پژوهشگران در مطالعه ای جدید اعلام کرده اند که پدیده ای عجیب درحال رقم خوردن در سیاره مشتری است. آنها پس از ۴۰ سال تحقیق و گردآوری اطلاعات دریافته اند.
پژوهشگران در مطالعه ای جدید اعلام کرده اند که پدیده ای عجیب در حال رقم خوردن در سیاره مشتری است. آنها پس از ۴۰ سال تحقیق و گردآوری اطلاعات دریافته اند که اگرچه مشتری مثل زمین فصل های آب وهوایی متفاوت ندارد، اما پدیده ای در آن اتفاق می افتد که باعث تغییرات چشمگیر و عجیب دما در نقاط مختلف این سیاره غول پیکر می شود.
به گزارش وب سایت Space.com، تغییر فصل ها در زمین بخاطر انحراف محور زمین نسبت به خط عمود بر صفحه مداری اتفاق می افتد. این انحراف ۲۳ درجه ای باعث می شود خورشید در نقاط مختلف زمین تابش های متفاوتی در فصول گوناگون داشته باشد. ولی انحراف محوری مشتری فقط ۳ درجه است، در نتیجه تفاوت خاصی در تابش خورشید بر این سیاره در طول یک چرخش کامل آن به دور ستاره منظومه شمسی (Solar System) بوجود نمی آید.
بااین حال، محققان می گویند پدیده دیگری باعث تغییر دما در نقاط گوناگون این سیاره می شود: «حالا بخشی از این معما را که مربوط به نمایش چرخه های طبیعی در اتمسفر می شود، حل کرده ایم. برای درک عامل ایجادکننده این الگوها و دلیل پیدایش آن ها در این بازه های زمانی خاص، باید به بالا و پایین لایه های ابری سیاره نگاه می کردیم.»
تغییرات جوی در سیاره مشتری از راه دور با هم پیوند دارند
دانشمندان می گویند دلیل این تغییرات دمایی احتمالاً بخاطر پدیده ای موسوم به ارتباط از راه دور است. این پدیده به تغییرات سیستم اتمسفریک یک سیاره اشاره می کند که به صورت هم زمان در بخش های مختلف اتمسفر رخ می دهند و در ظاهر ارتباطی با یکدیگر ندارند.
محققان دریافته اند که وقتی دما در عرض های جغرافیایی خاص در نیم کره شمالی این غول گازی افزایش می یابد، هوا در همان عرض جغرافیایی در نیم کره جنوبی سرد می شود. «گلن اورتون»، دانشمند سیاره شناس آزمایشگاه پیشران جت ناسا و نویسنده ارشد این مطالعه می گوید: «این پدیده مشابه پدیده ای در زمین است که باعث می شود آب وهوا و الگوهای اقلیمی در یک منطقه اثری محسوس بر آب وهوای یک منطقه دیگر داشته باشد و الگوهای متغیر به صورت از راه دور از طریق اتمسفر با هم ارتباط داشته باشند.»
اندازه گیری های دانشمندان همچنین نشان داده است که وقتی دما در استراتوسفر یا لایه بالایی اتمسفر افزایش می یابد، شاهد افت دما در تروپوسفر، پائین ترین لایه اتمسفر هستیم. این مطالعه شامل داده هایی از سال ۱۹۷۸ به بعد از تلسکوپ های زمینی و حتی فضاپیماهایی مثل وویجر است که در سال ۱۹۷۹ از کنار این سیاره عبور کرده بودند.
نتایج پژوهش حاضر در مجله Nature Astronomy منتشر شده است.
- 11
- 4