پنجشنبه ۰۴ مرداد ۱۴۰۳
۲۱:۲۱ - ۰۵ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۱۲۸۵
نجوم و فضا

نگاهی به داستان آپولو و فرود انسان بر ماه

چرا هنوز هم «آپولو هوا کردن» مهم است؟

اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا,سفر به ماه
این روزها به مناسبت سالگرد فرود نیل آرمسترانگ بر ماه و قدم گذاشتن او بر قمرِ زمین، یادواره‌های متعددی منتشرشده است. ۴۸ سال پیش، نیل آرمسترانگ، باز آلدرین و مایکل کالینز عازم سفری شدند که تاکنون ماجراجویانه‌ترین سفر نسل بشر به شمار می‌رود.

به گزارش سیناپرس،آن‌ها در ادامه مسیری دشوار و گران‌قیمت و با ایستادن بر دوش تجربیات مأموریت‌های پیشین و استفاده از توان گروه عظیمی از مدیران، مهندسان، دانشمندان و اتکا به اراده سیاسی و مالی و حمایت مردمی، قدم درراه فتح ماه نهادند.

 

زمانی که آرمسترانگ هدایت بخش فرود ماه نشین را بر عهده گرفت لحظاتی مهم و تعیین‌کننده در تاریخ بشر رقم می‌خورد. در همان لحظاتی که به دلیل ناهموار بودن محل از پیش تعیین‌شده برای فرود آرمسترانگ ناچار شد تا هدایت دستی فرود را بر عهده بگیرد و تقریباً تا آخرین قطرات سوخت مجاز برای فرود را مصرف کند تا مه‌نورد را به‌سلامت بر ماه بنشاند، ممکن بود تقدیر برنامه‌های فضایی به‌گونه‌ای دیگر رقم بخورد.

 

آرمسترانگ و دقایقی پس از او باز آلدرین قدم بر ماه گذاشتند. در پی آن‌ها ۶ مأموریت سرنشین دار دیگر عازم ماه شد که به‌غیراز یکی همه آن‌ها موفق شدند دو فضانورد را روی ماه فرود آورند.

 

سفر به ماه چنان رویداد بزرگی بود که مرزهای جغرافیایی را در هم شکست. داستان مسافران ماه اگرچه داستان موفقیت آمریکایی است اما به دلیل تجلی روحیه کاوشگری که در نهاد انسان‌ها، فارغ از مرزهای سیاسی نهادینه‌شده است به داستانی برای بشریت بدل شد.

 

ما بودیم که به ماه رفتیم و ماه را فتح کردیم. آرمسترانگ به نمادی از قهرمانی انسان بدل شد که در راه سخت‌ترین چالش‌ها می‌تواند به موفقیت برسد.

 

به همین دلیل بود که فرود آرمسترانگ را نه‌تنها در ایالات‌متحده که در این‌سوی جهان و ازجمله در کشور ما، مردم به‌طور مستقیم تماشا کردند. به همین دلیل بود که وقتی آپولو ۱۳ درراه ماه با مشکل مواجه شد از راهبان بودایی گرفته تا پاپ در میانه میدان سنت پیتر تا مسلمانانی در مناطق دورافتاده ایران دست به دعا برداشتند.

 

اکنون قریب به نیم‌قرن از آن تاریخ می‌گذرد. هنوز ماه، تنها و آخرین قلمرویی است که انسان توانسته قدم بر آن بگذارد. از بین رفتن اراده سیاسی و حمایت مالی و توجه عمومی کافی بود تا رویاهای شیرینی که با فرود آمدن «عقاب» بر ماه، در دل مردمان آینده‌نگر ایجادشده بود، رنگ واقعیت به خود نگیرد.

 

اکنون برخلاف انتظار آن روزها، نه خبری از شهرک‌های روی ماه است، نه المپیک هزاره روی این قمر برگزارشده است نه توانسته‌ایم بر مریخ انسانی را فرود آوریم و نه سرعت کاوش‌های فضایی و علمی ما آن‌گونه بود که می‌اندیشیدیم.

 

۴۸ سال پیش، نیل آرمسترانگ، باز آلدرین و مایکل کالینز عازم سفری شدند که تاکنون ماجراجویانه‌ترین سفر نسل بشر به شمار می‌رود.

 

بااین‌وجود هنوز فتح ماه نقطه عطفی در تاریخ ما است.

 

چرا باید نیم‌قرن بعد به آن فرود تاریخی بیندیشیم و چرا باید «هوا کردن آپولو» هنوز برای ما مهم باشد؟

 

یک‌سوی داستان، آشکار شدن توان انسان است. اگر اراده لازم وجود داشته باشد، اگر منابع لازم تأمین شود و اگر مدیریتی دقیق به کار گرفته شود. می‌توان غیرممکنی را تحقق بخشید. داستان سفر به ماه تنها داستان سفر به قمر زمین نیست. داستان چگونگی تبدیل کردن رویایی جسورانه به واقعیت است. این روزها وقتی با فناوری‌های رشد یافته مدرن به آن تاریخ برمی‌گردیم برای ما باورکردنی نیست که در آن زمان با چنان فناوری ابتدایی توانستیم چنان کاری را به انجام برسانیم.

 

برنامه آپولو دربردارنده درس‌های مهمی است که هر شخص یا سازمان یا کشوری که بخواهد ابَرپروژه ای جسورانه را – در هر زمینه‌ای – به نتیجه برساند باید به آن‌ها توجه کند.

 

از بخش‌های مهندسی و توسعه فناوری و برنامه‌ریزی دقیق و مرحله‌به‌مرحله گرفته تا مدیریت پروژه و آماده‌سازی افکار عمومی و بخش‌های ترویجی و سعی در حل مسائل پیش‌بینی‌نشده و با امکانات محدود، همگی مواردی است که در هر پروژه عظیم دیگری باید در نظر گرفته شود.

 

از سوی دیگر این مأموریت تاریخی، به همراه خود داستان مهم و شاید غیرمنتظره‌ای را به وجود آورد.

 

هنوز بعد از قریب به نیم‌قرن از آن تاریخ جمع بسیار بزرگی از مردم جهان تصور می‌کنند چنین مأموریتی هرگز اتفاق نیفتاده است. هزار و یک دلیل می‌آورند که انجام این مأموریت غیرممکن بوده است که البته به همه آن موارد جواب‌های دقیق و علمی و فنی داده‌شده است. بااین‌وجود هنوز این توهم توطئه به حیات خود ادامه می‌دهد.

 

اینکه چنان مأموریت عظیم و آشکاری با چنین انکارگرایی متعصبانه‌ای مواجه می‌شود به‌خودی‌خود خبر از روندهایی در جامعه معاصر می‌دهد که باید به آن توجه شود. نکته‌ای مهم که به‌خصوص برای ارتباط‌گران و مروجان و در مرحله‌ای مهم‌تر برای جامعه علمی می‌تواند زنگ خطری از فاصله و شکاف عمیقی باشد که میان علم و مردم وجود دارد.

 

اکنون بار دیگر انسان عزم برداشتن گام‌هایی مهم به مقصد فضا کرده است. این بار هدف سیاره سرخ و مریخ است؛ اما درس‌های ماه هنوز برای ما مهم است. آنچه در طی سفر به ماه اتفاق افتاد و آنچه باعث شد تا بعد از آپولو ۱۷ آن را فراموش کنیم و هرگز به ماه برنگردیم، می‌تواند برای سفرهای گران و دشوار آینده به فضا بار دیگر برای ما آموزنده باشد.

 

 

 

 

  • 14
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش