دانشمندان "دانشگاه منچستر" انگستان در مطالعه اخیرشان موفق به توسعه نوع جدیدی از پارچه هوشمند شده اند که بصورت یک پچ بر روی لباس کاربر قرار می گیرد و میتواند روشن یا خاموش شود و در گرما بدن اشخاص را سرد و در سرما بدن را گرم کند.
به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمگ، دانشمندان دانشگاه منچستر نوع جدیدی از پارچه هوشمند را توسعه داده اند که میتواند بعد از اتصال به لباس کاربر خود را با دمای بدن شخص تطبیق داده و زمانی که کاربر حس گرما می کند، شخص را خنک کرده و در هنگام سرما نیز سبب گرم شدن کاربر می شود. این پارچه مبتنی بر گرافین است و دمایش با تشخیص دمای بدن کاربر تغییر می کند.
پژوهشگران این مطالعه پیشتر نیز با استفاده از گرافین موفق به توسعه ماده استتار گرمایی برای مخفی کردن دمای بالای بدن شخص از دوربینهای مادون قرمز شده بودند، این ماده توسط یک جریان الکتریکی کوچک که داخل لایه های گرافین تعبیه شده، عمل می کرد.
در این مطالعه نیز مجددا پژوهشگران با کمک گرافین موفق به ایجاد این پارچه هوشمند شدند. بدن انسان هر چه گرم تر باشد، اشعه مادون قرمز بیشتری از خود ساطع می کند؛ بدین ترتیب بعضی از لباس ها بگونه ای طراحی شده اند که اجازه می دهد تا این اشعه آزادانه از طریق آن عبور کند تا به پائین نگه داشتن دمای بدن کاربر کمک کند، با این حال دانشمندان پارچه را بگونه ای طراحی کرده اند که بتواند خودش را با دمای بدن کاربر در هر شرایطی تنظیم کند.
پروفسور "سی کوکاباس" (C. Kocabas) نویسنده ارشد این مطالعه اظهارکرد: توانایی کنترل تابش گرمایی یک نکته مهم و اساسی است و کاربرد بسیار خوبی در مدیریت دمای بدن در هر آب و هوایی دارد. پتوهای حرارتی نمونه متداولی است که برای این موضوع طراحی شده اند؛ با این حال، حفظ این ویژگی ها با گرم شدن یا سرد شدن محیط پیرامون، یک چالش بزرگ بوده است که ما طی این مطالعه توانستیم این کار را با ایجاد يک پارچه هوشمند مبتنی بر گرافین انجام دهیم.
گرافین نامِ یکی از آلوتروپ هایِ کربن است. این ماده از یک ساختار بلوری لانه زنبوری دوبعدی تشکیل شده است که در آن هر اتم کربن به کمک سه الکترون ظرفیت خود، با سه پیوند SP2 هیبریدیزه شده به سه اتم کربن دیگر متصل شده است.
یافته های این مطالعه در مجله "Nano Letters" منتشر شد.
- 12
- 1