سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۳۹ - ۰۹ شهریور ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۶۰۷۰۴
اختراعات و پژوهش های علمی

نخستین مشاهده کشش کوانتومی آب

آب,کشش کوانتومی آب
آب رفتارهای عجیبی دارد و مطالعات جدید از جمله اولین مشاهدات از کشش کوانتومی آن امکان دارد به ارائه توضیحات پیرامون این راز کمک کند.

به گزارش ایسنا، آب بیش از نیمی از بدن انسان را تشکیل می دهد و حدود ۷۰ درصد از سطح زمین را پوشانده است، ولی هنوز چیزهای زیادی در خصوص آب وجود دارد که ما از علت آنها بی خبریم.

دانشمندان با استفاده از ابزارهای پیشرفته برای مطالعه جت ها یا فواره های میکروسکوپی مایع، ملکول های آب را در حال هل دادن و کشیدن یکدیگر در چیزی که بعنوان " کشش کوانتومی"( quantum tug) توصیف شده است، مشاهده کردند. این پدیده ای است که تاکنون به صورت مستقیم مشاهده نشده بود و امکان دارد به توضیح برخی از رفتارهای عجیب آب کمک کند.

این تحقيقات پیشگامانه توسط دانشمندان دانشگاه" استنفورد" و دانشگاه" استکهلم" انجام شد و آن ها به دنبال کشف نیروهایی بودند که ملکول های آب را در کنار هم نگه می دارند.

در هر مولکول آب یک اتم اکسیژن و دو اتم هیدروژن وجود دارد. اتم های هیدروژن دارای بار مثبت در یک مولکول به اتم های اکسیژن با بار منفی در مولکول دیگر جذب میشوند که این امر باعث اتصال مولکول های آب به یکدیگر می شود.

آب دارای خواص عجیبی است که آنرا از بسیاری مایعات دیگر متمایز می کند و بسیاری از قوانین مربوط به آنچه مایعات باید آنگونه رفتار کنند را زیر پا می گذارد. به طورمثال یک تکه کره جامد روی لیوانی از کره ذوب شده شناور نمی ماند، ولی وقتی چند تکه یخ را در یک لیوان آب بریزید، روی آب می ماند. آب همینطور کشش سطحی فوق العاده ای را ایجاد می کند که حشرات را قادر می سازد تا روی سطح آن بایستند و از روی آن عبور کنند و همچنین توانایی خوبی در ذخیره گرما و ثابت نگه داشتن دمای اقیانوس دارد.

دانشمندان بر این باورند که درک بهتر پیوندهای هیدروژنی بین مولکول ها میتواند به توضیح این خواص عجیب کمک کند و نویسندگان این مطالعه جدید گام مهمی در این راستا برداشته اند.

" جی یانگ" سرپرست این مطالعه می گوید:برای مدتی طولانی، پژوهشگران در تلاش بودند تا شبکه پیوند هیدروژنی را با استفاده از تکنیک های طیف سنجی درک کنند. زیبایی این آزمایش این است که ما برای نخستین بار توانستیم نحوه حرکت این مولکول ها را مستقیماً مشاهده کنیم.

دلیل دشواریِ مشاهده این پدیده این است که حرکت پیوندهای هیدروژنی بسیار سریع و بسیار ظریف است. اما دانشمندان با استقرار یک" دوربین الکترونی" با سرعت بالا ، که از پرتوی قدرتمندی از الکترون ها استفاده می کند و حرکات مولکولی بسیار ظریف را آشکار می کند، پیوندهای هیدروژنی را در حین حرکت رصد کردند.

این آزمایشات شامل جت های بسیار ریز آب با ضخامت ۱۰۰ نانومتر یا حدود ۱۰۰۰ بار نازک تر از یک تار موی انسان بود که نور مادون قرمز به آن شلیک شده و باعث لرزش مولکول های آب شد. سپس از دوربین الکترونی برای ایجاد عکس های با وضوح بالا از اتم های در حال تغییر درون مولکول های آب استفاده شد که نحوه تعامل آنها را نشان داد.

هنگامی که مولکول های برانگیخته آب شروع به ارتعاش می کنند، اتم های هیدروژن شروع به کشیدن اتم های اکسیژن در مولکول های همسایه می کنند و آنها را به هم نزدیک می کنند و سپس با قدرت بیشتر آنها را دفع می کنند. این عمل که به عنوان " کشش کوانتومی" توصیف می شود، فضای بین مولکول ها را گسترش می دهد.

" آندرس نیلسون" از محققان این مطالعه می گوید:اگرچه این اثر به اصطلاح" کوانتومی هسته ای" مسئول بسیاری از خواص عجیب آب است، اما این آزمایش اولین بار است که به طور مستقیم آن را مشاهده می کند. سوال این است که آیا این اثر کوانتومی می تواند حلقه مفقوده در مدل های نظری باشد که ویژگی های عجیب آب را توصیف می کنند؟

دانشمندان امیدوارند از این روش برای درک بهتر خواص غیر معمول آب استفاده کنند. این کار می تواند منجر به درک بهتر نه تنها خود آب، بلکه نقش آن در موجودات زنده شود.

" شیجی وانگ" از محققان این مطالعه می گوید:این مطالعه واقعاً پنجره جدیدی را رو به مطالعه آب باز کرده است. اکنون که سرانجام شاهد حرکت پیوندهای هیدروژنی هستیم، می خواهیم این حرکات را با تصویر گسترده تری مرتبط کنیم که می تواند چگونگی منجر شدن آب به بقای حیات بر روی زمین را آشکار کند و همچنین توسعه روش های انرژی تجدیدپذیر را به همراه داشته باشد.

این تحقیق در مجله Nature منتشر شده است.

  • 12
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش