع تشکیل دولت در سایه ازسوی اصولگرایان حامی رئیسی و همچنین شخص این کاندیدای ناکام مطرح شد و جالبتر آنکه سعید جلیلی دیگر چهره اصولگرا که باوجود برنامهریزیهای چندساله برای پاستور، درنهایت به نفع رئیسی کنارهگیری کرده بود، در جلسهای در دفتر کارش و با حضور برخی چهرههای سیاسی همفکر خود، از برگزاری نخستین جلسه دولت در سایه خبر داد و به این ترتیب، تلویحا خود را رئیس این دولت معرفی کرد.
جلیلی در همان نخستین جلسه با اشاره به ضرورت تشکیل یک دولت در سایه، بر فعالیت خود و همراهانش از ۴سال قبل تاکنون تأکید کرد و اساسا یکی از دلایل تشکیل آن جلسه را نیز قدردانی از این زحمات دانست و درعین حال در توضیح علت دوم گفت: جریانی که امروز ۱۶میلیون پشتوانه اجتماعی دارد باید نسبت به آینده امیدوار باقی بماند و افکار عمومی نیز به خوبی متوجه شود این جریان در عرصههای مختلف حرفهای جدی دارد. او خاطرنشان کرد: نباید هر ۴سال یکبار آمد و با کلیگویی رویکرد انقلابی را به مردم معرفی کرد بلکه این کار باید قدم به قدم، محله به محله و درطول زمان انجام شود تا نتیجه بدهد.
با این همه فارغ از اینکه این دولت در سایه به ریاست جلیلی تشکیل شود یا رئیسی، آنچه مسلم است حامیان این ایده در میان اصولگرایان کم نیستند و از قضا، جریان رقیب نیز که خود را اصلاحطلب میداند، عمدتا موافق است و درحالیکه چهرههای شاخصی همچون تاجزاده، صفایی فراهانی و رمضانزاده بارها گفتهاند که در صورتی که مرز نقد و تخریب از سوی اصولگرایان رعایت نشود، ایرادی بر این مسأله وارد نیست، الیاس حضرتی، نماینده اصلاحطلب مجلس نیز تشکیل دولت سایه را امری مثبت ارزیابی کرده است.
او به خبرآنلاین گفت: آنطور که رسانهها مطرح میکنند اگر رئیسی به دنبال تشکیل دولت در سایه باشد که البته اقدامی قابلدفاع است، این استنباط میشود که برای دور بعد نیز میخواهد وارد میدان شود. حضرتی درعین حال در پاسخ به این سوال که تا چه اندازه تشکیل دولت در سایه میتواند به سمت تخریب دولت مستقر پیش رود، گفت: انشاءالله تخریب در برنامه هیچ فردی وجود نداشته باشد. چراکه این امر خلاف اخلاق است و سودی هم ندارد. اما لازم است بگویم این امکان نیز وجود دارد که دولت در سایه به سمت تخریب حرکت کند.
- 16
- 1