چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۰۹:۳۰ - ۱۶ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۳۷۰۶
احزاب، تشکل ها، شخصیت ها

حمیدرضا جلایی پور:

اینبار روحاني فتيله را پايين كشيده

حمیدرضا جلایی پور,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,احزاب و شخصیتها

حميدرضا جلايي‌پور، عضو شوراي مركزي حزب اتحاد ملت ايران از جمله اصلاح‌طلباني است كه تمام‌قد پشت تصميمات و رويكردهاي رييس‌جمهور ايستاد. با اين حال حضور برخي چهره‌ها در كابينه دوم روحاني باعث شد كه جلايي‌پور سخن به نقد بگشايد. همين باعث مي‌شود كه عنوان كند كه از وضعيت دولت آتي نگران است.

 

اين فعال سياسي اصلاح‌طلب تاكيد مي‌كند كه مهم‌ترين مساله دولت همچنان اقتصاد است و رفع مشكلات اقتصادي نياز به تيمي قوي دارد. در چهار سال گذشته در سطوح مشاوره‌هاي عالي، آقاي نيلي نقش برجسته‌اي داشته است. آقاي طيب‌نيا در كار خودش فردي قوي بوده است. تيمي كه الان آقاي روحاني معرفي مي‌كند بعيد است بتواند تعهدات آقاي روحاني با مردم را تامين كند.

 

‌ سخنان حسن روحاني در دو مراسم تنفيذ و تحليف به نوعي بيانگر راهبردهاي اصلي دولت دوازدهم در حوزه‌هاي اقتصاد، سياست خارجي و سياست داخلي بود. از اين حيث تحليل شما از اين دو سخنراني رييس‌جمهور چيست؟

محتواي سخنراني‌هاي رييس‌جمهور در مراسم تنفيذ و تحليف نشان مي‌دهد كه رويكرد آقاي روحاني در حل و فصل مسائل كشور توسعه‌گرايانه است. اين توسعه‌گرايي فقط در حوزه اقتصادي نيست بلكه همه‌جانبه است. حتي او در اين دوره تاكيد بيشتري بر عدالت اجتماعي و نظام جامع تامين اجتماعي داشت. به عبارت ديگر آقاي روحاني در صحبت‌هايش نشان داد كه ديدگاه‌ها و خط‌مشي‌هايش با آنچه در چهار سال گذشته و در جريان انتخابات بيان كرده فاصله ندارد.

 

‌ اين سخنان را چقدر متناسب با گفتمان انتخاباتي و وعده‌هايي كه در طول ايام مبارزه‌هاي انتخاباتي از سوي ايشان ارايه شد، مي‌دانيد؟

صحبت‌هاي اخير رييس‌جمهور با مضمون اصلي گفتمان انتخاباتي‌اش منافاتي ندارد و خيلي هم سازگار بود. ولي مساله ديگري كه اين روزها مطرح است اين است كه چقدر كابينه معرفي شده با وعده‌هاي داده شده متناسب است. مساله و سوال اصلي در حوزه عمومي الان اين است.

 

‌ شما فكر مي‌كنيد مهم‌ترين اولويت او در بين مواردي كه ذكر كرد چيست؟

مهم‌ترين اولويت آقاي روحاني بر اساس آنچه اعلام كرده است، مساله اقتصادي يعني رفع بيكاري است. همه كارشناسان تاكيد مي‌كنند كه رفع مشكل بيكاري نيازمند سرمايه‌گذاري خارجي است. سرمايه‌گذاري خارجي هم نسبتي با سياست خارجي كشور دارد كه ايشان هم قولش را داده است. او حتي در انتخابات گفت كه به دنبال اين هستم كه به‌طور كلي تحريم‌ها را از بالاي سر كشور بردارم نه فقط تحريم‌هاي مربوط به هسته‌اي را! لذا در برابر دو مساله فوق روحاني تيم سياست خارجي را تغيير نداده است.

 

اميدوار هستيم كه بخش‌هاي دولت موازي هم با دولت آقاي روحاني همكاري كنند تا او بتواند آن سياست خارجي متناسب با سرمايه‌گذاري را تمهيد كند. اما مشكل ديگري كه ظاهرا دولت آقاي روحاني با آن روبه‌رو شده تيم اقتصادي است. مهم‌ترين مساله دولت همچنان اقتصاد است و رفع مشكلات اقتصادي نياز به تيمي قوي دارد. در چهار سال گذشته در سطوح مشاوره‌هاي عالي، آقاي نيلي نقش برجسته‌اي داشته است. آقاي طيب‌نيا در كار خودش فردي قوي بوده است. تيمي كه الان آقاي روحاني معرفي مي‌كند بعيد است بتواند تعهدات آقاي روحاني با مردم را تامين كند.

 

‌ در عين حال آيا اين توانمندي را در دولت دوازدهم مي‌بينيد كه بتواند به‌طور همزمان در تمامي حوزه‌هاي مذكور دستاوردهاي قابل قبولي ارايه كند؟

ما كه اميدواريم آقاي روحاني تحقق شعارهايش را از وزرايش بخواهد و وزرايش به اين حرف‌ها اعتقاد داشته باشند. همان‌طور كه آقاي روحاني بر راي ٢٤ ميليوني‌اش تاكيد كرده است اما در اين زمينه كمي احساس نگراني مي‌كنيم. با دولت اول آقاي روحاني مقايسه مي‌كنم. روحاني در دوره اول در مورد وزارت آموزش و پرورش قول‌هايي داد. مجلس شوراي اسلامي با او همكاري نكرد. هرچه ايشان افراد شايسته را معرفي كرد، راي نداده‌اند.

 

حالا خود روحاني اين‌بار فتيله را پايين كشيده و اين نگران‌كننده است. هم در وزارت علوم و هم در وزارت ورزش جاي نگراني وجود دارد. در حوزه اقتصاد هم كه آقاي روحاني فتيله را پايين كشيده است. جالب است كه در اقتصاد كه اصلا تحت فشار نبوده است. اتفاق مهم ديگر هم اين است كه بالاخره آقاي جهانگيري فرد صاحب تجربه‌اي بوده است كه استاندار و وزير موفق بوده و در دوره‌هاي كليدي نقش مثبتي را ايفا كرده است. در چهار سال گذشته هم در معاونت اولي نقش برجسته‌اي داشته است. ظاهرا در تركيب كابينه اقتصادي نظرات ايشان كمتر ديده شده است.

 

نمي‌دانم اين كار آقاي روحاني چقدر قابل دفاع باشد. دفعه قبل آقاي نجفي خودش يك رييس‌جمهور تراز اول بود. اين فرد به آقايان روحاني و جهانگيري مشاوره مي‌داد. حالا چطور آقاي روحاني مي‌خواهد اين خلأ را پر كند؟ بعيد است با نهاونديان و واعظي و آشنا پر شود. آقاي واعظي ممكن است مقداري با اصولگرايان ارتباط مثبت برقرار كند. ولي بعيد است كه بتواند حوزه‌هاي كارشناسي و اصلاح‌طلبان و نيروهاي جاافتاده كشور را بتواند با روحاني مرتبط نگه دارد. ببينيد اصلاح‌طلبان پايگاه راي و قدرت روحاني در برابر تندروها است و از طرفي واعظي با اصلاح‌طلبان گويي مشكل شخصي دارد. اينها نكات نگران‌كننده است.

 

‌ جبهه حاميان روحاني چه نقشي در پيشبرد بهتر اهداف دولت دارند؟

حاميان روحاني از او محكم دفاع مي‌كنند و خيلي هم دليل آن روشن است. رويكرد آقاي روحاني توسعه‌گرا است. همه زحمت كشيدند و ايشان ٢٤ ميليون راي آورده است. هنوز هم عرق‌شان خشك نشده و اميد دارند كه آقاي روحاني موفق شود. حتي با معيار اعضاي كابينه هم او را ارزيابي نمي‌كنند. معيار ما اين است كه آقاي روحاني چقدر بتواند اين كابينه را در چارچوب وعده‌هايي كه داده به كار ببندد. و همدلانه هم مي‌گوييم بخش‌هايي از كابينه آقاي روحاني راضي‌كننده نيست در برابر زحماتي كه كشيده شده است.

 

ضمن اينكه حاميان هم درك مي‌كنند روحاني تحت چه فشارهايي است. بالاخره مخالفين آقاي روحاني انتظار شكست نداشتند. رييس‌جمهور در زمان تبليغات انتخاباتي فتيله را مقداري بالا برد. و حالا به لحاظ تاكتيكي مقداري پايين كشيدن فتيله قابل درك است. اما تا كجا؟در بخش اقتصادي آقاي روحاني مي‌توانست بهتر عمل كند. ايشان سر تدبير امور اقتصادي كه زير فشار نبود. سازمان برنامه و بودجه را خوب بود طوري سازمان دهد كه براي دهه آينده احيا شود.

 

‌ تعامل روحاني با ساير بخش‌هاي حاكميت چگونه مي‌تواند منجر به دستيابي به اهداف بيشتري شود؟

تعامل روحاني با همه بخش‌ها خوب است. اصلا به لحاظ تحليلي او اعتقاد دارد كه مشكلات كشور از جمله بيكاري و سرمايه‌گذاري خارجي و حل مساله زيست بوم و اقليم ايران كه مشكلات مادر و مهمي هستند، بايد با همكاري همه قوا و نظام و نيروهاي جامعه مدني تدبير شود. مشكل ايشان اين است كه دولت موازي ممكن است با او همكاري نكند. حتي ممكن است كه مثل گذشته كارشكني كنند. ببينيد اهل سنت بيشترين مشاركت را در انتخابات داشتند و كساني كه در انتخابات شركت كردند بيشترين راي را به آقاي روحاني دادند. ولي در كاري تشريفاتي و ظاهري مثل مراسم تحليف نيز نمايندگان اهل سنت دعوت نشدند. اينها علامت‌هاي بدي است كه ارسال مي‌شود. آقاي لاريجاني هم چهار سال بعد كه از مردم لبنان نمي‌خواهد راي بگيرد از همين برادران و خواهران اهل سنت بايد راي بگيرد! آبروداري نكردند.

 

‌ اين تعامل چگونه بايد ظهور و بروز يابد كه از يك سو تعبير به وادادگي نشود و از سوي ديگر مانع كارشكني مخالفان قدرتمند او شود؟

اين همان كار سخت آقاي روحاني است كه بايد تعادلي بين وعده‌هاي داده شده و اجراي آنها برقرار كند. يعني از يك طرف بايد كاري كند كه حاملان دولت موازي كمتر كارشكني كنند. چيزي كه به او كمك مي‌كند صداقتي بود كه در دوره اول داشت. به مردم قول داده بود كه به فكر وزارت علوم باشد. وزير معرفي كرد و موفق نشد فرد دلخواهش را بگمارد و مردم و جامعه مدني ناراحت نشدند. اين تعادل‌ها را بايد بتواند حفظ كند. مهم‌ترين پايگاه قدرت آقاي روحاني پايگاه اجتماعي‌اش است و بايد مراقب آن باشد. اين نكته‌ها را ممكن است واعظي خوب توجه نكند.

 

‌ شما جبهه‌بندي سياست در ايران را به موافقان و مخالفان برجام تقسيم كرده‌ايد. همانطور كه مي‌دانيد از اين ناحيه برجام آبستن اتفاقات مختلفي است كه به ويژه از سوي ترامپ با تهديد مواجه شده است. در اين شرايط روحاني به عنوان نماد برجاميان چه كاري را بايد در دستور قرار دهد؟

همچنان جبهه‌بندي اصلي سياسي بين اصلاح‌طلبان و اصولگرايان نيست. در همين انتخابات نيز معلوم بود. جبهه‌بندي اصلي سياسي طيف وسيع ميانه‌رو‌ها در برابر تندروها است. در يك طرف ميانه‌روها هستند كه شامل اصلاح‌طلبان، اعتدالگريان و اصولگرايان معتدل وحتي تحول‌طلب‌هاي واقع‌نگر را شامل مي‌شود. اين طيف وسيع نگران ايران هستند و به دنبال حكمراني خوب هستند. آنها فكر مي‌كنند براي حل معضلات اقتصادي به توسعه نياز داريم. اين يك جريان وسيع است كه در انتخابات ٢٤ ميليون راي آورد. ١٨ ميليون هم كه راي ندادند. ٧ ميليون از ١٦ ميليوني هم كه به آقاي رييسي راي دادند هم اقتصادي بوده است و قول يارانه و كارانه را جدي گرفتند. طيف ميانه‌رو‌ها در برابر تندروها قرار دارد كه فكر مي‌كنم در ٤ سال آينده نيز ادامه پيدا كند.

 

‌ روحاني در سخنان روز تحليف بسيار قاطعانه در خصوص كارشكني امريكا صحبت كرد. در ادامه براي حفظ برجام چه وظيفه‌اي بر دوش برجاميان است؟

امريكا و ترامپ دل‌شان به حال ما نسوخته است. آنچه به دولت روحاني كمك مي‌كند اين است كه چقدر بتواند نيروهاي اصلي كشور يعني سه قوه و نيروهاي جامعه مدني و دولت را در جهت شعاري كه داده پيش ببرد. يعني در جهت توسعه همه‌جانبه، جلب تعامل با دنيا و جذب سرمايه‌گذاري و رعايت حقوق شهروندي و احترام به فضاهاي كسب و كار برابر و احترام به فضاهاي علمي و دانشگاهي و فرهنگي. اين انسجام باعث مي‌شود كه آقاي روحاني در دنيا نيز عزت‌مندانه كار كند. در يك سال آينده شرايط حساسي داريم. ترامپ فرد نامتعادل و شري است. در انتخابات بعدي چه بسا جمهوريخواهان شكست بخورند و تا آن زمان ترامپ به هر حال خطرناك است. ما بايد با انسجام قوي داخلي در برابر ترامپ نامتعادل بايستيم.

محمدحسين مهرزاد

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 18
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش