به گزارش ایسنا، مدیریت پرورش گوساله شامل تغذیه مناسب و پیشگیری از بیماری های رایج در گوساله های تازه متولد شده تا سن از شیرگیری، نقش موثری بر اقتصادی شدن صنعت پرورش گاو شیری دارد.
اسهال و ذات الریه از مهم ترین عوامل کاهش رشد و همچنین مرگ ومیر گوساله ها در سن پیش از شیرگیری هستند و پرورش دهندگان به صورت رایج برای جلوگیری و درمان این بیماریها از داروهای آنتی بیوتیک استفاده می کنند. با توسعه کشاورزی ارگانیک و به منظور کاهش استفاده از مواد شیمیایی و آنتی بیوتیک ها در جلوگیری و درمان دام ها ، تمایل به استفاده از ترکیبات گیاهی جایگزین، از جمله عصاره و اسانس های گیاهان دارویی افزایش یافته است. پژوهشگران در پژوهشی تأثير ترکیب عصاره آبی برگ اکالیپتوس و گیاه آویشن بر عملکرد و فراسنجه های سلامت گوساله های شیرخوار نژاد هلشتاین را بررسی کردند.
در این پژوهش آمده است:« عصاره آبی برگ اکالیپتوس و گیاه آویشن با استفاده از دستگاه کلونجر و به روش تقطیر در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان همدان تهیه شد. در این آزمایش، از ۳۲ رأس گوساله( ۱۶ راس ماده و ۱۶ راس نر) شیرخوار نژاد هلشتاین با میانگین وزنی ۳±۴۰.۴ در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و هشت تکرار به مدت ۷۰ روز انجام شد. تیمارها شامل ۱- گروه شاهد( بدون افزودنی)، ۲- گروه دریافت کننده ۱۰ میلی لیتر عصاره( ۵۰ درصد آویشن+ ۵۰ درصد اکالیپتوس)، ۳- گروه دریافت کننده ۱۵ میلی لیتر عصاره، ۴- گروه دریافت کننده ۲۰ میلی لیتر عصاره بودند.
نویسندگان این مقاله می گویند:« بعد از دریافت آغوز در بدو تولد به میزان ۱۰ درصد وزن بدن، گوساله ها عصاره را همراه با شیر نوبت صبح به صورت روزانه تا پایان دوره آزمایش دریافت کردند. ساعات شیردهی، دو وعده در روز، هفت صبح و هفت عصر بود.»
در ابتدای آزمایش، میزان شیر مصرفی روزانه جهت عادت دهی به میزان دو کیلوگرم در هر وعده بود که با گذشت زمان این میزان افزایش یافت. به منظور سنجش تغییرات وزن بدن، اندازه دور سینه و قد گوساله ها در ابتدای آزمایش و سپس هر سه هفته یک بار تا پایان مرحله از شیرگیری انجام شده و ساعت ۱۰ صبح وزن کشی و ابعاد بدن آن ها اندازه گیری و ثبت شد. به منظور تعیین فراسنجه های خونی در روز پایانی آزمایش، سه ساعت بعد از مصرف خوراک وعده صبح، نمونه های خون به وسیله سرنگ های خون گیری حاوی ماده ضدانعقاد خون از سیاهرگ گردنی گوساله ها گرفته شد.
نمونه ها برای مدت ۱۵ دقیقه در دمای ۴ درجه سانتی گراد با دور ۳۰۰۰ سانتریفیوژ شد. پلاسمای جدا شده تا زمان آنالیز به فریزر ۲۰- درجه سانتی گراد منتقل شد. فراسنجه های خونی توسط دستگاه اتوآنالایزر و با استفاده از کیت ها اندازه گیری شد. جهت تعیین قابلیت هضم مواد مغذی جیره های آزمایشی، نمونه گیری از خوراک مصرفی و مدفوع هر دام به صورت هفتگی انجام شد. قابلیت هضم مواد آلی و خشک خوراک مصرفی با استفاده از روش نشانگر داخلی خاکستر نامحلول در اسید محاسبه شد.
پژوهشگران می گویند:« نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که استفاده از مخلوط یکسان عصاره آبی اکالیپتوس و آویشن در غلظت های ۱۵ و ۲۰ میلی لیتر در روز در شیر مصرفی گوساله های شیرخوار میتواند بدون تأثير منفی بر مصرف خوراک، منجر به بهبود افزایش وزن و عملکرد بدنی و سلامت گوساله ها شود.»
نتیجه این پژوهش که توسط حسین منافی راثی، استادیار مؤسسه آموزش و ترویج کشاورزی، علی بیات، کارشناس ارشد مرکز تحقیقات و آموزش جهاد کشاورزی و هرمز منصوری، استادیار مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور انجام شده، در چهارمین شماره ی بیست ودومین دوره ی نشریه ی تولیدات دامی منتشر شده است.
- 19
- 2