دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۰۰:۱۳ - ۲۹ بهمن ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۱۱۰۱۸۴۶
نجوم و فضا

علت انقراض دایناسورها مشخص شد

علت انقراض دایناسورها,انقراض دایناسورها
دانشمندان در نظریه جدیدی مطرح کرده اند که ستاره های دنباله داری که توسط میدان گرانشی سیاره ی مشتری از مدار خارج شده اند، احتمالا عامل انقراض دایناسورها بوده اند.

به گزارش ایسنا به نقل از فیز، برخورد یک جرم آسمانی با زمین که ۶۶ میلیون سال پیش اتفاق افتاد ، تاریخ را برای همیشه تغییر داد.

چیکشلوب (Chicxulub) که یک جرم آسمانی است پس از برخورد به زمین دهانه ای در نزدیکی سواحل مکزیک از خود برجای گذاشت. قطر این دهانه ۹۳ مایل (۱۵۰ کیلومتر) و عمق آن ۱۲ مایل (۲۰ کیلومتر) است.

تأثير فاجعه بار این برخورد باعث انقراض ناگهانی و بزرگ دایناسورها شد و علاوه بر آن باعث از بین رفتن سه چهارم گونه های گیاهی و حیوانی روی زمین شد.

ولی سؤال اینجاست: منشا این سیارک یا ستاره ی دنباله دار چه بوده و چرا به زمین برخورد کرده است؟

اکنون دو محقق از مرکز اخترفیزیک دانشگاه هاروارد و اسمیتسونیان (Harvard& Smithsonian) معتقد هستند که پاسخ این سوال را یافته اند.

در مقاله ای که در مجله ی (Nature' s Scientific Reports) منتشر شده، امیر سراج (Amir Siraj) دانشجوی رشته ی اخترفیزیک هاروارد و آوی لوئب (Avi Loeb) ستاره شناس نظریه ی جدیدی ارائه کردند که میتواند منشا و نحوه ی سفر این جرم مرگبار را توضیح دهد.

سراج و لوئب با استفاده از تجزیه و تحلیل های آماری و شبيه سازي گرانش محاسبه کردند که بخش مهمی از ستاره های دنباله دار با دوره ی تناوب طولانی از ابر اورت (Oort cloud) که کره ای یخی است و از بقایای سیارات تشکیل شده و در لبه ی بیرونی منظومه ی شمسی قرار گرفته نشات می گیرند. این ستاره های دنباله دار میتوانند توسط میدان گرانشی سیاره ی مشتری از مدار خارج شوند.

سراج که در حال تحصیل در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در رشته اخترفیزیک است می گوید: "مشتری" که عظیم ترین سیاره ی منظومه ی شمسی است ستاره های دنباله دار را به سمت مدار پرتاب می کند و باعث می شود به شدت به خورشید نزدیک شوند.

در طی گذر نزدیک از کنار خورشید این ستاره های دنباله دار که به آن ها سانگریزر (sungrazers) (آفتاب گیر) نیز گفته می شود نیروی جذر و مدی بسیار قوی را تجربه می کنند که باعث می شود این اجرام قطعه قطعه شده و قطعات آن ها مثل گلوله به اطراف پرتاب شود.

سراج می گوید در طول گذر از کنار خورشید ستاره های دنباله داری که به خورشید نزدیک ترند کشش گرانشی بیشتری را تجربه می کنند، نیروی جذر و مدی در سراسر جرم پخش می شود و پدیده ی اختلال جذرومدی (tidal disruption event) اتفاق می افتد که باعث تکه تکه شدن اجرام می شود. قطعات این اجرام در راه بازگشت به سمت "ابر اورت" ممکن است با زمین برخورد کنند.

بر طبق نظریه ی سراج و لوئب احتمال برخورد ستاره های دنباله دار با تناوب طولانی به زمین ۱۰ برابر بیشتر می شود و همچنین ۲۰ درصد این نوع ستاره های دنباله دار تبدیل به "سانگریزر" خواهند شد.

این دو محقق می گویند که نظریه جدید آن ها شامل سن چیکشلوب ها نیز می شود و توضیحات رضایت بخشی در مورد منشا آنها و سایر اجرامی که به زمین برخورد می کنند ارائه می دهد.

لوئب می گوید: مقاله ی ما مبنایی برای توضیح علت وقوع این اتفاق ارائه می کند. در حقیقت ما می گوییم که اگر جرمی را که در نزدیکی خورشید قرار دارد خرد کنید احتمال برخورد آن به زمین بالا می رود و می تواند برخوردی ایجاد کند مانند آن که باعث انقراض دایناسورها شد.

شواهد موجود در دهانه ی چیکشلوب حاکی از آن است که مواد تشکیل دهنده ی این سنگ کندریت کربن دار بوده است. نظریه سراج و لوئب شاید بتواند علت این ترکیب غیرعادی را توضیح دهد.

یک نظریه ی مشهور در مورد منشأ چیکشلوب این است که این جرم آسمانی از کمربند سیاره ای منشا گرفته که گروهی از سیارک های بین مشتری و مریخ هستند. اگرچه کنریت کربن در میان سیارک های کمربند سیاره ای کمیاب است اما احتمالا در میان ستاره های دنباله دار با تناوب طولانی بیشتر است و می تواند نظریه ی برخورد ستاره ی دنباله دار را تایید کند.

علت انقراض دایناسورها,انقراض دایناسورها

دهانه های مشابه نیز ترکیبات مشابهی نشان می دهند. از جمله برخوردی که دو میلیون سال پیش باعث ایجاد دهانه وردفرت (Vredefort) در آفریقای جنوبی شد که بزرگترین دهانه ی برخوردی روی زمین است و همچنین برخوردی که باعث ایجاد دهانه ی ژامانشین (Zhamanshin) در قزاقستان شد و بزرگ ترین دهانه ی تشکیل شده در یک میلیون سال اخیر است. محققان می گویند زمان بندی این برخوردها محاسبات آن ها در مورد برخورد اجرام با اندازه ی چیکشلوب ها را تایید می کند.

سراج و لوئب می گویند: نظریه ی آنها را می توان با مطالعه ی بیشتر این دهانه ها، دهانه های مشابه و حتی آن هایی که روی سطح ماه هستند مورد آزمایش قرار داد تا ترکیبات برخورد کننده ها مشخص شود. ماموریت های فضایی که از ستاره های دنباله دار نمونه برداری می کنند نیز می توانند در این زمینه کمک کننده باشند.

گذشته از ترکیبات این ستاره های دنباله دار، رصدخانه ی جدید ورا رابین (Vera Rubin) در شیلی که سال آینده راه اندازی می شود ممکن است بتواند اختلال جذر و مدی ستاره های دنباله دار با تناوب طولانی را مشاهده کند.

لوئب می گوید: ما باید قطعات کوچکی که از ابر اورت به سمت زمین می آیند را ببینیم. من امیدوارم بتوانیم این نظریه را با داشتن اطلاعات بیشتری از ستاره های دنباله دار با تناوب طولانی، آمار بهتر و مشاهده شواهدی از این قطعات بررسی کنیم.

لوئب می گوید: درک این موضوع فقط برای کشف اسرار تاریخ زمین اهمیت ندارد بلکه برای فهمیدن این که آیا چنین اتفاقی باز هم زمین را تهدید خواهد کرد بسیار مهم است.

وی افزود: احتمالا در لحظه ی این برخورد منظره ی شگفت انگیزی شکل گرفته اما ما نمی خواهیم دوباره این منظره را ببینیم.

  • 14
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش