دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳
۱۷:۱۱ - ۰۵ تير ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۴۰۳۶۹
نجوم و فضا

ناسا در پی کشف معمای پیدایش جهان

تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا
تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا برای رمزگشایی از این معما که کهکشان‌ها و سیارات چگونه به وجود آمده‌اند از درخشان‌ترین سیاهچاله‌های کلان‌جرم در عالم شناخته‌شده استفاده خواهد کرد.

به  گزارش  ایندیپندنت فارسی: تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا برای رمزگشایی از این معما که کهکشان‌ها و سیارات چگونه به وجود آمده‌اند از درخشان‌ترین سیاهچاله‌های کلان‌جرم در عالم شناخته‌شده استفاده خواهد کرد. سازمان فضایی [ناسا] این تلسکوپ فضایی را به سوی شش اختروش (سیاهچاله‌های کلان‌جرم با میلیاردها برابر جرم خورشید) از میان دورترین و پرنورترین اختروش‌ها نشانه می‌گیرد تا دریابد کهکشان‌ها در عالم ابتدایی و پس از «مهبانگ» چگونه تکامل پیدا کرده‌اند و چگونه در آن چند لحظه اولیه به یکدیگر پیوسته‌اند. 

اختروش‌ها در مرکز کهکشان‌ها قرار گرفته‌اند، ماده را می‌بلعند و مقدار زیادی از گرما و تابش نوری آزاد می‌کنند. بنا به گفته ناسا، اختروش‌ها در زمان آزاد شدن این انرژی، گازهای اطراف را به بیرون می‌رانند و چیزی شبیه به سونامی، این گازها را در فضا از هم گسیخته و پاره پاره می‌کنند.

سازمان فضایی ناسا، گازهای موجود بین کهکشان‌ها را بررسی خواهد کرد و به گذشته جهان هستی یعنی به بیش از دوازده میلیارد سال پیشِ کیهان، زمانی که اتم‌ها یونیزه (باردار) شدند نگاه خواهد انداخت. سانتیاگو آریباس، استاد پژوهشگر در بخش اخترفیزیک مرکز اخترزیست‌شناسی در مادرید، می‌گوید: «همه این اختروش‌ها که ما در حال بررسی‌شان هستیم، در مراحل اولیه جهان هستی وجود داشته‌اند. زمانی که سن عالم کمتر از ۸۰۰ میلیون سال بود یا به عبارتی کمتر از ۶ درصد از عمر کنونی خود. از این رو این مشاهدات به ما فرصت می‌دهد که تکامل کهکشان‌ها و تشکیل ابرسیاهچاله‌ها را در این زمان بسیار اولیه بررسی کنیم.»

نور عالم اولیه  بر اثر انبساط فضا در فرایندی که با نام «انتقال به سرخ» شناخته می‌شود کش می‌آید و تلسکوپ فضایی که امسال (۲۰۲۱) جایگزین تلسکوپ فضایی هابل خواهد شد به طور ویژه برای دریاقت و ثبت این نور طراحی شده است.

کریس ویلوت، دانشمند و پژوهشگر در مرکز تحقیقاتی نجوم و اخترفیزیک هرتزبرگ و دانشمند پروژه وب سازمان فضایی کانادا، می‌گوید: «ما به مشاهده درخشان‌ترین اختروش‌ها علاقه‌مندیم زیرا مقادیر بسیار زیاد انرژی که آن‌ها با سازوکارهایی مانند طغیان و جریان اختروش و حرارت‌دهی در هسته‌های خود تولید می‌کنند، بزرگ‌ترین تاثیرات را بر کهکشان میزبان بر جای می‌گذارد. ما می‌خواهیم این اختروش‌ها را در زمانی مشاهده کنیم که بیشترین تاثیر را بر کهکشان میزبان خود دارند.»

این انرژی و دفع و گسیل گاز می‌تواند اثر زیادی بر نحوه شکل‌گیری کهکشان‌ها داشته باشد. با جابه‌جایی و انتقال گازها، نرخ تشکیل ستارگان نیز کاهش می‌یابد - گاهی در آن حد که می‌تواند تشکیل ستارگان را به کلی متوقف کند. گمان می‌رود که این «طغیان‌ها» سازوکارهای اصلی‌اند که بر اساس آن‌ها گاز و سایر مواد در یک کهکشان، بازتوزیع می‌شوند یا در میان کهکشان‌ها پخش می‌شوند. [وجود] گاز خنثی بین کهکشان‌ها در مراحل اولیه عالم، به معنای آن بود که جهان هستی با استفاده از نور ماوراء بنفش نمی‌توانسته مشاهده شود، اما این گاز احتمالا در مدت صدها میلیون سال یونیزه و شفاف شده است.

این دوره برای دانشمندان با عنوان «عصر بازیونش» (Reionisation) شناخته شده است. یعنی زمانی که اتم‌های هیدروژن خنثی با افزایش تابش نخستین ستارگان عظیم، باردار می‌شوند. این لحظه برای تشکیل جهان هستی مهم بود و ردیابی «بازیونش» یکی از معدود ابزارهایی است که دانشمندان با کمک آن می‌توانند این ستارگان [متعلق به دوران گذشته عالم] را بررسی کنند.

پدیدارشدن این ستارگان اولیه، نشانه‌ای بر پایان «عصر تاریکی» تاریخ کیهان به شمار می‌رود، زمانی که منابع مستقل نور وجود نداشت. اما یک راز سر به مهر برای دانشمندان باقی مانده و آن هم این است که چرا در وهله اول اساسا چنین چیزی رخ داده است.

دانشمندان زمانی که به اختروش‌ها نگاه می‌کنند، خواهند توانست از نور گسیل شده آن‌ها به منظور مطالعه و بررسی این گازها (که نور را در یک طول موج خاص جذب می‌کند) استفاده کنند. هرچه اختروش پرنورتر باشد، آثار این جذب نیز بیشتر قابل مشاهده است و دانشمندان اطلاعات بیشتری درباره شکل‌گیری جهان ما به دست خواهند آورد.

کامیلا پسیفیکی، دانشمند موسسه علوم تلسکوپ‌های فضایی، می‌گوید: «اگر می‌خواهید جهان هستی را بررسی کنید، به منابع پس‌زمینه‌ای بسیار پرنور نیاز دارید. یک اختروش، جرم ایده‌آلی در عالم دوردست به شمار می‌رود زیرا به قدر کافی پرنور است که ما بتوانیم آن را به خوبی مشاهده کنیم. ما می‌خواهیم مراحل اولیه جهان هستی را مورد مطالعه قرار دهیم زیرا عالم تکامل پیدا می‌کند  و ما می‌خواهیم بدانیم که جهان چگونه آغاز شده است.»

  • 17
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش