دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۳:۲۰ - ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۲۱۸۹۰
نجوم و فضا

بقایای تصادف دو ستاره نوترونی توسط یک سیاه‌چاله بلعیده شد

بقایای تصادف دو ستاره نوترونی,بلیعده شدن بقایای تصادف دو ستاره نوترونی

دانشمندان برای اولین بار، پَستاب *یک گران نواختر* (کیلونُوا)، رویداد ادغام سهمگین دو ستاره نوترونی یا سیاه چاله، را کشف و شناسایی کرده اند.

ستاره شناسان اولین بار در سال ۲۰۱۷، زمانی که رصدخانه امواج گرانشی تداخل سنج لیزری پیشرفته یا لایگو (LIGO)، امواج گرانشی نشان دهنده ادغام بین ستاره های نوترونی یا سیاه چاله ها را شناسایی کرد، انفجار منبع این ادغام را کشف کردند.

چند ساعت پس از شناسایی امواج گرانشی، فوران تابش گاما، نور مرئی و فروسرخ نیز مشاهده شد.

پژوهشگرانی از چند دانشگاه آمريکا در مقاله جدیدی که در «آستروفیزیکال ژورنال لترز» (The Astrophysical Journal Letters) منتشر شده است، توضیح می دهند که رصد مداوم این ستاره های در حال ادغام (که اینک مشترکا با عنوان GW170817 شناخته می شوند ) با استفاده از رصدخانه پرتو ایکس چاندرا ناسا، چگونه توانسته است به نخستین مورد مشاهده پَستاب یک گران نواختر (کیلونوا)، یا رصدی به همان اندازه منحصربه فرد از نخستین وعده تغذیه ای یک سیاه چاله جدید منجر شود.

آپراجیتا هاجلا، دانشجوی تحصیلات تکمیلی اخترفیزیک در دانشگاه نورت وسترن و نویسنده سرپرست این مطالعه، در اظهاراتی گفت: «ما در مطالعه پیامدهای ادغام ستاره های نوترونی وارد قلمرو ناشناخته ای شده ایم.»

اگرچه روشنایی گران نواخترها (کیلونواها) به میزان ابرنواخترها نیست، ستاره شناسان پیش از این نیز پرتو سریع نور کیلونوواها را مشاهده کرده اند و بر این باورند که این پرتوهای سریع نوری، ناشی از فروپاشی عناصر رادیواکتیو تولیدشده در فرایند ادغام است. اما آشکارسازی پَستاب کیلونووا، مورد تازه ای است.

رصدخانه چاندرا نخستین بار اوایل سال ۲۰۱۸ یک تابش پرتو ایکس را از GW170817 ثبت کرد و دریافت که آن سیگنال با گذشت زمان ضعیف تر می شود، تا روشنایی پرتوهای ایکس تقریباً در اواخر سال ۲۰۲۰ بی تغییر و ثابت شد.

این الگوی کاهش گسیل پرتو ایکس پیش از تثبیت شدن در مرحله روشنایی بدون تغییر، همان چیزی است که پژوهشگران معتقد هستند نشان دهنده پَستاب (afterglow) گران نواختر (کیلونوا) است و پرتوهای ایکس براثر یک موج ضربه ای ایجاد می شود و بقایای آوار به جا مانده از فرایند ادغام را داغ می کند.

محققان خاطرنشان می کنند که برای توضیح این پرتوهای ایکس، یک توضیح جایگزین نیز میتواند مطرح باشد: «گسیل پرتو ایکس ممکن است ناشی از سقوط مواد در یک سیاه چاله تازه تشکیل باشد.»

ادغام ستاره های نوترونی اغلب به تشکیل سیاه چاله می انجامد، اما پژوهشگران بر این باورند که گسیل های مشاهده شده در مورد خاص GW170817 نشان می‌دهند که که چنین چیزی بعید است. سیاه چاله ای که از ادغام تشکیل شده باشد، باعث می شود که اندازه کیلونووا محدود و کرانمند باشد.

رصدهای بیشتر GW170817 می توانند تعیین کننده باشند. یک پَستاب ناشی از کیلونووا باید به انتشار رادیویی فزاینده و شدیدی از جسم منجر شود، در حالیکه یک سیاه چاله باید بدون انتشار رادیویی، گسیل ثابت یا رو به کاهش پرتو ایکس ثابت ایجاد کند. هر دو نتیجه برای دانشمندان جالب خواهد بود.

دکتر جو برایت، از نویسندگان این مقاله و محقق دوره پسادکتری در ستاره شناسی از دانشگاه برکلی کالیفرنیا، در اظهاراتی گفت:« این نخستین بار است که یا پَستاب یک گران نواختر (کیلونُوا)، یا موادی را که پس از رویداد ادغام دو ستاره نوترونی به درون یک سیاه چاله سقوط می کنند، مشاهده کرده ایم.»

* پَستاب (afterglow) به نوری گفته می شود که پس از ناپدید شدن منبع، باقی مانده است. مانند نور خورشید که پس از غروب آفتاب همچنان قابل آشکار سازی است.

* کیلونوا (kilonova) یک رخداد ستاره شناسی گذرا است که از سال ۲۰۱۰ مطرح شده است. کیلونواختر در اثر برخورد دو ستاره نوترونی رخ می دهد و ا آنجایی که بیش از هزار برابر یک نواختر (فوران انفجاری کوتوله سفید) انرژی تولید می کند، به نام کیلونواختر یا کیلونوا (kilonova) خوانده شده است.

independentpersian.com
  • 12
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش