دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۵:۵۴ - ۲۸ دي ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۰۲۷۱۵
طبیعت و محیط زیست

ششمین انقراض جمعی زمین/ایلان ماسک می‌گوید همه موجودات از روی زمین محو خواهند شد

انقراض جمعی زمین,ایلان ماسک
یک مطالعه جدید، ما انسانها را مسئول ناپدید شدن ۲۶۰ هزار گونه از حیوانات از سال ۱۵۰۰ میلادی تا به حال می داند و" ایلان ماسک" نیز می گوید این احتمال وجود دارد که تمامی موجودات از روی زمین محو شوند.

به گزارش ایسنا و به نقل از دیلی میل، زمین پنج انقراض دسته جمعی ناشی از پدیده های طبیعی را تجربه کرده است ، اما یک مطالعه جدید نشان می دهد که ششمین انقراض جمعی هم اکنون در حال وقوع است و فعالیت های انسانی مقصر اصلی آن هستند.

این مطالعه که توسط دانشگاه" هاوایی در" مانوآ" انجام شده است ، نشان داد که سیاره ما از سال ۱۵۰۰ میلادی تا به حال ۱۵۰ هزار تا ۲۶۰ هزار( ۷.۵ تا ۱۳ درصد) از تمام دو میلیون گونه شناخته شده خود را از دست داده است.

ایلان ماسک می گوید همه موجودات از روی زمین محو خواهند شد

هرچند بعضی انکار می کنند که این کاهش چشمگیر منجر به انقراض جمعی دیگری خواهد شد، اما" ایلان ماسک" کارآفرین میلیاردر آمریکایی یکی از کسانی است که معتقد است افزایش نرخ انقراض گونه ها اجتناب ناپذیر است. وی در پاسخ به توییتی که انتشار این مطالعه را اعلام میکرد ، عنوان کرد :به علت انبساط خورشید احتمال ۱۰۰[ درصد] انقراض* همه* گونه ها وجود دارد.

با این حال این سرمایه دار علاقمند به فناوری یک راه حل ارائه می دهد و می گوید:بشر باید زندگی خود را چند سیاره ای کند و به زندگی در سیاره های ديگر فکر کند.

توییت" ماسک" بازتاب اظهاراتی است که او در دسامبر ۲۰۲۱ به مجله" تایم" گفته بود و در آن پیشنهاد ایجاد یک« کشتی نوح آینده نگرانه» را برای بردن حیوانات به مریخ به منظور نجات آن ها از انقراض در زمین داد.

او در آن مصاحبه بیان کرد:کار واقعاً بزرگ بعدی، ساختن یک شهر خودکفا در مریخ و بردن حیوانات و موجودات زمین به آنجا است.

هرچند دانشمندان" ماسک" را بخاطر طرح این موضوع مورد تمسخر قرار دادند، اما موضع او در خصوص ششمین انقراض جمعی زمین میتواند دقیق باشد، چرا‌که این مطالعه جدید که توسط" رابرت کاوی" از دانشگاه" هاوایی" رهبری شده است، خاطرنشان می کند که فهرست قرمز گونه های در معرض خطر، بیشتر پرندگان و پستانداران را شامل می شود، اما اغلب بی مهرگان را که تلفات چشمگیری را تجربه کرده اند ، نادیده گرفته است.

بر اساس فهرست قرمز اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت، فعالیت های انسانی در ۵۰۰ سال گذشته باعث انقراض ۸۶۹ گونه حیوانی شده است.

در مطالعه منتشر شده در مجله Biological Reviews آمده است:ترکیب تخمین ها از تعداد واقعی انقراض بی مهرگان، ما را به این نتیجه می رساند که ميزان آن بسیار بیشتر از نرخ تصور شده است و ممکن است در واقع شاهد آغاز ششمین انقراض جمعی باشیم.

این مطالعه خاطرنشان می کند که این فهرست قرمز، همه گونه های منقرض شده و در حال انقراض را شامل نمی شود، بدین ترتیب تعداد ناپدید شده های واقعی را دستکم می گیرد و این تا حد زيادي در میان گونه های بی مهرگان مشاهده می شود که معمولاً فقط به صورت محلی و گاهی فقط با یک نمونه ثبت میشوند و ارزیابی آن ها را با معیارهای فهرست قرمز غیرممکن می سازد.

این تیم همچنين می گوید، فهرست قرمز مبنای خوبی برای ارزیابی انقراض جهانی نیست، زیرا از نظر طبقه بندی جامع نیست و ارزیابی تعداد زيادي از گونه ها ، به خصوص بی مهرگان نه تنها به دلیل تعداد زیاد آن ها، بلکه بدین دلیل که ما داده های کافی در خصوص آن ها نداریم، مغفول مانده است.

" کاوی" می گوید:مورد ملاحظه قرار دادن بی مهرگان برای تائید این که ما واقعاً شاهد آغاز ششمین انقراض دسته جمعی در تاریخ زمین هستیم، کلیدی است.

" رویداد انقراض" که" انقراض جمعی" و" بحران زیستی" هم نامیده می شود، کاهش گسترده و سریع گونه های حیاتی در کره زمین است. چنين رویدادی با تغيير شدید تنوع و فراوانی حیات ماکروسکوپی مشخص می شود. البته باتوجه به آنکه بخش عمده حیات بر زمین مربوط به گونه های میکروسکوپی است که با گذر زمان قابل شناسایی نیست، این رویداد بر مبنای جنبه های زیست شناختی قابل مشاهده زیست کره انجام می شود و نه کل حیات بر روی زمین.

انقراض بر روی زمین با نرخی غیریکنواخت رخ داده است و سنجش آن طبق فسیل های جانداران دریایی انجام می شود. طی ۵۴۰ میلیون سال حیات بر روی زمین، پنج رویداد انقراض بزرگ شناسایی شده است که طی هر دوره از آن، بیش از نیمی از جانداران از بین رفته اند. البته باتوجه به تعریف انقراض جمعی و تغيير عوامل سنجش آن، تا ۲۰ مورد انقراض قابل شناسایی است.

پنج انقراض جمعی تاریخ زمین

دانشمندان می گویند تا به حال ۵ انقراض جمعی روی داده است که به شرح زیر است:

۱. رویداد انقراض اردویسن- سیلورین( انقراض پایان اردوسین) طی دو رویداد در ۴۵۰ تا ۴۴۰ میلیون سال پیش ۲۷ درصد همه خانواده ها، ۵۷ درصد همه سرده ها و ۸۵ درصد همه گونه های جانداران از میان رفتند.

۲. رویداد انقراض دِوُنین- پسین ۳۶۰ میلیون سال پیش طی یک دوره ۲۰ میلیون ساله در اواخر دوران دونین، ۱۹ درصد از همه خانواده ها، ۵۰ درصد همه سرده ها و ۸۰ درصد همه گونه های جانداران از بین رفتند.

۳. رویداد انقراض پرمین- تریاسه( انقراض پایان پرمین) در ۲۴۵ میلیون سال پیش بزرگ ترین انقراض جمعی تاریخ زمین رخ داد و ۵۷ درصد همه خانواده ها، ۸۳ درصد همه سرده ها و ۹۰ تا ۹۶ درصد همه گونه های جانداران از میان رفتند.

۴. رویداد انقراض تریاسه- ژوراسیک( انقراض پایان تریاس) حدود ۲۱۰ میلیون سال پیش رخ داد و طی آن ۲۳ درصد همه خانواده ها، ۴۸ درصد همه سرده ها و ۷۰ تا ۸۰ درصد همه گونه های جانداران از بین رفتند.

۵. رویداد انقراض کرتاسه- پالئوژن( انقراض پایان کرتاسه) ۶۵.۵ میلیون سال پیش رخ داد و طی آن ۱۷ درصد همه خانواده ها، ۵۰ درصد همه سرده ها و ۷۶ درصد همه گونه های جانداران از میان رفتند.

در مورد انقراض جمعی ششم برخی از دانشمندان این فرض را طرح کرده اند که اکنون زمین در دوران ششمین انقراض بزرگ دسته جمعی است که اصطلاحاً" انقراض هولوسین" نامیده می شود و از ۱۰ هزار سال پیش آغاز شده است. اجماعی وجود ندارد که آیا این انقراض متمایز از رویداد انقراض کواترنری است یا بخشی از آن است.

عده ای از محققان بر این باورند که نیمی از گونه های کنونی جهان تا سال ۲۱۰۰ نابود می شوند. اتحادیه بین المللی حفاظت از محیط زیست در گزارش سال ۲۰۱۱ خود اعلام کرد که ۲۵ درصد از پستانداران زمین در شرف نابودی و انقراض هستند. عده ای از محققان بر این باورند که نیمی از گونه های کنونی جهان تا سال ۲۱۰۰ نابود می شوند. طبق یافته ها از سال ۱۵۰۰ میلادی تا ۲۰۱۴ بیش از ۳۲۰ مهره دار ساکن خشکی ها منقرض شده اند. بعلاوه مهمتر این که جمعیت کلیه گونه های باقی مانده بطور میانگین شاهد افت ۲۵ درصدی در شمار آنها بوده است. ۲۵ درصد میزان گونه های رایج مهره داران و ۴۵ درصد بی مهرگان کاهش داشته است. سالانه ۱۱ هزار تا ۵۸ هزار گونه، منقرض شده و از میان میروند ، اما افزون بر آن، جمعیت گونه هایی که رایج هستند هم به شدت افت می کند. انسانها مسئول این وضع هستند، پنج انقراض انبوه پیشین ناشی از پدیده هایی مثل برخورد سیارک ها به زمین یا در اثر فعالیت شدید آتشفشانی بوده است، پدیده هایی که این بار در انقراض نقشی ندارند و معلوم است که روند کنونی ناشی از فعالیت انسان است، بنابراین این اولین بار در تاریخ زمین است که یک گونه عامل انقراض انبوه سایر موجودات می شود. این روند در واقع بخاطر الگوهای مصرفی بشر است.

متأسفانه این مطالعه جدید اشاره می کند که برخی افراد، شروع ششمین انقراض را انکار می کنند. علاوه بر این ، برخی دیگر، آن را به عنوان یک مسیر تکاملی جدید و طبیعی عنوان می کنند و به این اعتقاد دارند که انسان ها فقط یک گونه از موجودات هستند که نقش طبیعی خود را در تاریخ زمین ایفا می کنند. حتی برخی معتقد هستند که تنوع زیستی باید صرفاً به نفع بشریت دستکاری شود.

" کاوی" تأکید کرد:انسانها تنها گونه ای هستند که قادر به دستکاری زیست کره( بیوسفر) در مقیاس وسیع هستند.

زیست کره یا بیوسفر به آن بخش یا لایه از کره زمین گفته می شود که در آن زندگی و حیات وجود دارد. این لایه زیستگاه انسان و دیگر موجودات زنده همچون پرندگان، ماهیان و موجودات خاکزی است و تا لایه های زیرین زمین که ریشه درختان و دیگر جانداران نفوذ می کند، ادامه دارد. در زمین های سخت، زیست کره تنها تا عمق چند متری ادامه دارد( به استثناء باکتری ها که در لایه های ژرف تری نیز حضور دارند.) در هوا، زیست کره تا حدود هشت کیلومتر یعنی تا جایی که اکسیژن یافت می شود، حضور دارد و در دریاها تا ژرفاهای بسیار و حتی تا ۱۱ کیلومتر در زیر اقیانوس( در درازگودال ها) نیز ادامه دارد. زیست کره یا همان زیستگاه موجودات زنده در لایه های آب کره، جو و سنگ کره قرار دارد. دانشمندان بر این باورند که زیست کره در پی یک فرایند زیست زایی که حدود ۳.۵ میلیارد سال پیش آغاز شد، شکل گرفته و تکامل یافته است. کره زمین ۷۰ درصد از نور خورشید را جذب می کند. یک درصد از این نور از سوی گیاهان و جلبک ها طی فرآیند نورساخت جذب می شوند. ۳۰ درصد بقیه نور خورشید به فضا بازمی تابد و زیست کره بدون این نور که از خورشید میرسد ، از میان خواهد رفت.

" کاوی" در پایان می گوید:ما فقط یک گونه ديگر نیستیم که در مواجهه با تأثیرات خارجی در حال تکامل هستیم، بلکه ما تنها گونه ای هستیم که انتخاب آگاهانه ای در مورد آینده خود و تنوع زیستی زمین داریم. انکار بحران، پذیرش آن بدون واکنش، یا حتی تشویق آن، لغو مسئولیت مشترک بشریت است و راه را برای ادامه مسیر غم انگیز زمین به سمت ششمین انقراض جمعی هموار می کند.

  • 18
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش