پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
۰۱:۰۷ - ۲۱ مهر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۷۰۴۹۶۸
نجوم و فضا

منشأ آب موجود در زمین کجاست؟

آب در کره زمین,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا
بخش زيادي از زمین را آب پوشانده و آب، نقش مهمی در تشکیل حیات ایفا نموده، ولی هنوز منشا آب موجود در زمین معلوم نیست.

کره زمین در قسمتی از منظومه شمسی با فاصله ای مناسب نسبت به خورشید قرار دارد که امکان جریان یافتن آب مایع را آماده نموده است. درصورتی که کمی فاصله زمین به ستاره میزبانش بیشتر شود، تمامی آب های سطح سیاره یخ زده میشوند و درصورتی که زمین به خورشید کمی نزدیکتر شود، به کوره ی داغی مثل به سیاره زهره بدل می شود. این حالت ایدئال که به آن« کمربند حیات» یا« منطقه گلدی لاکس» گفته ميشود ، منطقه ای است که شرایط لازم براي جاری شدن آب مایع و همينطور جو استوار و بعدا، شکل پذیری حیات را آماده نموده است.

ولی آب چطور به کره زمین آمده است؟ آب نقش بسیار مهمی در سیاره ما ایفا نموده و فهم چگونگی وارد شدن آب به کره زمین میتواند درک ما از نحوه و زمان شکل گیری حیات را هم متحول کند. ولی فیلسوفان هنوز به جواب قطعی نرسیدند و حتی نمی دانند این آب از کجا آمده است. فرضیه کنونی در خصوص نحوه ی شکل گیری سیاره زمین نشان ميدهد که زمین از یک« دیسک پیش سیاره ای» بوجود آمده است. دیسک پیش سیاره ای، توده ی بزرگی از گاز و گرد و غبار بود که پیش از تشکیل زمین به دور خورشید جوان گردش می کرد. کم کم ذرات داخل دیسک، توده ای بزرگ و بزرگتر را شکل دادند که سرانجام به« خرده سیارات» و بعدا به سیاراتی مثل کره زمین بدل شدند.

ولی در ابتدای شکل گیری منظومه شمسی، دیسک پیش سیاره ای که زمین از آن بوجود آمد، در موقعیتی بسیار گرم تر قرار داشت. از این رو ، حتی درصورتی که به احتمال زیاد مولکول های آب در این دیسک وجود داشتند بخار شدند. از این گذشته، در زمان اولیه شکل گیری کره زمین، جوی وجود نداشت و قطرات آب مایع به آسانی به فضا می رفتند. همین مسأله این سوال را مطرح نموده که درصورتی که زمین از دیسکی دارای آب شکل نگرفته، آب چطور به سیاره آمده است؟

فیلسوفان گمان می برند درصورتی که آب همراه با خود سیاره تشکیل نشده باشد، احتمالا از فضا وارد کره زمین شده است. سیارک ها و دنباله دارها از جمله اجرامی هستند که از فضا وارد زمین میشوند و هر دو دارای مقدار متنابهی یخ هستند. در واقع ، مدل سازی های انجام گرفته از ترکیب سیارک ها و دنباله دارها نشان ميدهد که این اجرام مقادیر یخی به اندازه تمامی اقیانوس های کره زمین دارند.

ولی حالا سوال این جا است که آیا این یک ستاره دنباله دار بود که براي بار اول ، مایع حیات را از فضا به کره زمین آورد یا یک سیارک؟ و درصورتی که فرض دانشمندان درست باشد، آیا آب زمین در یک رویداد برخوردی تامين شده یا این که چند برخورد باعث شده مقدار زيادي آب وارد زمین شود؟ و مهمتر این که این رویدادهای برخوردی چه زمانی رخ دادند؟

راه حل پیشنهادی دانشمندان براي حل این معما، مقایسه آب موجود در اقیانوس های زمین با ترکیب شیمیایی آب موجود در این اجرام کیهانی است. مثلا ، یک مولکول آب همواره دارای ۱۰ پروتون( ۸ پروتون از مولکول اکسیژن و ۲ پروتون از هر کدام از مولکول های هیدروژنش) است و معمولاً ۸ نوترون( تنها از مولکول اکسیژن) دارد. ولی ایزوتوپ های گوناگون آب امکان دارد نوترون های بیشتری داشته باشند. مثلا ، آب سنگین که از ترکیب اکسیژن و دوتریوم بدست می آید ، ایزوتوپ های هیدروژن متفاوت با آب عادی دارد.

دانشمندان در پژوهش سال ۲۰۱۴ خود، مقادیر نسبي ایزوتوپ های گوناگون آب( مولکول های آب با تعداد نوترون های مختلف) را که احتمال میرود از سیارک باستانی« وِستا( Vesta)» به زمین آمدند را بررسی کردند. وِستا دومین جرم کیهانی عظیم در کمربند سیارکی کویپر است. فیلسوفان باتوجه بوجود دهانه های برخوردی متعدد روی این سیارک، خیال ميکنند وستا، گذشته ای سرشار از رویدادهای برخوردی داشته است. نمونه آب موجود در سنگ های سیارک وستا، دارای ایزوتوپ هایی شبیه آنچه در کره زمین می بینیم بودند. اما این نمی تواند دال بر این باشد که آب از وستا به زمین آمده است، ولی میتوان گفت یک جرم کیهانی شبیه وستا به لحاظ قدمت و ترکیب ممکن است باعث این رویداد شده باشد.

دانشمندان تا مدتها خیال می کردند که آب از سیارک ها به زمین آمده است. ولی زمانی که فضاپیمای رُزتا وارد مدار« دنباله دار ۶۷ پی/چوریوموف- گراسیمنکو» شد و توانست سطح نشینی به اسم فیله را به سطح این ادامه دار بفرست، ورق برگشت. فیلسوفان از اطلاعات کاوشگرهای رزتا و فیله روزتا متوجه شدند که نسبت آب سنگین با آب عادی در دنباله دارها نسبت به زمین کاملاً متفاوت است. از این رو ، احتمال میرود ، حداکثر تا ۱۰ درصد آب زمین می توانسته از یک ستاره دنباله دار سرچشمه گرفته باشد.

هر چند، در سال ۲۰۱۸،« دنباله دار ۴۶ پی/ ورتانن( ۴۶P/Wirtanen)» که توسط « رصدخانه استراتوسفری اخترشناسی فروسرخ» یا« سوفیا( SOFIA)» مورد مطالعه قرار گرفت، قابلیت بررسی آرایش ایزوتوپی دنباله دارها را بصورت دقیق تری آماده کرد. فیلسوفان متوجه شدند که نسبت دوتریوم و هیدروژن در این دنباله دار با نمونه های موجود در زمین برابر است. ولی سوال این است که چه چیزی سبب اختلاف این دنباله دار با دنباله داری ميشود که رزتا و فیله کاوش کردند؟

دنباله دار ورتانن از دسته ای از دنباله دارها موسوم به« دنباله دارهای بیش فعال» است. این گروه از دنباله دارها هرچه به نسبت دنباله دارهای عادی به خورشید نزدیکتر میشوند ، آب بیشتری را از دست می دهند. زمانی که یک دنباله دار عادی به خورشید نزديک ميشود ، ذرات یخ از هسته ی آن یا مستقیما از یخ های سطحی به گاز تبدیل می شوند. ولی یک دنباله دار بیش فعال نه تنها از هسته خود، بلکه از ذرات موجود در جو خود هم یخ از دست می دهد. همین ذرات موجود در جو ممکن است سبب شده باشد، دنباله دارهای بیش فعال دارای آبی با نسبت ایزوتوپی شبیه کره زمین باشند.

از این رو ، حتی با درنظرگرفتن این نکته که دنباله دارهای بیش فعال کمیاب تر هستند، این حقیقت که این دنباله دارها دارای آبی با آرایش ایزوتوپی شبیه آب موجود در کره زمین هستند، سبب ميشود تصور را بر این بگذاریم که این میهمانان ناخوانده، زمانی آب را از فضا به زمین آورده اند.

  • 12
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش