سازمان اروپایی پژوهش های هسته ای یا به اختصار "سرن" (CERN) با موفقیت اولین ماهواره خود را برای نظارت بر تشعشعات فضایی به مدار پرتاب کرد.
به گزارش ایسنا به نقل از تک اکسپلوریست، در روز ۱۳ ژوئیه ۲۰۲۲ (۲۲ تیرماه ۱۴۰۱)، نخستین ماموریت فضایی تحت هدایت سرن با موفقیت توسط آژانس فضایی اروپا از مرکز فضایی گویان فرانسه (CSG) انجام گرفت. ماهواره "CELESTA" که اولین ماهواره تحت هدایت سرن است در ساعت ۱۳.۱۳ به وقت ساعت هماهنگ جهانی (۱۷:۴۳ به وقت ایران) به فضا پرتاب شد.
این ماهواره سوار بر موشک "Vega- C" اروپا که نخستین سفر خود را به فضا انجام می داد، با موفقیت به مدار رسید.
ریزماهواره "CELESTA" اولین ماموریت فضایی است که توسط سرن با همکاری دانشگاه مونپلیه (Montpellier) و آژانس فضایی اروپا (ESA) هدایت می شود. هدف از این مأموریت بررسی اثرات تشعشعات کیهانی بر الکترونیک است. این ماهواره به مدار زمین در فاصله ی تقریبا ۶۰۰۰ کیلومتری فرستاده شده است.
CELESTA که مخفف عبارت "CERN Latchup Experiment STudent" است یک تاسواره یک یونیتی (۱U) است. این ماهواره یک نسخه مینیاتوری از یک دستگاه نظارت بر تشعشعات موسوم به Space Radeon را در خود جای داده است. نسخه اصلی این دستگاه در شتاب دهنده هادرونی بزرگ سرن مستقر شده و عملکرد خوبی از خود نشان داده و میتواند در لحظه، اثرات تشعشعات مانند دوز جذبی کل را اندازهگیری کند.
مارکوس بروگر (Markus Brugger)، رییس گروه مناطق آزمایشی سرن و آغازگر هر دو پروژه CHARM و CELESTA توضیح می دهد:درست در وسط کمربند داخلی وان آلن (Van Allen Radiation Belt)، ماهواره "CELESTA" به بررسی یک مدار غیرعادی که در آن سطوح تشعشعات در بالاترین حد خود قرار دارد، خواهد پرداخت.
کمربند وان آلن ناحیه ای متشکل از ذرات باردار پر انرژی در فضا است که بخش عمده آن ها از بادهای خورشیدی نشات می گیرند و توسط مغناطیس کره سیارات جذب و نگه داشته می شوند.
انریکو چستا (Enrico Chesta)، هماهنگ کننده برنامه های هوافضا و محیط زیست سرن در گروه انتقال دانش، می گوید:در مأموریتی که فضا را در دسترس تر می کند، "CELESTA" یک نماینده هیجان انگیز برای نمایش این موضوع است که تخصص سرن می تواند تأثیر مثبتی بر صنعت هوافضا داشته باشد. با این مأموریت، سرن راه حل های کم هزینه خود برای اندازهگیری تشعشعات و آزمایش ماهواره ها در برابر آن ها را به نمایش می گذارد.
- 18
- 2