سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۱۹ - ۱۴ اسفند ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۲۱۱۴۹
نجوم و فضا

سیاه‌چاله‌ها احتمالاً منشأ انرژی تاریک مرموز هستند

سیاه‌چاله‌,سیاه‌چاله‌ها منشأ انرژی تاریک مرموز
خطرناک‌ترین چیز جهان احتمالا منشأ انرژی تاریک است!

یک نظریه جدید موسوم به نظریه رادیکال پیشنهاد می کند سیاه چاله ها احتمالاً منشأ انرژی تاریک مرموز هستند.

به تازگی مدل جدیدی برای توضیح منشأ انرژی تاریک ارائه شده است که براساس آن فیزیکدانان فکر می کنند سیاهچاله های اولیه که در ابتدایی ترین لحظات پس از انفجار بزرگ متولد شده اند، مادر انرژی تاریک محسوب می شوند.

به گفته ستاره شناسان، این سیاه چاله ها میتوانند شکل مرموز انرژی را توضیح دهند که بیشتر کیهان را تشکیل می دهد. وجود انرژی تاریک از مشاهدات ستارگان و کهکشان ها استنباط شده است، ولی تاکنون هیچ کس قادر نبوده توضیحی برای چیستی یا منشأ این انرژی مرموز ارائه دهد.

سیاه‌چاله‌,سیاه‌چاله‌ها منشأ انرژی تاریک مرموز

ماده ای که دنیای آشنای اطراف ما را می سازد، تنها ۵ درصد از کل جهان است. ۲۷ درصد دیگر ماده تاریک (Dark matter)، همتای مقابل ماده معمولی است که از خود نوری ساطع، بازتاب یا جذب نمی کند. درصد باقی مانده را نیز – حدود ۶۸ درصد – انرژی تاریک تشکیل می دهد.

این ادعا از سوی یک تیم بین المللی مطرح شد که درصد رشد سیاهچاله ها را در کهکشان های مختلف مقایسه می کردند. طبق گزارش مجله گاردین، تیم به این نتیجه رسید که گسترش توده های مشاهده شده را می توان با سیاهچاله هایی که هسته های« انرژی تاریک» دارند، توضیح داد.

۱۷ محقق در ۹ کشور مختلف یافته های خود را در دو مقاله منتشر شده در مجله Astrophysical و The Astrophysical Journal Letters به ​​اشتراک گذاشتند. این تیم توسط دانشگاه هاوایی هدایت می شد و متشکل از محققانی در بریتانیا، مستقر در STFC RAL Space، The Open University و Imperial College لندن بود.

سیاه‌چاله‌,سیاه‌چاله‌ها منشأ انرژی تاریک مرموز

اخترشناسان با جست وجوی داده های ۹ میلیارد سال تاریخ کیهانی، اولین شواهد از همبستگی کیهانی را کشف کردند. این اصطلاح به معنی این است که رشد سیاه چاله ها در طول زمان با انبساط خود کیهان ارتباط دارد.

این ایده که سیاهچاله ها امکان دارد حاوی چیزی به نام انرژی خلاء (مظهر انرژی تاریک) باشند، موضوع جدیدی نیست و در واقع به صورت تئوری در دهه ۱۹۶۰ مورد بحث قرار گرفته است. ولی جدیدترین پروژه تحقیقاتی فرض می کند که این انرژی و در نتیجه جرم سیاهچاله ها، با گذشت زمان، انبساط جهان و در نتیجه جفت شدن کیهانی افزایش می یابد.

این تیم همچنین محاسبه کردند که چه مقدار از انرژی تاریک در کیهان را میتوان به این فرآیند نسبت داد. آنها دریافتند که سیاهچاله ها به طور بالقوه میتوانند کل انرژی تاریکی را که امروزه در کیهان اندازه گیری می کنیم، توضیح دهند. نتیجه می تواند یکی از اساسی ترین مشکلات کیهان شناسی مدرن را حل کند.

انبساط سریع

سیاه‌چاله‌,سیاه‌چاله‌ها منشأ انرژی تاریک مرموز

آغاز کار جهان هستی به یک انفجار بزرگ که حدود ۱۳.۷ میلیارد سال پیش رخ داد بازمی گردد. انرژی حاصل از این انفجار فضا و زمان باعث شد که جهان به سرعت گسترش یابد و همه کهکشان ها از یکدیگر دور شوند.

براساس دانش آن زمان ، دانشمندان تا اواخر سال ۱۹۹۰ انتظار داشتند این انبساط به دلیل تأثیر گرانش بر تمام مواد کیهان به تدریج کند شود. اما زمانی که تلسکوپ فضایی هابل چیز عجیبی را کشف کرد، این طرز تفکر به کلی دستخوش تغییر شد.

سیاه‌چاله‌,سیاه‌چاله‌ها منشأ انرژی تاریک مرموز

مشاهده ستارگان در حال انفجار نشان داد که در گذشته، جهان در واقع کندتر از امروز منبسط می شد. بنابراین انبساط کیهان همانطور که همه فکر می کردند به دلیل گرانش کند نبوده، بلکه در عوض شتاب گرفته است.

این کشف بسیار غیرمنتظره بود و اخترشناسان برای توضیح آن از هیچ تلاشی دریغ نکردند. برای توضیح این موضوع، پیشنهاد شد که یک انرژی تاریک مسئول بیرون راندن اشیا با قدرت بیشتری نسبت به گرانش است که اشیا را به هم نزدیک می کند.

مفهوم و منشأ انرژی تاریک بسیار شبیه به ساختار ریاضیاتی بود که انیشتین زمانی به آن اعتقاد داشت، اما بعداً آن را کنار گذاشت: یک ثابت کیهانی که مخالف گرانش است و جهان را از فروپاشی باز می دارد.

انفجارهای ستاره ای

سیاه‌چاله‌,سیاه‌چاله‌ها منشأ انرژی تاریک مرموز

علاوه بر منشأ، چیستی انرژی تاریک نیز با سیاهچاله ها قابل توضیح است. سیاهچاله ها معمولاً زمانی به وجود می آیند که ستارگان پرجرم در انتهای عمر خود منفجر شده و می میرند. گرانش و فشار در این انفجارهای شدید، مقادیر زیادی از مواد را در فضای کوچکی فشرده می کند. به عنوان مثال ، ستاره ای به جرم خورشید ما در فضایی به اندازه چند ده کیلومتر فشرده می شود.

کشش گرانشی سیاهچاله به قدری قوی است که حتی نور هم نمی تواند از آن فرار کند و همه چیز به داخل مکیده می شود. در مرکز سیاهچاله مکانی به نام تکینگی وجود دارد که در آن ماده به نقطه ای با چگالی بی نهایت خرد می شود. مشکل این است که تکینگی ها یک ساختار ریاضی هستند که نباید وجود داشته باشند!

سیاهچاله هایی که در مرکز کهکشان ها قرار دارند، بسیار سنگین تر از سیاه چاله هایی هستند که در هنگام مرگ ستارگان به وجود می آیند. این سیاهچاله های کهکشانی بسیار پرجرم می توانند میلیون ها تا میلیاردها برابر جرم خورشید ما وزن داشته باشند.

همه سیاهچاله ها با تجمع ماده، بلعیدن ستاره هایی که خیلی نزدیک می شوند و یا با ادغام شدن با سیاهچاله های دیگر، بزرگ و بزرگ تر می شوند. بنابراین ما انتظار داریم که با بزرگتر شدن جهان، آن ها نیز بزرگتر شوند. در جدیدترین مقاله، تیم به سیاهچاله های غول پیکر و پرجرم در مرکز کهکشان ها نگاه کرد و دریافت که این سیاهچاله ها در طی میلیاردها سال جرم می گیرند.

سیاه‌چاله‌,سیاه‌چاله‌ها منشأ انرژی تاریک مرموز

در نهایت، نتیجه اصلی تمام این مطالعات این است که سیاهچاله ها می توانند مقدار لازم انرژی خلاء را برای محاسبه تمام انرژی تاریکی که امروزه در کیهان اندازه گیری می کنیم، فراهم کنند. این موضوع نه تنها منشأ انرژی تاریک در کیهان را توضیح می دهد، بلکه ما را وادار می کند درک خود از سیاهچاله ها و نقش آن ها در کیهان را بطور اساسی بازنگری کنیم. هرچند برای آزمایش و تأیید این ایده، چه از روی مشاهدات آسمان و چه از نظر تئوری، تلاش بسیار بیشتری نیاز است.

  • 13
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش