جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۶:۵۷ - ۰۱ اسفند ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۲۰۰۸۰
نجوم و فضا

تکه‌ای از اتمسفر زمین که دردسرساز شده‌است/ دمای این سیاره نزدیک به ۵۰۰ درجه است!

اتمسفر,غلظت دی اکسید کربن درجوزمین
غلظت دی‌اکسید کربن در جو زمین تنها ۰.۰۴۱٪ است که ۳۲ درصد از این مقدار در نتیجه فعالیت‌های انسانی ایجاد شده‌است؛ حال پرسش اینجاست که چگونه این درصد کم از دی‌اکسیدکربن می‌تواند در گرمایش جهانی بسیار حائز اهمیت باشد؟

 مطالعه نقش گازهای اتمسفر برای آلودگی هوا و تغییرات آب و هوایی حاکی از تاثیر قوی دی اکسید کربن بر آب و هوا و توانایی آن در جذب گرمای ساطع شده از سطح سیاره است، به طوری که دی‌اکسید کربن از فرار گرما به فضا جلوگیری می کند.

دانشمندانی که برای اولین بار به نقش دی اکسید کربن در وضعیت آب و هوایی در دهه ۱۸۵۰ پی بردند نیز، از تأثیر آن شگفت زده شدند؛ جان تیندال در انگلستان و یونیس فوت در ایالات متحده با کار جداگانه دریافتند که دی اکسید کربن، بخار آب و متان همگی گرما را جذب می کنند، در حالی که گازهای دیگری که در جو زمین وجود دارند، این کار را نمی‌کنند.

دانشمندان محاسبه کرده بودند که با توجه به میزان نور خورشید که به سطح زمین می رسد، زمین، گرمتر از آنچه باید باشد، است؛ بهترین توضیح برای این اختلاف دما این بود که جو گرما را برای گرم نگه داشتن سیاره حفظ می کند. تیندال و فوت نشان دادند که نیتروژن و اکسیژن که با هم ۹۹ درصد جو را تشکیل می دهند، اساساً هیچ تأثیری بر دمای زمین ندارند زیرا گرما را جذب نمی کنند. در عوض، آنها دریافتند که گازهای موجود در غلظت های بسیار کمتر، به طور کامل مسئول حفظ دمایی هستند که زمین را قابل سکونت می کند و این کار را با به دام انداختن گرما برای ایجاد یک اثر گلخانه ای طبیعی انجام می‌دهند.

زمین دائماً از خورشید انرژی دریافت می کند و آن را به فضا باز می گرداند، برای ثابت ماندن دمای سیاره، گرمای خالصی که از خورشید دریافت می‌شود باید با گرمای خروجی که می‌دهد متعادل شود. از آنجایی که خورشید داغ است، انرژی را به شکل تابش موج کوتاه در طول موج های فرابنفش و مرئی ارائه می‌دهد. زمین بسیار خنک‌تر است، بنابراین گرما را به صورت تشعشع مادون قرمز ساطع می‌کند که طول موج‌های بلندتری دارد.

دی اکسید کربن و سایر گازهایی که توانایی به دام انداختن حرارت را دارند، دارای ساختارهای مولکولی هستند که آنها را قادر می سازد تابش مادون قرمز را جذب کنند و در این بین اکسیژن و نیتروژن، تنها با دو اتم در مولکول های خود، تابش مادون قرمز را جذب نمی کنند.

بیشتر تابش موج کوتاه دریافتی از خورشید بدون جذب از جو عبور می کند. اما بیشتر تشعشعات فروسرخ خروجی توسط گازهایی که توانایی به دام انداختن گرما را دارند، در جو جذب می شود. سپس آنها می توانند آن گرما را آزاد کنند یا دوباره تابش کنند. برخی از آنها به سطح زمین باز می گردند و آن را گرمتر از آنچه در غیر این صورت می شد نگه می دارند.

در طول جنگ سرد، جذب تابش مادون قرمز توسط بسیاری از گازهای مختلف به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفت؛ این کار توسط نیروی هوایی ایالات متحده رهبری می شد که در حال توسعه موشک های جستجوگر گرما بود و نیاز به درک چگونگی تشخیص گرمای عبوری از هوا داشت. این تحقیق دانشمندان را قادر ساخت تا با مشاهده علائم فروسرخ سیارات، آب و هوا و ترکیب جوی تمام سیارات منظومه شمسی را درک کنند. به عنوان مثال، زهره حدود ۸۷۰ درجه فارنهایت (۴۷۰ درجه سانتیگراد) است، زیرا جو آن ۹۶.۵٪ دی اکسید کربن است.

اتمسفر,غلظت دی اکسید کربن درجوزمین

چرا بیابان‌ها در شب سرد می‌شوند؟

بخار آب تشعشعات مادون قرمز بیشتری را جذب می کند، بدون بخار آب زیاد در جو بر فراز صحراها، تشعشعاتی که آنها از خود ساطع می کنند به راحتی به فضا می گریزد. در مناطق مرطوب تر، تابش از سطح توسط بخار آب در هوا به دام می افتد. به طور مشابه، شب‌های ابری معمولاً گرم‌تر از شب‌های صاف هستند، زیرا بخار آب بیشتری وجود دارد.

تأثیر دی اکسید کربن را می توان در تغییرات گذشته آب و هوا مشاهده کرد، بررسی‌های صورت گرفته در میلیون‌ها سال گذشته نشان داده‌اند که غلظت دی‌اکسید کربن در دوره‌های گرم بالا بوده است - حدود ۰.۰۲۸ درصد و در دوران یخبندان، زمانی که زمین تقریباً ۷ تا ۱۳ درجه فارنهایت (۴ تا ۷ درجه سانتیگراد) سردتر از قرن بیستم بود، دی اکسید کربن تنها حدود ۰.۰۱۸ درصد از جو را تشکیل می داد.

تغییر کوچک، تاثیر بزرگ

جای تعجب نیست که مقدار کمی دی اکسید کربن در جو می تواند تأثیر زیادی داشته باشد؛ امروزه سطح دی اکسید کربن بالاتر از هر زمان دیگری در تاریخ بشر است. دانشمندان به طور گسترده موافق هستند که میانگین دمای سطح زمین در حال حاضر از دهه ۱۸۸۰ حدود ۲ درجه فارنهایت (۱ درجه سانتیگراد) افزایش یافته است و افزایش دی اکسید کربن و سایر گازهای به دام انداختن گرما توسط انسان به احتمال زیاد عامل آن است.

بدون اقدام برای کنترل انتشار گازهای گلخانه ای، دی اکسید کربن ممکن است تا سال ۲۱۰۰ به ۰.۱٪ از جو برسد که بیش از سه برابر سطح قبل از انقلاب صنعتی است. این یک تغییر سریعتر از انتقال در گذشته زمین است که پیامدهای بزرگی داشته است. بدون اقدام، این تکه کوچک جو مشکلات بزرگی ایجاد می کند.

  • 9
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش