دانشمندان چینی در مطالعات اخیرشان اظهار کردند منشا کلسیم را در ساختار اولین ستارگان شناسایی کرده اند.
به گزارش ایسنا و به نقل از چاینادیلی، بر اساس مطالعه ای که اخیرا در مجله "نیچر" (nature) منتشر شده است، دانشمندان چینی با استفاده از تجهیزات عمیق ترین آزمایشگاه زیرزمینی جهان در استان سیچوان در جنوب غرب چین، منشا کلسیم را در اولین ستارگان شناسایی کردند. آزمایشگاه زیرزمینی جین پینگ چین (CJPL) با مساحت ۲۴۰۰ متر در زیر کوهی در استان سیچوان قرار دارد و در دسامبر ۲۰۱۰ فعالیت خود را شروع کرد.
در سال ۲۰۱۴، اخترشناسان استرالیایی قدیمی ترین ستاره ای را که تاکنون توسط بشر شناخته شده است، مشاهده کردند. آن ستاره یک غول قرمز نوع K به نام "SMSS۰۳۱۳- ۶۷۰۸" بود که روی آن لیتیوم، کربن، منیزیم و کلسیم مشاهده شده بود. با این حال، منشا کلسیم این ستاره همچنان یک راز باقی مانده بود.
محققان چینی آزمایشات مربوط به این ستاره را در آزمایشگاه زیرزمینی جین پینگ چین (CJPL) انجام دادند. سپس آنها با موفقیت این فرضیه را تائید کردند که کلسیم از یک واکنش کلیدی از چرخه کربن، نیتروژن و اکسیژن موسوم به" چرخه سی ان او"( CNO cycle) ناشی می شود که این موضوع منشا کلسیم در ستاره یاد شده را آشکار می کند.
چرخه سی ان او یکی از دو واکنش هسته ای است که ستاره ها با آن هیدروژن را به هلیم دگرگون می سازند.
"هه جیان جون" (He Jianjun) اولین نویسنده این مطالعه از دانشسرای عالی پکن گفت: آزمایشگاه زیرزمینی جین پینگ چین میتواند تاثیر پرتوهای کیهانی را تا حد زيادي کاهش دهد و شرایط منحصر به فردی را برای اندازهگیری مستقیم واکنش های هسته ای مهم اخترفیزیکی فراهم کند.
منتقدان ادبی مجله "نیچر" اظهار داشتند که این مطالعه یک موفقیت بزرگ است و بینش جدیدی را برای مطالعات درباره اخترفیزیک هسته ای در آینده ارائه می دهد. اخترفیزیک هسته ای یکی از شاخه های فیزیک هسته ای است که به بررسی تشکیل عناصر شیمیایی مختلف توسط واکنش هسته ای در فضا می پردازد. این فرایند تولید، به وسیله واکنش هسته ای حاصل از انفجار بزرگ شروع شد ولی همچنان در نقاط بسیار گرم فضا مانند ستارگان، نواخترها و ابرنواخترها ادامه دارد.
- 19
- 4