یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۱۳:۰۹ - ۲۴ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۶۲۴۶
اختراعات و پژوهش های علمی

۱۳ اكتشاف مهم سال ٢٠١٧

اكتشاف سال ٢٠١٧,اخبار علمی,خبرهای علمی,اختراعات و پژوهش

در دنياي سياست‌زده كنوني، خبرهاي پراكنده اكتشافات علمي در لابه‌لاي انبوه اخبار سياسي گم مي‌شوند. با توجه به سرعت چشمگير پيشرفت علم، در سال ٢٠١٧ نيز دانشمندان اكتشافات علمي فراواني در گوشه و كنار دنيا داشتند كه در ادامه نگاهي مي‌اندازيم به برخي از مهم‌ترين يا جذاب‌ترين اين كشف‌هاي علمي.

 

سه سياره قابل سكونت

ستاره‌شناسان خارج از منظومه شمسي هفت سياره كشف كرده‌اند كه به دور ستاره‌اي كوچك به نام «تراپيست-١» مي‌چرخند و حدود ٤٠ سال نوري با زمين فاصله دارند. سه سياره از اين هفت سياره در نقطه‌اي قرار دارند كه ناسا اين منطقه را كمربند حيات ناميده است؛ در حقيقت جايي كه وجود آب و احتمالا وجود زيست‌فرازميني‌ها امكان‌پذير است.

 

ميگوي پينك‌فلويدي

دانشمندان در ساحل اقيانوس آرام در پاناما گونه جديدي از ميگوي هفت‌تيركش را كشف كرده‌اند كه با استفاده از چنگك‌هاي بزرگش صدايي بلند ايجاد مي‌كند؛ صدايي كه ماهي‌هاي كوچك را مي‌ترساند و حتي ممكن است مرگ‌شان را رقم بزند. بلندي صداي حاصل از چنگك‌هاي ميگو - كه بي‌شباهت به صداي انفجار نيست- مي‌تواند به ٢١٠ دسيبل برسد. صداي بلندترين كنسرت‌ها حدود ١٢٠ تا ١٢٩ دسيبل است. دانشمدان براي ناميدن اين نوع ميگو كه چنگك‌هاي صورتي رنگ متمايزي دارد از نام گروه موسيقي راك «پينك فلويد» الهام گرفتند و اسم آن را « Synalpheus pinkfloydi» يا «ميگوي هفت‌تيركش پينك ‌فلويد» ناميدند.

 

مولكول جوان كننده موش‌ها

با پا به سن گذاشتن، سلول‌هاي پير يا صدمه‌ديده‌اي كه تعدادشان در بافت‌هاي بدن‌مان افزايش يافته‌اند به بروز بيماري‌هاي سالخوردگي دامن مي‌زنند. دانشمندان هلندي مولكولي ساخته‌اند كه پالايش اين سلول‌ها را بر عهده مي‌گيرند. زماني كه اين مولكول‌ها به بدن موش‌هاي پير تزريق شدند، خزهاي بدن‌ موش‌ها رشد دوباره را از سر گرفتند، عملكرد كليه‌شان بهبود يافت و ‌توانستند دو برابر سرعت موشي كه اين مولكول‌ها وارد بدنش نشده، بدوند. كشف اين مولكول يكي از برجسته‌ترين دستاوردها در زمينه پيري و سالخوردگي به

شمار مي‌رود.

 

افشانه پوستي براي سوختگي

دانشمندان زيست‌پزشكي ابزاري اختراع كرده‌اند كه بر سلول‌هاي بنيادي جراحت‌هاي بيمار پاشيده مي‌شود و به شكل‌گيري مجدد آنها كمك مي‌كند و در پي آن لايه پوستي سالمي را در مدت زمان ٤ روز مي‌سازد. اخيرا كمپاني زيست‌فناوري «RenovaCare» امتيازنامه‌ اين افشانه را خريداري كرده و از آن براي درمانِ آزمايشيِ جراحت‌هاي سوختگي استفاده مي‌كند. در حالي كه اين افشانه مي‌تواند به حذف روند دردناك پيوند پوست كمك كند، مخترعان اين ابزار در انتظار تاييديه سازمان غذا و داروي امريكا هستند.

 

عقرب ضد سكته

نيش عقرب استراليايي در ١٥ دقيقه جان انسان را مي‌گيرد. البته در صورتي كه فرد درمان نشود. اما دانشمندان، پپتيدي در زهر يكي از گونه‌هاي عقرب‌ استراليايي كشف كرده‌اند كه از زوال سلول‌هاي بنيادي مغز در برابر سكته- حتي تا هشت ساعت پس از بروز سكته- مراقبت مي‌كند. اگر استفاده از اين زهر در درمان آزمايشيِ بيماران عملكرد خوبي داشته باشد، نخستين دارويي معرفي مي‌شود كه مي‌تواند از صدمات مغزي حاصل از سكته مغزي مراقبت كند.

 

دايناسور نوظهور

دانشمندان اهل تورنتو گونه جديدي از دايناسورها را كشف كرده‌اند كه آن را «زول» ناميده‌اند. دليل انتخاب اين اسم هيولاي سگ‌مانند فيلم «شكارچيان روح» (١٩٨٤) است. اين دايناسور مثل هم‌نامش شاخ‌هايي بالاي چشم‌هايش و دمي خاردار و شبيه به چماق دارد. دانشمندان اسكلت فسيل‌شده اين دايناسور را كه يكي از سالم‌ترين خميده‌خزنده‌سانان كشف شده تا به امروز است (جمجمه و دم سه متري اين دايناسور صدمه نديده است) در مونتانا از زير خاك بيرون آوردند.

 

قورباغه ضد آنفلوآنزا

يافته‌هاي دانشمندان حاكي از آن است كه ماده لجن‌مانند روي پوست قورباغه‌اي كه در جنوب هند زندگي مي‌كند، شامل مواد ضدميكروبي پپتيدي است كه باكتري‌ها و ويروس‌ها از جمله ويروس‌هاي مخصوص آنفلوآنزاي انساني را از بين مي‌برند و در عين حال از سلول‌هاي عادي مراقبت مي‌كنند. تا به حال درمان آنفلوآنزا با مخاط قورباغه در آزمايشگاه صورت گرفته است.

 

خون عفونت‌كش مارمولك

دانشمندان تركيب ضدميكروبي جديدي را در خون اژدهاي كومودو- بزرگ‌ترين مارمولك دنيا- كشف كرده‌اند كه از بين‌برنده عفونت‌هاي كشنده حيوانات كم‌طاقت است. (بزاق اين مارمولك‌ شامل حداقل ٥٧ نوع باكتري است كه نيش آنها را مرگبار كرده است.) در آزمايشگاه، اين ماده جراحت‌هاي عفوني موش را سريع‌تر از بيماري‌هاي ديگر اين جانور درمان كرد؛ بنابراين حالا پزشكان گزينه‌اي تازه براي مبارزه با باكتري‌هاي مقاوم در برابر آنتي‌بيوتيك‌ها در اختيار دارند.

 

سنگ‌افراشت‌هاي باستاني در برزيل

محققان با استفاده از زنبور عسل، بيش از ٤٥٠ خاكريز را پيدا كرده‌اند كه راه‌آب‌هايي آنها را احاطه كرده است؛ درست مانند استون هنج. آنها اين سنگ‌افراشت‌ها را در دورافتاده‌ترين نقطه شمالي برزيل كشف كرده‌اند كه نشان مي‌دهد پيش‌تر از زماني كه دانشمندان تخمين زده بودند، انسان‌ها ساكن اين منطقه بودند. در حالي كه نيت آنها از سكونت در اين نقطه نامعلوم است اما حضورشان به حداقل ١٠٠٠ سال پيش بازمي‌گردد؛ يعني سال‌ها پيش از آنكه اروپايي‌ها وارد اين قاره شوند.

 

رحمي براي تغذيه نوزادان نارس

در يافته‌اي كه مي‌توان آن را دستاوردي در درمان نوزادان نارس دانست، دانشمندان رحمي مصنوعي ساخته‌اند كه قادر به زنده نگه داشتن بره‌هاي نارس و رشد طبيعي آنهاست. بره‌ها به مدت چهار هفته در اين وسيله كه شبيه به كيسه بزرگي است و با مايع آمينوتيك پر شده، به سر مي‌برند. اين «رحم» به زودي به نوزدان نارس انساني براي رشد خارج از رحم انسان كمك مي‌كند.

 

قاره‌اي پنهان در اعماق اقيانوس

دانشمندان شواهدي مبني بر وجود قاره‌اي جديد- نصف قاره استراليا- در جنوب غربي اقيانوس آرام و پايين كشور نيوزيلند ارايه كرده‌اند و آن را زيلانديا (Zealandia) ناميده‌اند. اگرچه ٩٤ درصد اين سرزمين زير آب قرار دارد اما زمين‌شناسان مي‌گويند تمامي معيارهاي لازم را براي اينكه هشتمين قاره زمين نام بگيرد، داراست. از آنجايي كه اكثريت دانشمندان رسما وجود اين قاره را تاييد نكرده‌اند بنابراين بايد منتظر ماند كه آيا زيلانديا در نقشه‌هاي آينده زمين جاي خواهدگرفت يا نه.

 

ابزاري براي اصلاح دي‌ان‌اي

دانشمندان چيني تكنيك اصلاح ژني را اختراع كرده‌اند كه با توسل به آن مي‌توان برخي بيماري‌هايي را كه جهش دي‌ان‌اي را در رويان سبب مي‌شود، از بين برد. در آينده مي‌توان اين تكنيك را روي رويان‌هاي انساني زيست‌پذير اعمال كرد تا بيماري‌هاي ژنتيكي جدي ميراث نسل بعد نشود. اين تكنيك نگراني‌هايي اخلاقي را در مورد طراحي و اصلاح انسان‌ها و تغيير ميراث ژنتيكي بشر به وجود آورده است.

 

اكسير زندگي؛ نابودگر سرطان

داروي ايمونوتراپي كه ياخته‌هاي خوني بيمار را به از بين‌برندگان سرطان تبديل مي‌كند در صف دريافت تاييديه از سوي سازمان غذا و داروي امريكاست. در آزمايشي باليني كه در حال انجام است، اين درمان بر بيماران دچار لنفوم‌هاي پيشرفته اعمال مي‌شود كه بدن‌شان به درمان‌هاي استاندارد پاسخ نداده‌اند يا مكررا بيماري‌شان عود مي‌كند. در اين آزمايش‌ها پس از گذشت سه ماه، ٨٣ درصد بيماران بيماري‌شان بطور كامل بهبود يافته اند. با ادامه روند آزمايش‌ها، دانشمندان اميدوارند اين درمان گام بعدي در مداواي سرطان باشد.

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 12
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش