اعتمادآنلاین، تشکیل حزبی به وسیله یاران حلقه اول لاریجانی قطعیت یافته است. آنگونه که بهروز نعمتی از افراد عضو هیات موسس این حزب به اعتمادآنلاین گفته آنها در حال تدوین اساسنامه هستند و از همه طیفهای سیاسی از اصلاحطلب گرفته تا اصولگرا در آن حضور دارند و تلاش دارند تا این حزب فراجناحی باشد. شنیدهها حکایت از این دارد که علی لاریجانی با تشکیل این حزب موافقت کرده و کارها زیر نظر او در حال انجام است. در این میان صحبتهایی هم با شیخ علیاکبر ناطق نوری انجام شده است. او قرار است رهبری معنوی این حزب را برعهده داشته باشد که بسیاری این موضوع را بازگشت دوباره او به فضای سیاسی می دانند.
جلال جلالیزاده فعال سیاسی اصلاح طلب در گفتوگو با «اعتمادآنلاین» معتقد است که لاریجانی و ناطق نوری از اصولگرایان بریدهاند و به سمت اصلاح طلبان گرایش پیدا کردهاند و هر چند خود را اصلاحطلب نمیخوانند اما در موضعگیری و رفتارهایشان گاهی علامتها و نشانههای اصلاحطلبی دیده میشود. او همچنین بیان میکند که مثلث شیخ ناطق نوری، علی لاریجانی و حسن روحانی در آینده علاوه براینکه به نفع سیاست کشور است همچنین موجب ائتلاف آنها با اصلاحطلبان خواهد شد.
این روزها بحث تشکیل حزبی از طرف حامیان آقای لاریجانی و با لیدری او مطرح می شود و صحبت این هم هست که شیخ ناطق نوری رهبری معنوی این حزب را عهده دار شود. اگر شیخ ناطق نوری به فضای سیاسی کشور بازگردد با چه اثراتی همراه خواهد بود؟
به نظر من بحث تشکیل حزب و انجام کار گروهی در فضای سیاسی بسیار ارزشمند است و می تواند جامعه را از رکود و سکون خارج کند و نشاط را به جامعه برگرداند. حضور آقای ناطق هم با توجه به وضعیت سیاسی و موضعگیریهای ایشان میتواند برای جامعه مفید باشد. تحت هر عنوانی وجود شخصیتی مانند آقای ناطق و بازگشتشان باعث یک نوع نشاط و شادابی در جامعه سیاسی میشود.
به هر حال به نظر میرسد اصولگرایان هم به این نتیجه رسیدهاند که تشکلهای گذشته دیگر کارساز نیستند و نیاز به یک نوع بازیگری جدید در فعالیتهای سیاسی است. با توجه به این وضعیت معتقدم اگر بازگشت آقای ناطق نوری به جامعه با یک نوع نگرش جدید و با تصمیم به ایجاد تحولات در فضای سیاسی همراه باشد، قطعا موثر است اما اگر صرفا این حضور یک مسئله صوری و ظاهری باشد شاید به نفع آقای ناطق هم نباشد.
اینکه لاریجانی و شیخ ناطق نوری با هم در یک حزب حضور داشته باشند چه پیام سیاسی را به همراه خواهد داشت؟
این همراهی به نظر من موجب جلب بسیاری از افرادی خواهد شد که از اصولگرایان سرخورده شدهاند؛ هچنین میتواند افرادی که به دنبال پست و مقام هستند یا افرادی را که در جامعه بیتفاوت هستند و علاقهمندند تا به نوعی در یک حزب فعال باشند به خود جلب کند. معتقدم هرچند آقای لاریجانی و آقای ناطق نوری به نوعی از اصولگرایان بریدهاند و به سمت اصلاحطلبان گرایش پیدا کردهاند، اما بین ناطق و لاریجانی تفاوتهایی در موضعگیریها و مسائل سیاسی است که شاید این ائتلاف و اتحاد بتواند تداوم داشته باشد.
اینکه ترکیبی از لاریجانی، حسن روحانی و شیخ ناطق نوری در آینده سیاسی ایران به وجود آید به نظر شما چه تاثیری بر سیاستورزی اصلاحطلبان در آینده خواهد داشت؟
با توجه به اینکه این افراد خود را اصلاحطلب نمیدانند اما در موضعگیری و رفتارهایشان گاهی علامتها و نشانههای اصلاح طلبی دیده میشود، به نظر من وجود چنین تشکیلاتی هم به نفع اصولگرایان و هم به نفع اصلاح طلبان است.
اگر این حزب به عنوان یک حزب مقتدر و با قابلیت زیاد در جامعه ظاهر شود بیشتر می تواند این گروه ها را منسجم کند و به فعالیت بیشتر او منجر خواهد شد. علاوه بر این به نظر میرسد که مرزها در آینده برای اصلاحطلبان بیشتر مشخص میشود؛ به هر حال در این میان افرادی از لاریجانی حمایت میکنند و برخی دیگر از آقای ناطق نوری، چون فضا برای اصلاحطلبان آنگونه که لازم است وجود ندارد و اینها میتوانند در آینده با اصلاحطلبان ائتلاف کنند.
یعنی فکر می کنید در آینده همچنان فضا برای اصلاحطلبان محدود خواهد بود و حضور این سه ضلع میتواند کمک کند تا اصلاحطلبان خواستههای خود را بهتر پیش ببرند؟
تصور من براین است. هرچند به نظر من ایجاد محدودیت برای اصلاحطلبان نه به نفع نظام و نه به نفع کشور است. اما اگر عقلای قوم در جناح مقابل نظرشان بر این باشد که رقیب قدرتمندی در جامعه داشته باشند تا بتوانند بیشتر جولان دهند نیاز به این است که اصلاحطلبان را درک کنند و ارزش و جایگاه اجتماعی آنها را تشخیص دهند، تا حتی در مواقع ضروری بتوانند باید یکدیگر همفکری کنند.
اگر قدرت و اقتدار این سه ضلع در آینده سیاسی کشور تثبیت شود فعالیتهای سیاسی را در آینده ایران چگونه میبینید؟
فکر میکنم با توجه به تجربیاتی که این آقایان در کشور داشتهاند و توقعات و انتظارات مردم را هم میشناسند و میدانند که تمایل مردم به کدام سمت است و نیازهای اقتصادی سیاسی و فرهنگی جامعه را تشخیص دادهاند، بنابراین میدانند که اگر با اصلاحطلبان هم بنای همکاری داشته باشند به مصلحت مردم است.
- 11
- 5