سه شنبه ۰۲ اردیبهشت ۱۴۰۴
۰۸:۵۴ - ۲۲ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۶۴۵۸
احزاب، تشکل ها، شخصیت ها

ياران قاليباف قدمی ديگر برااستحاله اصولگرايی برداشتند

محمدباقر قالیباف,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,احزاب و شخصیتها

اصولگرايان هر روز با بحران‌هاي هويتي جديد روبه‌رو مي شوند و اين رويه سبب شده است تا چند وقت يك بار برخي از شخصيت‌هاي منتسب به اين جناح سياسي برنامه‌هايي را براي نجات اصولگرايي ارائه دهند ولي از آنجايي كه افراد حاضر در اين جناح سياسي هركدام خود را داراي جايگاه مي‌دانند، نتيجه‌اي نصيب آن‌ها نمي‌شود. در همين حال بعد از شكست سنگين محافظه‌كاران در برابر ملت در سال‌هاي اخير، عقلاي اين جناح تصميم گرفتند كه خود را از آن پوسته ساكن و سنتي اصولگرايي جدا كرده و براي ابقاي خود رويكردهاي جديدي را ارائه دهند.

 

محمدباقرقاليباف را مي‌توان در زمره اين شخصيت‌هاي سياسي خواند؛ فردي كه در انتخابات‌هاي گوناگون قرباني زياده‌خواهي سران جريان اصولگرا شد و حال تصميم‌گرفته است با پروژه نواصولگرايي دنيايي جديد را براي طرفداران اين نوع تفكر سياسي ترسيم كند و در همين حال روز گذشته مانيفست نواصولگرايي را نيز ارائه كرد.

 

نامه خاص

ماجرا از اين قرار بود كه ۳۱ تیر ۱۳۹۶ محمدباقرقاليباف در نامه‌اي ‌با ابراز اینکه به این باور رسیدم که تغییر اساسی در نحوه کنش جریان اصولگرایی یکی از مطالبات اصلی امروز شما جوانان مؤمن و دلسوزِ انقلاب و کشور است، تأکید کرد که اصول‌گرایی باید با حفظِ مبانی و ارزش‌هایِ انقلابیِ جمهوریِ اسلامی، حرکت در راستایِ «نو‌اصول‌گرایی» را هرچه زودتر آغاز کند. وي كه نامه را به جوانان به اصطلاح انقلابي نوشته بود در متن آن آورد كه در ماه‌های گذشته بسیاری از شما به‌صورت حضوری و غیر‌حضوری با من از دغدغه‌های جدی خود درباره آینده کشور و انقلاب سخن گفتید.

 

این شور و شوق و احساس مسئولیت تحسین‌برانگیز شما مرا بر آن داشت که دست به قلم برده و برخی نگرانی‌های خودم را با شما و مردم عزیزمان در میان بگذارم. پایان رقابت‌هایِ انتخاباتی به‌معنای فراموش کردن ناکارآمدی‌های دولت مستقر یا نادیده‌گرفتن برخی خطاهای دوستان جبهه انقلاب نیست. ناکارآمدی در حل معضلاتِ اقتصادی، گذران زندگی همراه با آرامش خاطر را برای بسیاری از مردم، روز به روز دشوارتر می‌کند و این در حالی است که عده‌ای می‌خواهند برای فرار از مسئولیت و پاسخگویی، هرگونه انتقادی را با نسبت دادن به رقابت‌های انتخاباتی نادیده گرفته و کم‌اهمیت جلوه دهند؛ هر زمان که به‌سودشان باشد به رقابت‌هایِ انتخاباتی ارجاع می‌دهند و هر زمان که به‌ضرر‌شان باشد می‌گویند رقابت تمام شده است.

 

این برخورد دوگانه خطر هدر‌رفتن سرمایه اجتماعی و ملّی را به‌همراه دارد؛ گویی دولت خود را بی‌نیاز از سایر مردمی می‌داند که به هر دلیلی به رييس‌جمهور مستقر رأی نداده‌اند. کیست که نداند دعواهای سیاسی غیرضروری چند هفته گذشته برای آن بوده که معضلات و ناکارآمدی اقتصادی به حاشیه برده شود. در حالی که خبر تعطیلی بنگاه‌های تولیدی و بیکار شدن کارگران یکی پس از دیگری شنیده می‌شود و مردم، نگران عواقب سیاست‌های بانکی و تداوم رکود هستند، ريیس‌جمهورِ محترم حرف از پایان دوران رکود می‌زند.

 

این تناقض را ای‌بسا تنها با راه‌اندازی جنجال‌های سیاسی بتوان حل کرد وگرنه مردم به‌چشم خود می‌بینند که دولت مستقر به‌جای حل مشکلات کلان اقتصادی کشور، بر طبل حاشیه‌سازی و ایجاد شکاف در حاکمیت و اداره کشور می‌کوبد. در برابر این نگرانی‌های دلسوزانه، دو پرسش بیش از هر چه، ذهن من را به خود مشغول کرده است: پرسش اول این که ناکارآمدی دولت زمینه را برای تغییر در وضع موجود در افکار عمومی مهیا کرده بود، چه عواملی باعث شد که ما این فرصت بزرگ را هم مانند گذشته از دست بدهیم و در عمل اجازه بدهیم با تثبیت مدیریت خسته، بسته و زاویه‌دار با گفتمان انقلاب اسلامی و منافع ملی، زندگی جاری مردم و آرمان‌های انقلاب اسلامی چهار سال دیگر در بیم و نگرانی سپری شود؟

 

و در پی این سوال، پرسش بعدی مطرح می‌شود که برای اصلاح این روندی که سال‌هاست ادامه دارد و باعث شده جمهوری اسلامی نتواند در دوران پس از دفاع مقدس حتی یک دولت کارآمد در حل نیازهای مادی و معنوی مردم و نزدیک به افق آرمان‌های انقلاب اسلامی را تشکیل دهد، چه باید کرد؟ در گفت‌وگو با شما جوانان مؤمن، دلسوزِ انقلاب و نظام و کشور، جواب‌های متعددی در پاسخ به این دغدغه‌ها شنیده‌ام که نشان می‌دهد بسیاری از شما دلیلِ شکست‌های اخیرِجریانِ اصولگرایی، در جلب نظر مردم در انتخابات را، نتیجه اشکالاتِ ساختاری، رویکردی و عملکردی در سطوحِ کلان و خرد می‌دانید.

 

بنابراين به این باور رسیدم که «تغییرِ اساسی در نحوه کنشِ جریانِ اصولگرایی» یکی از مطالبات اصلی امروز شما جوانان مؤمن و دلسوز انقلاب و کشور است. امروز دیگر روشن است که اصولگرایی باید با حفظِ مبانی و ارزش‌هایِ انقلابیِ جمهوریِ اسلامی، در نگرش و شیوه سیاست‌ورزی خود متحول شود و با گفتمان و چهره‌هایی نو، حرکت در راستای «نو‌اصولگرایی» را هرچه زودتر آغاز کند. این انقلاب با تکیه بر شور و انگیزه جوانان پیروز شد و این نظام با فداکاری آن‌ها بقای خود را تضمین کرد.

 

در ادامه راه نیز چاره‌ای جز تکیه بر جوانان در انجامِ کارهایِ بزرگ و ماندگار نیست و یکی از کارهای بزرگ جسارتِ «خود‌انتقادی» و متحول کردن اصول‌گرایی، بدون تضعیف این جریان در مقابل رقیبی است که اصلی‌ترین هنر آن تزریق ترس مصنوعی به جامعه، به‌قصد فراموش کردنِ وعده‌ها و ناکارآمدی‌هایش است. امیدوارم دیگر دوستان مسئول و اثرگذار در جبهه اصولگرایی این پیام و درخواست شما را، برای ایجاد این تحول بزرگ و ضروری، بشنوند و بدانند «خودانتقادی» و تغییر نشانه قوت است.

 

این مهم زمانی اتفاق خواهد افتاد که شما امیدوارانه، فعالانه و آتش‌به‌اختیار وارد صحنه شده، منتظرِ اقداماتِ از بالا به پایین در جریانِ اصولگرایی نباشید؛ زیرا تحلیل رفتارهای پس از انتخاباتِ برخی دوستان نشان می‌دهدْ تصمیم‌گیری در این مورد در رأس جریان همچنان دچار اختلال است. بي شک نخستین گام در انجام این رسالت مهم و به سر منزل مقصود رساندن آن، ترسیم ویژگی‌ها و مبانیِ «نواصولگرایی» است بنابراين برآنم که در همین باب چند پرسش و دغدغه جدی را با شما در‌میان بگذارم و شما را دعوت کنم در عرصه عمومی، و در صورت تمایل به‌صورت خصوصی، جواب آن‌ها را به بحث و گفت‌وگو بگذارید:

۱ ــ از یک منظر آسیب‌شناسانه، «اصولگرایی» چه ضعف‌های ساختاری، عملکردی و رویکردی دارد که باید آن‌ها را اصلاح کرد؟ «نو‌اصولگرایی» در این سه مورد کدام دغدغه‌ها را باید مورد توجه قرار دهد؟ چتر نواصولگرایی باید شامل کدام گروه‌های جامعه باشد؟

 

۲ ــ چگونه و با چه‌روشی می‌توان از اصولگرایی به‌سمت نواصولگرایی حرکت کرد؟ و چهره‌های جدیدی که می‌توانند این کار را انجام دهند باید چه خصایصی داشته باشند و نقش جوانان در این روند چیست؟

 

۳ ــ جایگاه مردم در نواصولگرایی چگونه باید باشد؟ آیا ما نیازمند بازگشت به مردم و توجه به مطالبات و نقش آن‌ها در اداره همه امور نیستیم؟ چگونه می‌توان بدون چشم‌پوشی از آرمان‌ها با واقعیت تغییر سبک زندگی طبقه متوسط کنار آمد؟

 

۴ ــ شیوه تعامل نواصولگرایی با دولت چگونه باید باشد؟

 

۵ ــ نسبت نواصولگرایی با رهبری انقلاب، نهادهای حاکمیتی و جریان‌های سیاسی رقیب چگونه باید باشد؟

 

هجمه به يك پيشنهاد

بعد از اين نامه قاليباف، سنتي‌هاي محافظه‌كار انتقادهايي را به وي كردند. در همين راستا نصرا... پژمان‌فر با اشاره به اظهاراتی که اخیرا مبنی بر ضرورت ایجاد یک جریان نو در اصولگرایی تحت عنوان «نواصولگرایی» مطرح شده است، گفت كه اصولگرایی یک مساله سیاسی نبوده و یک باور است. نماینده مردم مشهد بر همین اساس تصریح کرد کسانی قصد دارند به صورت تاکتیکی رفتاری انجام دهند اما در نهایت اصولگرایی یک باور است.وی افزود آنچه اقتضای اصولگرایی است چه در موضوع ایجاد یک جریان نو و چه موضوعات متعدد دیگر این است که باید در جایگاه اصولگرایی پایبندی و پایمردی به مبانی آن صورت گیرد.

 

بنابراين هر تفکر جدید در اصولگرایی باید پایبندی به اصول را در خود جای دهد. عضو نمایندگان فراکسیون ولایی در ادامه درخصوص جایگاه جامعتین در نواصولگرایی اظهار داشت كه بنده در این جریان جدید حضور ندارم که تفکر آن‌ها را بدانم اما می‌دانم دیدگاه های فکری آنقدر فاصله دارد که نمی‌توانند کنار هم جمع شوند تا حرکت دوم را شکل دهند.عضو جبهه پایداری در پایان نواصولگرایی را بازی با کلمات و سیاست دانست و خاطرنشان کرد:«عقیده اصولگرایی نمی‌تواند شکل دیگری را به نمایش بگذارد و اصولگرایان می‌توانند کنار هم حرکت مشترکی داشته باشند».

 

مانيفست تغيير

اما سرانجام روز گذشته خبري آمد كه کمیته سیاسی جمعیت پیشرفت و عدالت ایران اسلامی، متن اولیه مانیفست «نواصولگرایی» را تهیه کرده‌است. مانیفست «نواصولگرایی» در دو سرفصل «مردم‌باوری» و «رجوع به مبانی انقلاب» توسط کمیته سیاسی جمعیت پیشرفت و عدالت ایران اسلامی تدوین و برای تصویب نهایی به شورای مرکزی این جمعیت ارسال شده است. به گزارش رسانه‌ها در متن اولیه این مانیفست که سه هفته پیش در کمیته سیاسی تدوین شده، نسبت جریان اصولگرایی با عدالت، نهادهای حاکمیتی، سبک زندگی جدید مردم به خصوص طبقه متوسط شهری، جوانان و پیشکسوتان و همچنین لزوم مردمی‌کردن امور اقتصادی، سیاسی و فرهنگی، طرح شده است.

 

محمدصالح مفتاح، عضو شورای مرکزی جمعیت پیشرفت و عدالت ایران اسلامی در گفت‌وگو با مهر، ضمن تایید این خبر، اظهار داشت كه یکی از موضوعات اساسی و مهم ما در دوره جدید فعالیت جمعیت پیشرفت و عدالت که از اسفندسال ۹۶ آغاز شد، مساله «نواصولگرایی» به عنوان مساله‌ای محوری و گفتمانی بوده است. وی در همین باره افزود:« به نظر ما، موضوع «نواصولگرایی» مساله‌ای نیست که فقط به یک گروه سیاسی وابسته باشد. نواصولگرایی در حقیقت پاسخ به سوالاتی است که باید در آسیب‌شناسی جریان اصولگرایی از خود بپرسیم».

 

عضو شورای مرکزی جمعیت پیشرفت و عدالت اضافه کرد:«افراد تاثیرگذار در جریان اصولگرایی باید پیرامون موضوعات مبتلابه روز، بحث کنند تا با ایجاد تفاهم، ایراداهاي جریان اصولگرایی حل شود». وی با تاکید بر اینکه به دلایل مختلف تاریخی، «جریان سوم» هیچ‌گاه در ایران شکل نخواهد گرفت، گفت:«ما نمی‌خواهیم جریان سوم باشیم بلکه می‌خواهیم بر مبنای اصولگرایی، بنای جدیدی ایجاد کنیم. ما همچنین سعی کرده‌ایم در تهیه و تدوین این مانیفست، نظر افراد مختلفی را اخذ کنیم».

 

مفتاح با اشاره به مردمی‌کردن اقتصاد به عنوان یکی از مباحث مطروحه در این مانیفست، گفت:«باید دست افراد زالوصفتی را که به اقتصاد کشور چنگ می‌زنند کوتاه کنیم؛ به قول آقای قالیباف، بسیاری از چهار درصدی‌ها باید دست از منافع مردم بردارند».

 

راه دشوار يك ايده

حال بايد منتظر ماند و ديد كه قشر سنتي و راديكال اصولگرايي در برابر اين اقدامات و نظرات قاليباف و همراهانش چه موضعي خواهند گرفت. بي‌شك جريان‌هاي متحجر و عقب‌مانده سياسي با هرگونه تغييري در عالم سياست مخالف هستند و تنها به دنبال اهداف واپسگراي خود مي‌روند؛ رويكردي كه به نابودي جريان‌هاي سياسي در ايران منتهي خواهد شد.

 

 

ghanoondaily.ir
  • 14
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش