فناوری چاپ سهبعدی هر روز بعد جدیدی از خود نشان میدهد و اکنون سالهاست که از آن در عرصه پزشکی استفاده می شود. این فناوری توانسته در بسیاری از مواقع که راه چارهای برای درمان بیماران وجود ندارد، راهگشا باشد. در پزشکی نمونههای متعددی از این فناوری میتوان مشاهده کرد. «هیلی» دختر چهار ساله انگلیسی که در یک دست دچار معلولیت بود، در سال ۲۰۱۴ اولین فردی بود که در انگلیس از دست مصنوعی با قابلیت پرینت سهبعدی استفاده کرد و پزشکان با کمک فناوری سهبعدی، توانستند یک دست برای او تولید کنند که بتواند جایگزینی برای دست چپ او باشد.
این دست مصنوعی سهبعدی شباهت زیادی به دست طبیعی دارد و نسبت به سایر دستهای مصنوعی قیمت پایینتری حدود ۶۳ دلار دارد. هیلی با این دست مصنوعی به راحتی میتواند کارهای روزمره را انجام دهد و اشیاء را در دست بگیرد.
این روزها استفاده از فناوری چاپ سهبعدی رواج فراوانی یافته است و از جایگزینی برای دست و اندامهای مصنوعی گرفته تا جمجمه سهبعدی میتوان از این فناوری کمک گرفت. سال گذشته، محققان با استفاده از این فناوری توانستند با پرینتر سهبعدی فولیکولهای مو را پرینت بگیرند که قادر به تولید جوانه جدید مو بودند.
همچنین جراحان «کنت» انگلیس با استخوانهای پرینت سهبعدی توانستند شکستگیهای شدید استخوانی را در بیماران ترمیم کنند. در این پرینترهای سهبعدی از دستگاههای پرینتری مشابه پرینترهای معمولی استفاده میشود، با این تفاوت که در این دستگاههای جدید، از لایهای از مواد مانند پلاستیک، فلز یا موم برای تهیه پرینت سهبعدی استفاده میشود. این فناوری را همچنین برای تولید سلولهای زنده نیز میتوان به کار برد.
تولید داروی سهبعدی
از آنجا که پرینتهای سهبعدی براساس دادههای اسکنشده، گرفته میشوند، مواد این فناوری را میتوان با قیمت ارزانی تهیه کرد. یکی از کاربردهای فناوری پرینت سهبعدی، تولید داروهای سهبعدی است.
پزشکان به بیماران توصیه میکنند که اگر مقدار برخی داروها زیادتر از حد نیاز بیمار باشد، میتوان آنها را نصف کرد تا دوز دریافتی کمتر شود اما با پرینت داروها، محققان توانستهاند مقدار مناسبی دارو را طبق نیاز بیماران تهیه کنند.
این داروها با قیمت بسیار مناسبی تولید میشوند و همچنین میتوان در شکلهای مختلف هم آنها را تولید کرد به عنوان مثال، برای کودکان، قرصها را در شکلهای اختاپوس یا دایناسور تولید میکنند.
فناوری سهبعدی در اتاق عمل
یکی از صاحبان شرکتهای فناوری پرینت سهبعدی در سال ۲۰۱۵ نیاز به عمل جراحی خارج کردن سنگ کلیه پیدا کرد و از جراحش خواست تا با کمک پرینتر سهبعدی یک نمونه کلیه سهبعدی برای او تهیه کند. در اقدامی دیگر، پزشکان ایرلندی مجبور شدند برای دختری هشت ساله که از نوعی بیماری ریوی رنج میبرد، با استفاده از لولههای مخصوص ریههایش را شستوشو دهند اما به دلیل بزرگ بودن لولهها برای این کودک، جراحان با مشکل مواجه شده بودند و این کار را با آزمون و خطا انجام میدادند که روند درمان را طولانیتر میکرد. اما در نهایت توانستند با کمک فناوری پرینت سهبعدی، این لولهها را با اندازههای مناسب این کودک بسازند.
درمانی برای بیمار سرطانی
فناوری پرینت سهبعدی همچنین برای نجات یک بیمار مبتلا به سرطان از معلولیت شدید به کار رفته است. یک مرد انگلیسی مبتلا به سرطان استخوان شده بود که به دارو یا شیمیدرمانی پاسخ نداد و پزشکان توموری را از استخوان لگن او خارج کردند که به این ترتیب نیمی از استخوان لگن او از بین رفت. پزشکان با پرینتر سهبعدی نیمی از استخوان لگن را از جنس تیتانیوم برای او تولید و جایگزین استخوان از دست رفته کردند. با این کار، بیمار بار دیگر قدرت حرکت را به دست آورد.
تولید جمجمه سهبعدی برای بیماری که مبتلا به نوعی بیماری ضخیم شدن جداره جمجمه شده بود نیز از دیگر ابداعات بوده است. از فناوری پرینت سهبعدی همچنین برای تولید سلولهای زنده، عروق خونی و بافت پوست نیز استفاده میشود. تولید بافت سهبعدی برای بیمارانی که دچار تروما و سوختگی میشوند بسیار پرکاربرد است.
- 14
- 6