سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۵۸ - ۲۰ آبان ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۸۲۰۵۲
نجوم و فضا

کشف نزدیک‌ترین سیاه‌چاله به زمین

سیاه چاله,کشف نزدیک‌ترین سیاه‌چاله به زمین
اخترشناسان نزدیک‌ترین سیاه‌چاله به زمین را کشف کرده‌اند.

نزدیک ترین سیاه چاله شناخته شده به زمین در فاصله فقط ۱۶۰۰ سال نوری از زمین قرار دارد و خبر خوب این است که فعلاً در خاموشی به سر می برد.

اخترشناسان هفته گذشته اعلام کردند که نزدیک ترین سیاه چاله شناخته شده را کشف کرده اند. به گزارش نیویورک تایمز، این سیاه چاله، گلوله خالی بزرگی است که ده برابر خورشید جرم دارد و در همان فاصله ای که زمین به دور خورشید می چرخد. درحال گردش به دور ستاره خود است.

ولی نگران نباشید. سیاه چاله کشف شده در فاصله ۱۶۰۰ سال نوری از ما در صورت فلکی مارافسای قرار دارد. نزدیک ترین سیاه چاله شناخته شده بعدی در فاصله سه هزار سال نوری از زمین در صورت فلکی تک شاخ واقع شده است. آنچه سیاه چاله جدید را از تقریبا ۲۰ سیاه چاله دیگر که پیش تر در کهکشان راه شیری شناسایی شده اند، متمایز می کند، علاوه بر نزدیکی اش به ما این است که هیچ کاری انجام نمی دهد؛ بدین معنا که نه ستاره نزدیکش را به ورطه نابودي می کشاند و نه از نظر گرانشی هر چیز واقع در اطرافش را مصرف می کند. درعوض، سیاه چاله ای خفته و قاتلی خاموش محسوب می شود که در انتظار تغذیه از جریان های فضا است.

سیاه چاله ها اجرامی چنان متراکم هستند که طبق نظریه نسبیت عام اینشتین، حتی نور نیز نمی تواند از آنها فرار کند. این ویژگی آنها را به شگفت انگیزترین و خشن ترین پدیده ها در طبیعت تبدیل می کند. وقتی سیاه چاله ها تغذیه می کنند، می توانند به درخشان ترین اجرام در جهان تبدیل شوند؛ زیرا در این فرایند، گاز، غبار و حتی ستاره های کوچک تر از هم می پاشند، گداخته میشوند و با نزدیک شدن به درواز ه های ابدیت، انرژی به بیرون پرتاب می کنند.

اغلب کهکشان ها یک سیاه چاله کلان جرم دارند که میلیون ها یا میلیاردها بار سنگین تر از خورشید هستند. دانشمندان مطمئن نیستند که این سیاه چاله های غول پیکر از کجا آمده اند؛ ولی تصور می شود که سیاه چاله های کوچک تر از ستارگان عظیمی تشکیل شده اند که به پایان عمر هسته ای خود رسیده و فروپاشیده اند. احتمالاً میلیون ها سیاه چاله این چنینی در کهکشان راه شیری وجود دارد. آنها معمولاً ازطریق انتشار پرتوهای ایکس هم زمان با ربودن گاز از ستاره های همراهشان در منظومه های دوتایی، شناسایی می شوند.

ولی سیاه چاله های خفته، آن هایی که درحال حاضر آتش به بیرون نمی دمند، چگونه کشف می شوند؟ کریم البدری، اخترفیزیکدان مرکز اخترفیزیک هاروارد- اسمیتسونین از چهار سال پیش در جستجوی این شیاطین پنهانی بوده است. او سیاه چاله تازه کشف شده را با کندوکاو داده های فضاپیمای گایا پیدا کرد؛ تلسکوپی فضایی متعلق به آژانس فضایی اروپا (ESA) که موقعیت، حرکات و دیگر ویژگی های میلیون ها ستاره در کهکشان راه شیری را با دقت بسیار بالا ردیابی کرده است.

دکتر البدری و تیمش ستاره ای را شناسایی کردند که تا حد زیادی به خورشید ما شبیه بود؛ ولی به طرز عجیبی می لرزید، گویی تحت تأثیر گرانش جرمی نامرئی در نزدیکی اش قرار داشت. پژوهشگران به منظور بررسی بیشتر، تلسکوپ جمنای شمالی واقع بر فراز کوه مائونا کیا در هاوایی را به کار گرفتند. این تلسکوپ می توانست سرعت و دوره نوسان ستاره را اندازه بگیرد و درنتیجه جرم نسبی اجرام درگیر را تعیین کند. این تکنیک مشابه فرایندی است که درجریان آن، اخترشناسان لرزش های ستارگان را برای تشخیص وجود سیاره های فراخورشیدی درحال گردش تجزیه وتحلیل می کنند؛ با این تفاوت که این بار جرم ناشناخته، هدفی بسیار بزرگتر بود.

نتایج و محاسبات بعدی پژوهشگران با سیاه چاله ای با جرم ۱۰ برابر خورشید که ستاره ای شبیه به خورشید ما به دورش می چرخد، مطابقت داشت. آنها نام سیاه چاله را Gaia BH1 گذاشتند. دکتر البدری در بیانیه ای مطبوعاتی گفت: «منظومه شمسی را بردارید، سیاه چاله را به جای خورشید بگذارید و خورشید را به جای زمین و نتیجه همین منظومه دوتایی خواهید بود.»

دکتر البدری و همکارانش در مقاله ای که چهارشنبه ۱۱ آبان ماه در نشریه اطلاعیه های ماهانه انجمن پادشاهی اخترشناسی منتشر شد، نوشتند: «این نزدیک ترین سیاه چاله شناخته شده است و کشف آن از وجود جمعیت درخورتوجهی از سیاه چاله های خفته در منظومه های دوتایی حکایت می کند. اخترشناسان می گویند کشف جدید پرسش هایی را درباره دانش مفروض آنها از چگونگی تکامل این منظومه های ستاره ای دوتایی مطرح کرده است.

جسم بوجود آورنده این سیاه چاله باید ستاره ای با جرم تقریبا ۲۰ برابر خورشید بوده باشد. براساس نظریه های اصلی، مرگ ستاره و تشکیل سیاه چاله متعاقب آن می تواند شامل انفجار ابرنواختر و سایر فرایندهایی باشد که ستاره کوچک تر دیگر در منظومه را به شدت از هم گسیخته می کنند. پس چرا ستاره دیگر اینقدر عادی بنظر می آید؟ به گفته دکتر البدری، کشف جدید پرسش های زيادي را در مورد چگونگی تشکیل این منظومه دوتایی و همچنین شمار فراوان سیاه چاله های خفته در آنها مطرح می کند.

  • 19
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش