به گزارش ایسنا به نقل از گیزمگ، این موج از میان ابر گازی بینهایت داغ در خوشه پرسئوس عبور میکند و عرض آن ۲۰۰ هزار سال نوری گزارش شده است.
موج مزبور شکل انحنادار و دورانی دارد و یک موج کلوین-هلمهولتز خوانده میشود. چنین موجی، وقتی دو مایع در حال جریان با سرعتهای مختلف از کنار یکدیگر عبور میکنند، ایجاد میشود.
محققان با استفاده از دادههای «رصدخانه پرتو ایکس چاندرا» متعلق به ناسا و شبیهسازیهای رایانهای موفق به شناسایی بزرگترین موج جهان شدند. این موج در تصاویر پرتو ایکس به عنوان پدیدهای موجود در ابر گازی بینهایت داغ مشاهده میشود که کهکشانهای موجود در خوشه پرسئوس را احاطه کرده است.
شبیهسازیهای رایانهای نشان میدهند میلیاردها سال قبل، وضعیت این گاز تثبیت شده بود اما برخورد نزدیک آن با یک خوشه کهکشانی کوچک و در حال عبور، تعادل آن را بر هم زد و گاز به شکل مارپیچی در حال انبساط در آمد.
طی چند میلیارد سال، این گاز ۵۰۰ هزار سال نوری از مرکز خوشه به سمت بیرون گسترش یافت و امواج عظیمی را خلق کرد که میتوانند قبل از ناپدید شدن، چند صد میلیون سال حول لبههای خوشه غلت بخورند.
پرسئوس یکی از عظیمترین خوشههای کیهانی بوده که در پرتوهای ایکس شفافترین خوشه است، بنابراین دادههای رصدخانه چاندرا جزئیات بیسابقهای از آن در اختیار دانشمندان گذاشت.
این یافتهها به منجمان درک بهتری از چگونگی شکلگیری پدیدههایی از این دست و تعامل آنها با یکدیگر ارائه میدهد.
- 14
- 5