جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۰:۲۲ - ۱۶ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۳۸۲۳
احزاب، تشکل ها، شخصیت ها

نقدی بر نگاه عباس عبدی به ابراهیم یزدی

عباس عبدی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,احزاب و شخصیتها

آقای عباس عبدی چندی پیش به مناسبت درگذشت دکتر ابراهیم یزدی، دبیر کل فقید نهضت آزادی ایران، مطلبی را در روزنامه اعتماد منتشر كردند که در بسیاری از سایت‌ها و خبرگزاری‌ها نیز بازتاب پیدا کرد. ایشان در آن مطلب تلاش کرده‌اند که براساس فهم پراتیک از نهادگرایی و تحزب در ساحت سیاسی جامعه، به ترسیم مشی عملی دکتر یزدی در طول مدت رهبری در نهضت آزادی بپردازند و عملکرد وی را با الهام از سنجه‌های ذهنی و تئوریک خود به‌عنوان

 

نمودهای بارز عملی و الگوهای قابل‌تعمیم در سطح کنشگران سیاسی قلمداد كنند. لیکن رهیافت قیاسی ایشان که برپایه عیارسنجی موقوف به زمان استوار است باعث شده نه‌تنها مسیر حرکتی ابراهیم یزدی را در امتداد مسیر استاد خود یعنی مهندس بازرگان ندانند بلکه معیار سنجش را عملکرد دکتر یزدی قرار داده و به‌عبارت‌دیگر، سلف را به خلف سنجیده‌اند.

 

آقای عبدی آورده‌اند: «به نظرم ظرفیت مرحوم یزدی بیش از این بود كه دیده شد ولی میراث سیاسی مناسبی را به ارث نبرد تا این ظرفیت به فعلیت درآید...» این عبارت یادآور جمله معروف یکی از شخصیت‌های برجسته انقلاب است که یک بار گفته بودند «اگر بازرگان بمیرد نهضت آزادی نیز خواهد مرد». اما آنچه درواقع اتفاق افتاد استمرار این جریان فکری و سیاسی بر پایه اندیشه‌های رئالیستی و اعتدال‌گرایانه مهندس بازرگان بود که اتفاقا خود آقای عبدی هم بر همین مشی مألوف در قاموس عملکرد مدیریتی دکتر یزدی اذعان دارند: «این استمرار نشان از دو ویژگی مهم دارد؛ یكی قدرت انطباق‌پذیری با شرایط به‌نسبت گوناگون در این شش دهه گذشته است و دیگری واقع‌گرایی نسبی و پرهیز از هیجانات سیاسی است كه بسیاری از سیاستمداران دچار این ویروس ویرانگر می‌شوند».

 

سؤال اینجاست که چه میراثی گرانبهاتر از همین مشی اعتدال و آرامش که از بنیان‌گذار این جریان به خلفش به ودیعه گذارده شده و اگر دکتر یزدی این خصوصیت را نزد بازرگان نیاموخته و تمرین نکرده، در کجای فعالیت‌های انقلابی و حتی چریکی‌اش آموخته است؟

 

و بالاتر اینکه این مشی پرهزینه اما پرفایده در همان حزبی نهادینه شد که مرحوم ابراهیم یزدی وارث مسئولیت خطیر رهبری‌اش بود در کنار اینها و باتوجه به این قول معروف که «الوارث کالموروث»، همچنان‌که نهضت آزادی ایران به‌عنوان یک جریان فکری و سیاسی برخاسته از آموزه‌های دینی و قرآنی، میراث ارزشمند مهدی بازرگان در عرصه سیاسی و اجتماعی این کشور بود، خود ابراهیم یزدی نیز میراث آموزه‌ها و تجربیات و تفکرات بازرگان برای نهضت آزادی و عموم کنشگران سیاسی بوده است و به همین دلیل است که بسیاری از آشنایان به امر، یزدی را آیینه تمام‌نمای اندیشه‌های سیاسی بازرگان می‌دانند.

 

مع‌الاسف آقای دکتر عبدی در خوشبینانه‌ترین حالت به‌دلیل عدم شناخت کافی از سیره فکری این دو سیاستمدار کهنه‌کار، از درک ارتباط زنجیره‌وار تفکرات این دو نفر غافل مانده و سیره رفتاری آنها را در مقام قیاس باهم به ترازو نهاده‌اند. به نظر می‌رسد آقای عبدی با متمایزكردن وجوه معتدل و مشی آرام و صبور دکتر یزدی سعی كرده‌اند که اتفاقات پیش‌آمده در سال‌های اولیه انقلاب را که حول‌وحوش نهضت آزادی شکل گرفت به‌نوعی تندروی تعبیر كنند و این‌گونه نتیجه بگیرند که: «شاید اگر نهضت آزادی از ابتدای انقلاب با خط‌مشی دكتر یزدی پیش می‌رفت،

 

نه آن انشعاب مهم اول انقلاب میان نهضت آزادی رخ می‌داد و نه آن كناره‌گیری از حكومت و قدرت را شاهد بودیم و دراین‌صورت و به‌احتمال‌فراوان می‌توان گفت كه نقش نهضت آزادی در ادامه جمهوری اسلامی ایران نقش سازنده و برجسته‌ای می‌بود و چنین در حاشیه قرار نمی‌گرفت...» و این جای تعجب است که تلاش دولت موقت منتسب به نهضت را برای پرهیز از هرگونه اصطکاک سیاسی و تنش اجتماعی و حاکمیتی که به شکلِ استعفا نمود پیدا کرد، در دایره افراط لحاظ کنیم و آن را در مسیر حفظ آرامش و ثبات انقلاب به قدرالسهم نهضت آزادی بررسی نكنیم. شاید

 

آقای عبدی مخالفت دولت موقت با حمله دانشجویان به سفارت آمریکا را نمونه تندروی می‌دانند و شاید هم مخالفت سران دولتی و غیردولتی نهضت آزادی با برخی اقدامات اوایل انقلاب و محدودیت‌های سیاسی و اجتماعی، نمونه تندروی باشد اما هرچه هست قطعا خود ایشان هم قبول دارند که خروج از دولت و حضور در مجلس آن هم به استناد رأی ملت و فعالیت پارلمانتاریستی که دیگر افراط نیست. حتی اگر همه اینها هم تندروی باشند باز هم بسیار محافظه‌کارانه‌تر از تئوری‌های خروج از حاکمیت و عبور از خاتمی در دهه ٨٠ از سوی اصلاح‌طلبانی است که مدعی گفت‌وگو و پرهیز از هیجانات سیاسی و انطباق‌پذیری با تحولات جامعه و متعهدبودن به اصول اعلامی بودند و هستند.

 

البته ترسیم نمودار فکری و عملی دکتر یزدی از سوی آقای عبدی که به‌عنوان میراث ایشان برای کنشگران سیاسی در یادداشت مذکور درج شده، نشان‌دهنده توجه قابل‌تحسین ایشان به منش عملی دکتر یزدی است. اما آنچه فراموش کرده‌اند این است که همین میراث، ثمره بنیان فکری و رفتاری عمیق و مستحکمی است که از سوی بازرگان و سایر مؤسسین نهضت آزادی در ساحت سیاسی ایران ریشه دوانید و از جانب مرحوم دکتر ابراهیم یزدی به‌صورت مدون‌تر و مستحکم‌تر برای کنشگران و حتی قابل‌اندازه‌گیری‌تر برای تحلیلگران بروز و ظهور خارجی پیدا کرد.

روح‌الله رحیم‌پور مطلق

 

 

 

 

 

sharghdaily.ir
  • 10
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش