غرویان در گفتوگو با اعتمادآنلاین گفت: «حجاب برای خانمها و آقایان البته به خصوص برای خانمها از واحبات شرعی و دینی است؛ مثل اینکه می دانیم نماز بلاشک از واجبات و ضروریات دینی و شرعی است؛ بنابراین در اینکه حجاب از ضروریات دینی است بحثی وجود ندارد و مورد اجماع همه علما و فقهاست. اما مسالهای که وجود دارد این است که آیا رعایت کردن حجاب باید اختیاری باشد یا اجباری!»
غرویان اظهار کرد: «نماز هم یک ضرورت دینی و شرعی اما خواندن یا نخواندن آن امری اختیاری است؛ در اینکه شرع گفته خواندن نماز واجب است حرفی نیست اما انجام آن به اختیار افراد گذاشته شده است.»
این استاد حوزه با طرح این سؤال که «آیا حکومت باید رعایت حجاب به عنوان واجب شرعی را به عنوان امر قانونی بر مردم اجبار کند یا بگوید حجاب یک ضرورت شرعی است اما عمل به آن به اختیار خود مردم است؟» گفت: «برخی علما تفاوتی بین حجاب و نماز مطرح مطرح میکنند و می گویند حجاب یک جنبه اجتماعی دارد اما نماز امری فردی است بنابراین چون حجاب جنبه اجتماعی دارد و اگر افراد بدون حجاب به خیابان و ملأعام ترویج فساد و گناه میشود بنابراین حکومت وظیفهاش است که با بی حجابی مبارزه کند.»
او در همین حال اضافه کرد: «در مقابل برخی به کشورهای اسلامی که حکومت اسلامی هم بر آنها حاکم است اشاره میکنند که در آنجا نیز حجاب شرعاً واجب است اما اجرای آن را به اختیار مردم گذاشتهاند؛ مثل عراق و سوریه که آنها هم کشورهای دینی هستند و آنها رعایت حجاب در اختیار مردم است. در اینجا علما می گویند باید دید نتیجه و خروجی اجباری و اختیاری بودن حجاب چیست؟ اگر رعایت حجاب را قانونی کنیم اخلاقیات بهتر حفظ میشود یا اگر اختیاری باشد؟ که در اینجا دو نظر هست برخی می گویند اگر اجباری کنیم این بهتر جواب میدهد و عدهای می گویند نه اگر اختیار بگذاریم بهتر است؛ آنهایی که میخواهند رعایت میکنند و آنهایی که رعایت نمیکنند خودشان آسیب می بییند.»
غرویان افزود: «این اختلاف نظر بین علما و صاحب نظران بر سر وجوب حجاب و اجباری بودند آن است. به عقیده من باید این مسائل در تلویزیون، صداوسیما، مطبوعات، حوزه و دانشگاه به بحث گذاشته شود. به خصوص بحث بر سر تطبیق و مقایسه حجاب در ایران با کشورهایی مثل عراق و سوریه و ترکیه.»
او با اشاره به اقدامات اخیر برخی زنان که به دختران خیابان انقلاب شهرت یافتند گفت: «قبل از این هم عدهای در داخل ماشینها هم حجاب را برمی دارند، کم کم در خیابان و در کوچه و بازار هم این حرکت را انجام میدهند؛ بنابراین این مساله ضمن اینکه در حوزه و دانشگاه و رسانه باید به بحث گذاشته شود باید مدیریت هم شود. با برخوردهای چکشی این مسائل فکری حل نمیشود. برخورد چکشی رفتار واکنشی به دنبال خواهد داشت؛ در حالی که مقوله حجاب و رعایت آن یک مساله فرهنگی و فکری است و باید منطق و فلسفهاش برای مردم به خصوص نسل جوان تبیین شود.»
غرویان به تحولات و اصلاحات اخیر در عربستان درباره زنان اشاره کرد و گفت: «در عربستان که پایگاه وحی و مرکز قبله مسلمین است تا چندی پیش اجازه رانندگی را به زنان نمیدادند اما الان این اجازه را به آنان دادند، همچنین درباره ورود زنان به سیما و ورزشگاه هم ممنوعیتهایی وجود داشت که با اصلاحات اخیر برطرف شده است؛ بنابراین برای مسائلی از این دست باید به عرف و شرایط جامعه توجه داشت و باید دید جامعه چه عرفی را میپذیرد و خواستهاش چیست.»
- 17
- 6