اعتمادآنلاین،در کنار تلاشی که برای ساماندهی احزاب کشور در کمیسیون ماده ۱۰ احزاب در جریان است؛ گروه هایی هم هستند که در کنار فعالیت های سیاسی خود اعتقادی به مجوز گرفتن ندارند. تشکل هایی مانند جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم که اعضای آنها را صرفا روحانیون تشکیل می دهند، از این دست تشکل ها هستند. سیدحسین موسوی تبریزی دبیرکل مجمع محققین و مدرسین حوزه علیمه قم که تشکل زیرمجموعه او از احزاب شناسنامه دار است در گفت وگو با «اعتمادآنلاین» تاکید دارد که فعالیت سیاسی داشتن از نظر شرعی و قانونی بلامانع است و گروه های بدون مجوز صرفا از حمایت وزارت کشور محروم میشوند.
کمیسون ماده ۱۰ احزاب براساس قانون احزاب تصمیم به ساماندهی احزاب گرفته است و نظرتان درباره این قانون چیست؟
قانون گذاشته شده است؛ البته از یک جهت خوب است که احزابی که غیرفعال هستند یا اعضای کمتری دارند، خود را تقویت می کنند، از این نظر خوب است. اما مشکل اینجاست زمانی که برای اجرای این قانون گذاشته اند کم است. بعضی احزاب نمی توانند در این مدت خود را با قانون وقف دهند و کنگره های خود را تشکیل دهند. به هر حال این اهمیت دارد که بتوان با این روش احزاب را تقویت کرد و اگر این اتفاق بیفتد خوب است.
گروه هایی هستند که از وزارت کشور مجوز لازم را ندارند اما فعالیت سیاسی می کنند؛ نظرتان درباره فعالیت های خارج از چارچوب این گروه چیست؟
فعالیت سیاسی نباید حتما در چارچوب حزب باشد یا در وزرات کشور ثبت شود. تفاوت در این است در صورتی که ثبت شده باشند از امکاناتی که اگر دولت بدهد، که نمیدهد؛ استفاده می کنند. اما به طور کل فعالیت حزبی کار امر به معروف نهی از منکری است، هر کس و هر گروهی (همان طور که یک فرد بر روی منبر می رود) که بخواهد فعالیت کند و اسمی برای خود بگذارند می توانند. این از نظر قانونی ایرادی ندارد تنها رسمی نمی شود یعنی آن امکاناتی که وزارت کشور می خواهد در اختیار احزاب قرار دهد، تعلق نمی گیرد؛ در واقع بودجه (یارانه) به احزابی که مجوز ندارند تعلق نمی گیرد. اما اگر خود گروه های مختلف کار سیاسی انجام دهند و برنامه های سیاسی داشته باشند قانونا و شرعا ایرادی ندارد.
باتوجه به اینکه وزارت کشور موظف کرده که اگر کسی فعالیت حزبی و سیاسی می کند باید، مجوز داشته باشد تکلیف جوامع و تشکل های سیاسی – روحانی را که مجوز ندارند اما فعالیت سیاسی می کنند چگونه می بینید؟
خب جوامعی مانند جامعه مدرسین و جامعه روحانیت مجوز ندارند و همان طور هم که گفتم از نظر قانونی و شرعی ایرادی ندارد؛ اگر بخواهند حزب باشند باید این شرایط را داشته باشند.
اینکه در قالب روحانیت بدون مجوز فعالیت سیاسی می کنند بدون اشکال می دانید؟
نه تنها روحانیت بلکه غیر روحانیت هم می تواند، اما به عنوان حزب رسمی که وزارت کشور از آنها حمایت کند شناخته نمی شوند.
اینکه فعالیت سیاسی تاثیرگذار دارند، به خود فراحزبی نگاه می کنند و از قانون پیروی نمی کنند بدون ایراد است؟
نه خود را فراحزبی نمی دانند بلکه خود را به عنوان حزب نمی شناسند.
به هر حال گروهی هستند که فعالیت سیاسی تاثیرگذار در وضعیت سیاسی کشور دارند؟
من با گروه های خاص کاری ندارم. عده ای ممکن است که خود را خدای روی زمین هم بدانند. من کاری به گروه های دیگر ندارم در پاسخ به سوال کلی شما کردید که عده یا گروهی از تحصیل کردگان گاهی مقالاتی می نویسند، مجله چاپ می کنند، در مواقع لازم تبلیغات می کنند و ... این از باب امر به معروف نهی از منکر ایرادی ندارد و بر همه مسلمان ها هم واجب است و در قانون اساسی ما هم آمده است. در قانون اساسی هم نیامده که این امر به معروف نهی از منکر باید در قالب حزب باشد. عقیده هایی که وجود دارد و خود را مافوق دیگران می دانند بحث دیگری است اما در کل این نوع فعالیت ها ایرادی ندارد.
شما به عنوان مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم تا زمان تعیین شده که ۱۴ آذر است کنگره خود را برگزار می کنید؟
نه بعید می دانم ما به این زودی نمی توانیم کنگره داشته باشیم.
اما از قانون احزاب پیروی می کنید؟
بله از قانون پیروی می کنیم اما در صورت امکان چون برخی مفاد آن سخت است. تصویب کرده اند که در شهرستان هایی که بالای ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارند باید دفتر داشته باشید و ... ما چون برخی از این امکانات را نداریم ممکن است از این جهت پیروی نکنیم وگرنه قانون گذاشته شده و باید رعایت شود.
یعنی احتمال آن وجود دارد درخصوص این مواردی که انجام آن برای احزاب سخت است؛ اصلاحیه دهند؟
به نظر من باید این کار را انجام دهند و برخی این موارد را اصلاح کنند؛ بالاخره باید بتوان آن را به صورت اجرایی درآورد و تقویت در اشکال دیگر به مرور انجام شود.
- 18
- 6