به گزارش انتخاب به نقل از یورونیوز، کَپی یا میمون انسان نما به گیبون، اورانگوتان، گوریل، شامپانزه و انسان اطلاق می شود. این گروه زیرشاخه گروه انسان واران است.
در این پژوهش بین دانشگاهی دانشمندان دریافتند که در مغز انسان شبکه ای وجود دارد به نام «شبکه معمولی» که کار آن ایجاد ارتباط در بخش های خاصی از مغز است.
این بخش ها به درون نگری، تأمل در مسائل، به خود فکر کردن، برنامه ریزی و فکر درباره آینده مرتبطند و به ویژه هنگام استراحت فعال می شوند. در واقع این شبکه است که به انسان قدرت تفکر انتزاعی را داده است.
ولی در گونه های دیگر انسان واران اوضاع از چه قرار است؟
در طی دهه های اخیر دانشمندان بیش از پیش به هوش میمون ها (Monkeys)توجه کرده اند.
در دهه شصت میلادی جین گودال، انسان شناس و رفتارشناس بریتانیایی، برای اولین بار متوجه شد که شامپانزه ها برای شکار حشره از شاخه درخت استفاده می کنند. تا آن زمان بسیاری از دانشمندان معتقد بودند که تنها انسان هوش استفاده از ابزار را دارد. ولی مشاهده جین گودال راه را برای مشاهدات بیشتری از این قبیل باز کرد و پژوهشگران دریافتند که میمون های زیادی از ابزار مختلف استفاده می کنند.
همزمان با این پژوهش ها، مطالعه رفتار و افکار یک گوریل به نام« کوکو» که آموخته بود با زبان اشاره ارتباط برقرار کند نیز تأثیر مهمی در پی بردن به هوش قابل ملاحظه انسان واران داشت.
پس از شروع مطالعات گسترده درباره هوش انسان واران، دانشمندان متوجه شدند این حیوانات قدرت یاد گیری و آموزش دارند، مسائل را بخاطر می سپارند، خود را در آینه می شناسند، از نوعی خود آگاهی برخوردارند، ساختار اجتماعی پیچیده دارند و غیره. حتی در مواردی شامپانزه های وحشی یادگرفته اند که برای عبور از معابر به چپ و راست نگاه کنند.
این پژوهش ها باعث شد دانشمندان تا متوجه شوند که هوش این جانوران از بعضی اجداد بشر بیشتر است.
ولی آیا «شبکه معمولی» مغز انسان وارانی جزء انسان نیز به اندازه مغز انسان کارآیی دارد؟
به نظر میرسد که در کپی های کوچک نظیر گیبون، جواب منفی است. پژوهشگران متوجه شدند که دو بخش از این بخش ها که توسط «شبکه معمولی» به هم متصلند در این میمون ها کم تر با هم ارتباط برقرار می کنند. نتیجه گیری دانشمندان این است که عدم ارتباط این دو بخش از مغز به شکلی که در انسان دیده می شود ثابت می کند که «شبکه معمولی» انسانها تحولی غیرقابل مقایسه با دیگر انسان واران داشته است. با این حال، آن ها گمان می کنند که این ارزیابی درباره انسان واران بزرگ نظیر گوریل بیشتر به انسان نزدیک باشد.
با این که دانشمندان هنوز نتوانسته اند درباره افکار میمون ها در هنگام استراحت به جواب قطعی برسند اما ازآنجایی که نود و هشت درصد دی ان ای کپی های بزرگ با انسان یکی است، گمان میرود که آنها هم به همان چیزهایی فکر کنند که انسان.
- 9
- 1