چهارشنبه ۰۵ دی ۱۴۰۳
۱۵:۱۳ - ۲۴ فروردین ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۱۰۴۲۴۹
نجوم و فضا

سهم ایران در رصد سیاهچاله؛ صفر

رضا منصوری,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا
کشفی که اخیرا با عنوان نخستین تصویربرداری از ابرسیاه‌چاله‌ در کهکشان «مسیه ۸۷» توسط تلسکوپ افق رویداد اعلام شد، یک کشف منحصربه فرد بود؛ به این معنا که نخستین‌بار بعد از نیم قرن که با مفهوم سیاه‌چاله آشنا هستیم، چنین شیء آسمانی با جزئیات مورد تصویربرداری قرار گرفته است که کار بسیار پیچیده فنی بوده است.

برای توضیح پیچیدگی رصد این ابرسیاه‌چاله به لحاظ فنی، می‌توان اینطور توضیح داد که انجام این پروژه، مثل این می‌ماند که ما از یک تلسکوپ رادیویی به قطر کره زمین استفاده کرده باشیم که حدود ۲۰میکروثانیه قوسی قدرت تفکیک دارد. با چنین قدرتی ما می‌توانیم روزنامه‌ای که دوستمان در لندن در دست گرفته را بخوانیم؛ بنابراین به لحاظ فنی اتفاق بسیار مهمی رخ داده است.

 

آنچه برای ما در ایران مهم است و می‌تواند به‌عنوان یک راه برای آینده علمی کشور نیز مورد توجه قرار بگیرد، راه رسیدن به چنین کشفی است. برای رسیدن به چنین نتیجه‌ای، اینطور نیست که یک دانشمند در جایی از دنیا بنشیند و از روی تفنن، با یک کار رصدی عادی بتواند به چنین فناوری‌هایی دست پیدا کند و از چنین نقطه‌ای، با چنان قدرت تفکیکی، چنان رصد بزرگی را انجام بدهد. برای رسیدن به این پروژه باید پرسش درستی را مطرح کرد و برای رسیدن به آن برنامه درستی را چید؛ ضمن اینکه جلب مشارکت جهانی را از نظر دور نکرد. در مورد پروژه رصد ابرسیاه‌چاله که از حدود ۲۰سال پیش شروع شده، ۸رادیو تلسکوپ در نقاط مختلف جهان روی این موضوع کار کرده بودند. پیچیدگی در این بوده که چطور این رادیو تلسکوپ‌هایی که در سطح زمین پخش هستند، بتوانند رصد همزمان انجام بدهند. برای این همزمانی، داده‌هایشان با دقت زمانی بسیار بالا (حدود ۱۰به توان منفی ۱۲ثانیه)‌ همزمان شده‌اند که بسیار پیچیده است. در کنار این، از یک فناوری به نام تداخل‌سنجی استفاده شده که بتوان داده‌ها را به‌صورت یکپارچه به یکدیگر به‌صورت الکترونیکی اتصال داد که به لحاظ فنی بسیار پیچیده است و در نهایت، باعث می‌شود تا به قدرت تفکیک بالایی برسیم.

 

هزینه‌ای که بنیاد ملی آمریکا روی این پروژه در طول ۲۰سال گذشته انجام داده، در کل حدود ۲۰میلیون دلار بوده که به پول امروز ما سالانه حدود ۱۰تا ۱۲میلیارد تومان می‌شود که حتی در ابعاد بودجه‌های کشور ما بودجه کلانی نیست. آنچه باعث شده چنین ایده‌ای به نتیجه برسد، مدیریت بسیار پیچیده و جدی بوده و مهم‌تر از آن، تشخیص درست مسئله و پیدا کردن یک مسیر مناسب برای پاسخ دادن به این دغدغه، کار را بسیار ساده کرده است.

 

این روزها صد و چند سال از ارائه نظریه نسبیت اینشتین و نیم قرن از ارائه مفهوم سیاهچاله می‌گذرد و ما توانسته‌ایم نخستین تصویر را از سیاهچاله بگیریم. به‌دست آوردن چنین دستاوردی علمی الزاما به هزینه‌های بالایی نیاز ندارد و گاهی می‌توان با تلسکوپ‌های نسبتا کوچک اما با طرح سؤال درست و استفاده از توان جهانی کار بسیار پیچیده‌ای را به ثمر رساند.

 

نتیجه پیچیده فقط در اعلام این کشف یا دیدن تصویر یا داده‌های علمی‌اش نیست، بلکه فناوری‌هایی که در نتیجه نیاز به پاسخ دادن به آن سؤال به‌وجود می‌آید و در زندگی روزمره بشر کاربردهای جدی و فراوانی دارد، جزو دستاوردهای مهم این پروژه ۲۰ ساله است.

 

با وجود اهمیت این موضوع، در ایران تنها ۶ مقاله ISI در رابطه با رصد اخیر و موارد مربوط به آن چاپ شده است که به جرأت می‌توانم بگویم ‌با توجه به کیفیت‌شان هیچ‌یک از آنها نمی‌توانستند تأثیر خوبی در به نتیجه رسیدن این پروژه در هیچ‌یک از مراحل آن داشته باشند. به همین دلیل، در نهایت، دانشگاهی که چنین مقاله‌ای را ارائه کرده بود، نمی‌توانست به لحاظ علمی در به نتیجه رسیدن این طرح نقشی داشته باشد. این موضوع بیانگر این واقعیت است که ما چقدر از استانداردهای علمی دنیا دور هستیم. در سال‌های گذشته جامعه علمی ما و گروهی از سیاستمداران ما با شمردن مقالات بدون ‌توجه به کاربردی بودن‌شان یکدیگر را گول می‌زنند و پیشرفت علم به‌صورت کاذب را تشویق می‌کنند؛ درصورتی که واقعا اینطور نیست.

 

نکته مهم دیگری که در این زمینه حائز اهمیت است، اینکه علم مدرن بدون مشارکت بین‌المللی مطلقا به نتیجه نمی‌رسد. اینطور نیست که مثل قدیم کسی بتواند در گوشه کتابخانه نشسته و کار علمی انجام بدهد. در همین پروژه اخیر، حداقل ۱۰کشور مشارکت داشته‌اند. متأسفانه زمانی که از پیشرفت علمی سخن به میان می‌آید، ما نقش تعامل با جهان را فراموش می‌کنیم و تصورمان این است که مثلا اگر تعداد مقالات زیادی در حوزه‌ای مثل نانوفناوری داشته باشیم، رتبه پنجم یا ششم را در این زمینه در دنیا داریم. اما این کاملا اشتباه است و یک غرور کاذب در کشورمان ایجاد کرده که به پیشرفت درست علم در کشور صدمه می‌زند.

 

 رضا منصوری ـ استاد دانشگاه شریف

 

newspaper.hamshahri.org
  • 12
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
در عوض در شاخص فلاکت و تورم و آلودگی و تصادفات و تاخیرهای هواپیما و فرسایش خاک و نابودی جنگلها و اعدام ها و افسردگی و اختلاس ....... رتبه های خیلی خوبی داریم. سیاه چاله به چه درد ما میخوره !!! ما که سالهاست سیاه چاله رو لمس کردیم.
در عوض در شاخص فلاکت...
چه خوب گفتی
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش