اَبرماه شرایطی است که طبق میزان نزدیکی ماه (Moon) به زمین، کره ماه حداکثر تا ۱۴ درصد بزرگ تر و تا ۳۰ درصد میتواند روشن تر از سایر ماه های کامل در طول یک سال قمری باشد.
عمران مرادی- مدرس و محقق نجوم در توضیح این رویداد نجومی در گفتگو با ایسنا، گفت: ابرماه زمانی اتفاق می افتد که وقوع پدیده ماه کامل با نزدیک ترین فاصله ماه با زمین در مدارش ( حضیضماه)، هم زمان شود. در پدیده سوپرمون یا ابرماه، ماه اندکی نسبت به حال معمول خودش درخشان تر و بزرگتر است.
او با بیان این که از ساعاتی دیگر شاهد ماه کامل یا ابرماه در اسمان خواهیم بود، خاطرنشان کرد: ماه کامل هنگامی است که خورشید در یک طرف و ماه در طرف دیگر زمین است و زمین بین ماه و خورشید قرار می گیرد. در این حالت به علت اختلاف درجه صفحه مداری ماه و زمین، نور خورشید (Sunlight) مانعی برای رسیدن به ماه ندارد.
این مدرس و محقق نجوم توضیح داد: صفحه مداری ماه به دور زمین با صفحه مداری زمین به دور خورشید، حدود پنج درجه اختلاف دارد و زمین و ماه در یک خط راست قرار نمی گیرند، به همین علت نورخورشید سمت ماه که بسوی زمین است، را روشن می کند و ماه درخشان تر بنظر می رسد.
مرادی با بیان این که اصولا خسوف ها نیز در روز چهاردهم ماه اتفاق می افتد، گفت: مدار حرکت ماه به دور زمین بیضی است و گاهی در نزدیکترین فاصله و گاهی در دورترین فاصله خود قرار می گیرد که در رویداد ابرماه در نزدیکترین فاصله است و درخشان تر و بزرگ تر دیده می شود.
او عنوان کرد: گردش ماه به دور زمین در مداری بیضی شکل است و فاصله اش تا زمین متفاوت است. در نزدیک ترین فاصله، ۳۵۶٬۵۰۰ کیلومتر و در دورترین فاصله، ۴۰۶٬۷۰۰ کیلومتر از زمین است.
این مدرس نجوم اضافه کرد: در این حالت، هم ماه کامل است و هم در نزدیکترین فاصله با زمین است و در ساعت ۲۲ و ۳۸ دقیقه شبانگاه سه شنبه ۱۹ فروردین ماه، ماه (Moon) به کم ترین فاصله با زمین می رسد.
مرادی ادامه داد: از طرف دیگر در ساعت ۷ و ۵ دقیقه صبح روز چهارشنبه ۲۰ فروردین ماه سال ۱۳۹۹ نیز ماه در وضعیت بدر و یا ماه کامل قرار می گیرد؛ بدین ترتیب در طول سه شنبه شب (امشب) تا بامداد چهارشنبه با ماه کامل روبرو هستیم.
- 19
- 6