اگر حتی یک بار سابقه به پرواز درآوردن و هدایت هر نوع پهپاد را داشته باشید تایید می کنید که این تجربه ای واقعاً لذت بخش است، با این حال اما، کارکردهای این پرنده های کوچک بدون سرنشین صرفا به حوزه سرگرمی محدود نمی شود و پهپادها این روزها در حال باز کردن جای خود در عرصه های مختلف زندگی بشر هستند.
البته شاید سرگرمی نخستین کاربردی باشد که ما برای این گجت ها متصور هستیم، اما به لطف ارزانی نسبی، مصرف پایین انرژی، انعطاف پذیری بالا، سرعت و سادگی تکنولوژی های به کار رفته در آنها و در دسترس بودن، شاهد آن هستیم که هر روز کاربری تازه ای برای این اسباب بازی های دیروز پیدا می شود. در این مقاله قصد داریم مروری داشته باشیم بر ۱۳ مورد از مهمترین کاربردهای پهپادها.
۱. مسابقات سرعت
یک قانون نانوشته می گوید که اگر ابزاری برای بازی یا سرگرمی به کار بیاید، قطعاً می تواند در مسابقه و رقابت نیز مورد استفاده قرار گیرد. استفاده از پهپادها به عنوان بهانه ای جدید برای رقابت و مسابقه دادن، یکی از هیجان انگیزترین کاربردهایی است که می توان برای این ربات های پرنده برشمرد.
این روزها پیست های مسابقه متعددی برای پهپادها در کشورهای مختلف دنیا بنا شده که علاقه مندان می توانند در آن سرعت و قدرت مانور پذیری پهپادها و البته مهارت خود در هدایت آنها را به رخ یکدیگر بکشانند.
بدون شک جذاب ترین مسابقه کوادکوپترها آن نوعی است که هدایتگر می بایست پرنده خود را از دید اول شخص و از طریق دوربین نصب شده روی آن و یک هدست هدایت کند. بدین ترتیب فرد به مانند خلبانی می ماند که خود مشغول پرواز خواهد بود. بدون شک هم شرکت در چنین مسابقه هایی و هم تماشای آنها از این زاویه بی نهایت لذت بخش و چالش برانگیز خواهد بود.
۲. تحویل کالا (شهری)
پس از سرگرمی و تصویر برداری، استفاده از پهپادها به عنوان ابزاری برای انتقال و تحویل انواع کالاها مهمترین کاربردی است که برای این ربات های کوچک در نظر گرفته می شود.
به لطف وزن کم، سرعت بالا، قدرت مانور عالی و مصرف انرژی پایین، این پرنده های هدایت شونده به گزینه ای ایدآل برای تحویل بسته ها و مرسولات بدل شده اند. پهپادها در ترافیک گرفتار نمی شوند و نیازی به دنبال کردن مسیرهای پر پیچ و خم خیابان ها و کوچه ها ندارند.
این ربات ها سریع تر از هر دوچرخه، موتور سیکلت و خودرویی می توانند تحویل کالا در یک شهر را به انجام برسانند. بنابراین به هیچ وجه عجیب نیست که استارتاپ ها و کمپانی های بزرگ متعددی در سرتاسر دنیا به دنبال استفاده از این پستچی های کوچک و سبک در شبکه های توزیع هستند.
لازم به ذکر است که اولین شبکه تجاری سازی شده تحویل کالا توسط پهپاد در دنیا در پایتخت کشور ایسلند کار خود را آغاز کرده و در حال حاضر سفارشات غذای مشتریان را در کمتر از ۴ دقیقه به آنها تحویل می دهد.
۳. تحویل کالا (شرایط خاص)
گفتیم که پهپادها می توانند جایگزینی بسیار مناسب، سریع و به صرفه برای پیک های موتوری و ماشینی در شهرها باشند. اما این ربات های پرنده در یک نوع تحویل کالای دیگر نیز بسیار مفید واقع شده اند. آن هم رساندن بسته ها به مکان هایی است که دسترسی به آنها از طریق زمینی غیر ممکن یا بسیار دشوار خواهد بود.
رساندن مرتب تجهیزات پزشکی، داروها یا مواد غذایی ضروری به مناطق کوهستانی صعب العبور یا روستاهای دور افتاده در نواحی کمتر توسعه یافته ای چون آفریقا، بهترین مثال برای چنین کاربردهایی به شمار می روند.
Zipline یکی از کمپانی هایی است که چنین برنامه ای را در دست انجام دارد. این شرکت با سرمایه گذاری ۲۵ میلیون دلاری و با استفاده از پهپادهای بال ثابت (که از روی یک منجنیق به هوا پرتاب می شوند)، دارو، تجهیزات پزشکی، خون، واکسن و پادزهرهای مختلف را به روستاهای دور افتاده در کشور روآندا می رساند.
۴. اشتراک گذاری اینترنت
این کاربرد از جهاتی با مورد قبلی مشابهت دارد. هدف از این کار رساندن امکانات به نقاطی است که دسترسی به آنها از روش های معمول گران قیمت و یا ناشدنی خواهد بود. «برنامه آکیلا» فیسبوک مهترین مثال در این زمینه به شمار می رود.
هدف این است که پهپادهایی پهن پیکر اما سبک با استفاده از انرژی خورشیدی بتوانند به طور دائمی روی مناطق فاقد پوشش در پرواز باشند و با اتصال به ماهواره ها دسترسی به اینترنت را برای مناطق مورد اشاره فراهم آورند.
در حال حاضر نمونه اولیه پهپادهای فیسبوک می توانند به مدت ۹۰ روز در پرواز باشند، اما برای نیل به هدف نهایی می بایست این پرنده ها بتوانند به طور دائمی به گردش در بالای سر ما ادامه دهند.
۵. حفظ امنیت
گرچه پهپادها گاه به دلیل پرواز بر فراز مناطق ممنوعه خود به تهدیدی امنیتی تبدیل می شوند، اما باید پذیرفت که این پرنده های هدایت شونده می توانند به عنوان یک چشم ناظر از آسمان، کمک بزرگی به حفظ امنیت ناحیه ای خاص کنند.
یک پهپاد گشت زن را با یک نگهبان انسانی که می بایست محوطه یک مجتمع صنعتی یا یک منطقه حساس سیاسی یا نظامی را تحت نظر داشته باشد مقایسه کنید. پهپاد با هزینه ای بسیار کمتر، دقت بالاتر و تقریباً بدون خستگی -و از همه مهمتر با سرعتی بسیار بالاتر- می تواند در تمام محوطه گشت زنی نماید.
ضمن این که کافیست تا برخی سنسورهای تشخیصی و یک هوش مصنوعی را به دوربین این ربات متصل سازید تا یک سامانه تمام عیار و هوشمند نظارت، کنترل و هشدار داشته باشید. کمپانی Airobotics یکی از مشهورترین نام ها در این بازار است.
۶. نمایش نورافشانی
به طور حتم یکی از خلاقانه ترین کاربردهایی که برای پهپادها تعریف شده، استفاده گروهی از آنها در نمایش های نورافشانی هوایی است.
بهترین نمونه های این دست نمایش را می توانید در دیزنی لند تماشا کنید. در میان دو نیمه بازی Super Bowl امسال نیز یکی از خیره کننده ترین نمایش های نورافشانی پهپادها با استفاده از ۳۰۰ ربات پرنده به اجرا گذاشته شد.
برای اجرای چنین برنامه هایی تعدادی پهپاد توسط یک رایانه که به الگوریتمی هوشمند مجهز شده است هدایت می شوند. در این حالت تمام این پرنده های مکانیکی به صورت اتوماتیک و هماهنگ حرکت می کنند و علاوه بر به نمایش درآوردن بازی رنگ ها و نور، حرکات موزون رباتیک را نیز در دل آسمان به انجام می رسانند.
۷. سلفی از آسمان
کیست که نداند این روزها تب گرفتن عکس های سلفی بسیار داغ است و شبکه های اجتماعی مملو از چنین عکس هایی است. هر کدام از این عاشقان عکس های «خویش انداز» نیز سعی می کنند با ترفندهای مختلف و بهره گیری از ابزارهای گوناگون عکس های متفاوت تر و خلاقانه تری را به ثبت برسانند.
در این میان چه چیزی بیشتر از یک ربات پرنده مجهز به دوربین می تواند کاربرد داشته باشد؟ این کار مثل استفاده از یک مونوپاد است، اما مونوپادی که می تواند تا چند ده متر بالا رفته و منظره ای خیره کننده را به همراه شما در کادر دوربین جای دهد.
در حال حاضر پهپادهای مخصوص سلفی بسیار متنوعی در بازار وجود دارند که می توانید بسته به کیفیت دوربین، امکانات جانبی و البته موجودی جیب خود یکی از آنها را خریداری نمایید.
۸. سینما، ورزش و تلویزیون
پهپادها به کارگردانان سینمایی، خالقان مستندهای ورزشی و تولید کنندگان محتواهای تصویری اجازه می دهند تا تصاویری خلق کنند که پیش از این امکان تهیه آنها وجود نداشته است.
در چند سال گذشته، به لطف پیشرفت های به وجود آمده در سیستم های هدایت پهپادها و قابلیت های تصویربرداری دوربین های نصب شده روی آن ها، شاهد تولید ویدیوهایی بسیار ناب و تماشایی از مناظر طبیعی یا حرکات ورزشی هستیم.
جالب است بدانید که حدود نیمی از تصاویر ضبط شده در سریال بازی تاج و تخت توسط این ربات های پرنده فیلمبرداری شده اند.
این ربات های هدایت شونده از سال ۲۰۰۹ و برای اولین بار با حضور در مراحل فیلمبرداری موزیک ویدیوها وارد صنعت رسانه شدند و امروزه اجرای بسیاری از پروژه ها بدون استفاده از آنها قابل تصور نیست.
۹. معماری و معاملات املاک
این روزها دیگر قرار دادن چند عکس از نمای داخلی و بیرونی یک ساختمان در فضای مجازی نمی تواند چندان خریداران را به آن ملک علاقه مند سازد. اما یک ویدیوی زیبا از نمای بیرونی و فضاهای داخلی و بر فراز خیابانی که خانه مورد نظر در آن قرار دارد، انگیزه زیادی ایجاد خواهد کرد.
برخی بنگاه های معاملات املاک به تدریج در حال ایجاد آرشیوی از ویدیوهای با کیفیت از املاک فایل شده خود هستند تا مشتریان را از مراجعه حضوری به تک تک آدرس ها بی نیاز سازند. حتی برخی شرکت های فعال در این زمینه به استخدام تیم های حرفه ای ساخت کلیپ های تبلیغاتی در این زمینه روی آورده اند.
در حوزه معماری نیز پهپادها به تدریج در حال باز کردن جای پای خود هستند. شرکت های طراح می توانند با استفاده از این پرنده های مکانیکی تصاویری را از بالای محل احداث پروژه گرفته و طرح های سه بعدی سازه نهایی را روی آن مونتاژ نمایند تا مشتریان قادر شوند ساختمان خود را پیش از احداث به طور واقعی ببینند.
۱۰. بازرسی صنعتی
کاربرد دیگر پهپادها را می توان در اجرا و مدیریت پروژه های بزرگ صنعتی و عمرانی جستجو کرد. جایی که از این ابزار برای انجام بازرسی های دوره ای و تخصصی تاسیساتی همچون سکوهای نفتی، لوله های انتقال آب و گاز، پروژه های عمرانی بزرگ همچون پل ها و سدها و مواردی از این دست بهره گرفته می شود.
با تجهیز پهپادها به دوربین ها و سنسورهای مناسب می شود موارد خطرناک همچون نشتی ها، بخش های تحت فشار، حرارت بیش از حد و . . . را شناسایی نمود. حتی اتصال بازوهای رباتیک، این پرنده های کنترل شونده را به ربات های تکنیسین بدل خواهد کرد. بدین سان می توان برخی تعمیرات در نقاط غیر قابل دسترس را به راحتی به انجام رساند.
۱۱. امداد و نجات
در هنگام بروز بلایای طبیعی، هر ابزاری که بتواند روند عملیات امداد و نجات را تسریع کند قطعاً مفید و ضروری خواهد بود. پهپادها به طور قطع از جمله این ابزارها هستند. با کمک این ماشین های پروازی می توان از آسمان به بررسی محدوده حادثه پرداخت. نقاط خطرناک را شناسایی و افراد گرفتار را با سرعت بیشتری پیدا نمود.
می شود برخی اقلام ضروری را با کمک پهپادها به سرعت به دست حادثه دیدگان رساند. پهپادهای مجهز به سنسورهای زنده یاب ابزاری مناسب برای یافتن افراد گرفتار در زیر آوار خواهند بود.
این روزها حتی پهپادها به آتش نشان ها برای اطفای حریق کمک می کنند، یا می توانند در سریع ترین زمان حلقه نجات را به دست افراد در حال غرق شدن در دریا برسانند.
۱۲. تحقیقات علمی
دانشمندان و محققین از دیگر گروه هایی هستند که برای انجام بررسی های میدانی خود از پهپادها استفاده می کنند. به لطف تصاویر هوایی تهیه شده توسط این ابزارها و اطلاعات به دست آمده از سایر حسگرهای قابل نصب روی پرنده های رباتیک، تحقیقات با سرعت بیشتری انجام و نتایج دقیق تر خواهد بود.
به عنوان مثال بوم شناسان با بررسی عکس های چند طیفی گرفته شده از پوشش گیاهی یک منطقه قادر خواهند بود نحوه توسعه و یا نابودی اکوسیستم گیاهی در آن ناحیه را مشخص و راهکارهای مناسب را ارائه نمایند.
۱۳. حفاظت از گونه های در خطر انقراض
به دلایل زیست محیطی، و در بیشتر موارد به دلیل فعالیت های مخرب انسانی برخی از گونه های جانوری بسیار با ارزش در خطر انقراض قرار دارند. محققین و محیط بانان برای آن که بتوانند شرایط زندگی این گونه های در خطر را مورد بررسی و حفاظت قرار دهند، نیاز دارند تا مراقبتی دائمی روی جمعیت و گستره قلمرو آنها داشته باشند.
برای تسهیل در این امور نیز پهپادها به کمک بشر آمده اند. به لطف این پرنده های کوچک رباتیک می توان مناطق بسیار وسیع را به طور دائمی زیر نظر داشت و با نصب گیرنده های مناسب روی آنها و دریافت سیگنال های ارسالی از فرستنده های متصل به حیوانات، نقشه توزیع لحظه ای آنها در زیستگاهشان را در اختیار داشت.
شکی نیست که با پیشرفت تکنولوژی و ایجاد بسترهای لازم، در آینده نه چندان دور کاربردهای پهپادها بیش از پیش افزایش خواهد یافت و روزی فرا می رسد که نتوانیم دنیای خود را بدون حضور این ربات های کوچک تصور کنیم.
- 15
- 5