پس از دو انتخابات مجلس دهم و شوراي شهر و روستاي پنجم كه زنان اصلاحطلب توانستند از طريق سهميهبندي كرسيهايي را كسب كنند، امروز تلاش ميكنند تا در كابينه دولت دوازدهم سهمي از زنان را بگنجانند. همين هم بود كه به گفته الهه كولايي، عضو هيات رييسه شوراي عالي سياستگذاري فعالان زن اصلاحطلب ديداري با اسحاق جهانگيري، معاون اول دولت داشتند تا زنان توانمندي را براي قرارگيري در سمت وزارت دولت دوازدهم معرفي كنند. اين فعال سياسي اصلاحطلب بيان ميكند كه نتيجه اين ديدار مثبت ارزيابي شده و به زودي مشخصات زنان توانمند براي ارايه به جهانگيري تكميل خواهد شد. در ادامه بخشی از گفتگوی الهه کولایی را بخوانید:
حضور زنان در كابينه دولت دوازدهم چقدر در پيشروي مطالبات زنان اهميت دارد؟
ترديدي نيست كه يكي از بزرگترين آموزههاي انقلاب اسلامي كه از ديدگاههاي امام خميني به جامعه انتقال پيدا كرد، نگاه انساني به زنان و مبارزه با ديدگاههاي ابزاري نسبت به آنان و به كار بردن هويت انساني و توانمنديهاي انساني آنها در عرصه سياست بوده است. همچنين در متن قانون اساسي جمهوري اسلامي نيز اين مساله به درستي مورد توجه قرار گرفته و گفته شده كه دولت بايد امكان فعليت يافتن استعدادهاي انساني همه شهروندان ايراني را فراهم كند. آنچه در نزديك به چهار دهه كه از پيروزي انقلاب ميگذرد، شاهد بودهايم حضور تاثيرگذار زنان در عرصه امور بر پايه اين آموزههاي حياتبخش بوده است.
در واقع زنان توانستند با پذيرش محدوديتها و ضوابط استانداردهاي قانوني حضور خود را در عرصه عمومي گسترش دهند و اين حضور در عرصه عمومي قدرت به شكلي تودهاي و عمومي در سطح تحولات اجتماعي بروز پيدا كرد. زنان مشاركت سياسي گستردهاي را در طول نزديك به چهار دهه گذشته تجربه كردهاند و نقش تعيينكننده و تاثيريگذاري در تحولات سياسي كشور در فراز و فرودهاي آن به عهده گرفتند. در كشور ما مانند همه كشورهاي جهان حضور زنان در عرصههاي اقتصاد و سياست يا حوزههاي قدرت موانع جدي داشته است كه ريشه در تاريخ يك جامعه پدرسالار دارد. صرف يك انقلاب سياسي عادات و برداشتها و نگرشهاي غيرانساني نسبت به زنان و توانمنديهاي آنها از بين نميرود. هرچند آموزههاي امام خميني راهگشا بود اما مقاومتهاي جدي نيز در برابر حضور زنان وجود داشت.
مجموعه زنان اصلاحطلب براي حضور در كابينه دولت چه اقداماتي را تاكنون انجام دادهاند؟
در طول دهههاي گذشته شاهد بودهايم كه زنان همواره در تحولات سياسي كشور و در شكل دادن به قدرت سياسي تاثيرگذار بودهاند اما سهم آنها در عرصههاي تصميمگيري همواره بسيار ناچيز باقي مانده است. البته در دوره اصلاحات شاهد جهشهايي در اين زمينه بوديم كه متاسفانه با ناتمام ماندن پروژه دگرگوني به نفع آحاد جامعه، از جمله زنان در دولتهاي نهم و دهم، شاهد بوديم كه اين دستاوردها با مشكل مواجه شد و برنامههاي سيستماتيك براي خانهنشين كردن زنان به اجرا درآمد. تنها برخي اقدامهاي نمايشي در جامعه دنبال شد. پس از انتخابات سال ٩٢ و به دنبال طرح شعارهاي آقاي روحاني در ايجاد فرصتهاي برابر براي همه شهروندان و از جمله زنان، اصلاحطلبان زن گامي ديگر به پيش نهادند و براي اجرايي كردن اين مطالبه بر تلاشهاي خود افزودند.
تجربه موفق زنان در انتخابات مجلس دهم و سپس در شوراي پنجم نشان داد كه اگر آنها بتوانند در مجاري تصميمگيري و در راس نهاد تصميمگيري قرار بگيرند، خواهند توانست تبعيضهاي ناروا عليه زنان را كاهش دهند. اصلاحطلبان توانستند براي بهبود موقعيت زنان در عرصههاي تصميمگيري گامهاي مثبتي را بردارند تا نهتنها در عرصه تودهاي و در سطح ملي بلكه در سطح نخبگان نيز موقعيت زنان را بهبود بخشند. نه بر پايه نگرشهاي صرفا دموكراتيك بلكه بر پايه حق دستيابي به بهترين توانمنديهاي جامعه، خواه زن و خواه مرد اين مسائل بايد مورد توجه قرار بگيرد. همه ميدانند زنان در دستگاههاي مختلف اجرايي نقش بسيار تاثيرگذار و سازندهاي را در طول سالهاي گذشته ايفا كردهاند. بدنه كارشناسي در كشور ما بيشتر از زنان تشكيل شده و بسياري از زنان در وزارتخانههاي مختلف به عنوان مديران پاييندستي توانستهاند نقش اثرگذار خود را در اجراي برنامههاي كشور تثبيت كنند. زنان در برخي دستگاههاي اجرايي و وزارتخانهها در مديريتهاي مياني و به ندرت در مديريتهاي والا حضور پيدا كردهاند. ضرورت استفاده از همه استعدادهاي انساني براي تحقق توسعه كشور امروز احساس ميشود. نتايج تجربههاي موفق نهتنها در سطح جهان بلكه در كشور خودمان نيز در پي انتخابات دولت دوازدهم و دوباره رسيدن آقاي روحاني به قدرت ديده ميشود.
بر اساس تجربههاي گذشته زنان اصلاحطلب سازوكارهاي نهادمندي را براي قرار دادن زنان در پستهاي تصميمگيري هدف قرار دادهاند. امروز بانك اطلاعاتي بسيار قدرتمندي از زنان توانمند و شايسته وجود دارد كه هر چند امكان تجربههاي مناسب براي پستهاي مديريتي براي بسياري از زنان فراهم نشده اما آنها توانستهاند در هر موقعيتي كه برايشان فراهم شده است توانمندي و شايستگي خود را به نمايش بگذارند. بنابراين بر پايه توانمندي و كفايت اجرايي زنان اصلاحطلب و ديگر فعالان سياسي و اجتماعي اهميت به كار گرفتهشدن زنان در پستهاي تصميمگيري را گوشزد كردهاند. در همين زمينه گفتوگوها نشستها و مذاكراتي هم در جريان بوده است.
در چينش كابينه دوازدهم چه بايدها و نبايدهايي وجود دارد و چه ويژگيهايي بايد داشته باشد؟
در مقايسه با كابينه يازدهم اين كابينه نيازمند به بازسازي جدي است تا انرژيها، تواناييها و ابتكارات جديد به آن راه پيدا كند. در اين چارچوب نيازمند آن هستيم كه تخصصها، توانمنديها و تجربههاي موفق را در يك رويكرد گسترده برپايه وسعت ديد مناسب كه نياز امروز جامعه است، مورد توجه قرار دهيم. بر همين اساس بايد همانگونه كه تعلق به مناطق و شهرهاي مختلف كنار گذشته ميشود، تعلق به جنسيت نيز به عنوان يك شاخص كنار برود. در چينش كابينه توانمندي، تجربه و شايستگيها بايد جاي هر نوع ضابطهاي از جمله دستهبنديها و گروههاي خاص خانوادگي يا جنسيتي را بگيرد. ما نيازمند آن هستيم كه تواناترين و با كفايتترين متخصصين و مديران موفق به كار گرفته شوند. بنابراين نيازمند شكلگيري اراده سياسياي هستيم كه اين امكان را براي زنان فراهم كند تا آنها كه تجربههاي موفقي داشتهاند و توانمندي خود را در مراحل مختلف به اثبات رساندهاند وارد مجموعه كابينه دولت دوازدهم شوند تا بتوانند در جهت بهبود شرايط كشور تاثيرگذار باشند.
چه وزارتخانههايي با رايزنيهايي كه مجموعه زنان اصلاحطلب داشتهاند، براي معرفي وزير زن مناسب ارزيابي شدهاند؟
در حوزههاي سياست و قدرت مانند وزارتخانههاي امنيتي، دفاعي و نظامي و سياسي مانند وزارت خارجه يا وزارت كشور به طور طبيعي فعلا پيگيري جدياي در حال شكلگيري نيست. ما بر اين باور هستيم كه زنان در وزارتخانهها بايد در سطوح بالاي مديريت راه يابند. در سطح معاونتها و مديران كل و سفرا و استانداران اين امكان بايد به زنان داده شود تا طبق توانمنديهايشان ارتقا پيدا كنند و سهم خود را در رفع نيازهاي كشور و پيشبرد اهداف توسعه به خوبي ايفا كنند. نبايد تصور كرد كه در حوزه كار و امور اجتماعي و وزارت علوم، وزارت اقتصاد، وزارت آموزش و پرورش و وزارت تعاون يا مسكن و شهرسازي و حتي صنعت زنان شايسته و كارآمد نداريم. مشكل مهم ارادهاي است كه بايد در راس دستگاههاي اجرايي روحاني و مشاورانشان شكل گيرد و راه را براي ارتقاي زنان هموار كند. همه به خوبي ميدانند افراد شايستهاي از بين زنان براي تصدي پستهاي مديريتي وجود دارد. نكته مهمتر اينكه تلاشها فقط به موضوع كابينه محدود نيست. ما بايد بتوانيم تعداد قابل قبولي معاونين زن و مديران كل زن متناسب با هر يك از دستگاهها يا حتي استانداران و فرمانداران را وارد عرصه مديريتي كشور كنيم. ما نيازمند تقويت نگرش مبتني بر شايستهسالاري و كنار گذاشتن شاخص جنسيتي هستيم چرا كه زن بودن و مرد بودن، نميتواند باعث ارزشگذاري در صلاحيتها باشد. ما نيازمند كنار گذاشته شدن ضابطه جنسيتي در انتخاب مديران در سطوح مديران در دستگاههاي اجرايي هستيم. كابينه فقط يكي از اين عرصهها است و تنها عرصه نيست.
جلسهاي كه زنان اصلاحطلب با آقاي جهانگيري داشتند، چه نتايجي در بر داشت و چه مسائلي در آن مطرح شد؟ آيا بنا است كه ليستي از زنان شايسته از سوي اصلاحطلبان زن به آقاي روحاني معرفي شود؟
خوشبختانه زنان شايسته و توانمندي در دستگاههاي مختلف اجرايي حضور دارند كه ميتوانند براي همكاري در دستگاه اجرايي در عرصههاي مختلف به كار گرفته شوند. تلاش ميشود تا از طريق دستگاههاي مختلف اجرايي اين زنان كه تاكنون شناسايي شدهاند؛ اطلاعاتشان تكميل و نهايي شود تا براي مذاكرات بعدي بتوان به نتايج قابل قبولي دست يافت. جلسه با آقاي جهانگيري در مورد طرح تقاضاي مطالبه بر حق و قانوني فعالان زن از معاون اول رييسجمهور و گوشزد كردن و يادآوري كردن وعدهها و شعارهاي آقاي روحاني و نقش زنان در پيشبرد برنامههاي توسعه بود. در اين موارد توافق وجود داشت اما مهم توافق روي افراد مناسب براي تحقق اين اهداف بود.
ليستي كه از زنان شايسته تهيه ميشود، چه زماني ارايه ميشود؟
به طور طبيعي مانند همه حوزههاي ديگري كه در مورد مديريتهاي اجرايي رايزني است، در اين حوزه نيز گفتوگو در حال انجام شدن است و اميدواريم كه نتايج قابل قبولي هم در بر داشته باشد. اين كار در جريان است.
- 10
- 1